Statoil satser på flytende vindparker: Vil selge til California, Hawaii og Japan

Statoil håper selskapets neste flytende vindpark kan bli på over 100 megawatt. Nå setter det opp Japan-kontor, samtidig som det prøver seg i California og Hawaii.

VIL OPPSKALERE: Statoil ønsker enda større flytende vindparker, etter å ha bygget ut Hywind-parken i Skottland. Nå åpner selskapet salgskontor i Japan, samtidig som det ser på California og Hawaii. Her løftes Hywind-turbintårn på plass på det flytende understellet ved Stord av løfteskipet Saipem 7000 i fjor. Tårnene er 175 meter høye, og rotoren har en diameter på 154 meter. Understellet er 91 meter høyt.
Publisert: Publisert:

Verdens første flytende vindpark Hywind er nylig satt i produksjon i Skottland.

Nå håper operatøren Statoil å kunne bygge en enda større flytende vindpark, sier lederen for selskapets enhet for nye energiløsninger, Irene Rummelhoff.

– Vi jobber aktivt med mange muligheter, sier Rummelhoff til E24.

– Vi har sagt en stund at vi jobber med California og Hawaii. Vi har bestemt oss for å etablere et kontor i Japan nå, et lite kontor. Der havner man fort litt på flytende vind, sier hun.

Rummelhoff ser også en økende interesse for flytende vind fra en del øystater, og sier at Statoil har gode diskusjoner med EU om å bruke flytende havvind til å skaffe strøm til større øyer.

– Mange av disse store øyene bruker fort diesel, som er veldig dyrt og forurensende, og Hywind kan være et alternativ fordi det er mangel på tilgjengelige områder på land, og havet kan ofte være dypt, sier Rummelhoff.

Vil mer enn tredoble

Den første Hywind-testturbinen var på 2,3 megawatt og ble først testet ut for snart 10 år siden.

Les også

Ny rekord i europeisk havvind: Advarer Norge mot å lene seg tilbake

I fjor satte Statoil i drift Hywind i Skottland, som består av fem turbiner på til sammen 30 megawatt. «Hywind 3» bør opp i enda større skala, mener Rummelhoff.

– Vi håper at den neste parken kan være på over 100 megawatt, sier hun.

– Vi er egentlig klare for storskala. Det er ikke noen risiko for at vi ikke kan bygge ut. Og det er klart, for å maksimalisere kostnadsreduksjonen burde parken være stor også. Men vi innser at det kan være litt tøft for noen å satse på et fullskalaanlegg, sier hun.

Havvind med bunnfaste fundamenter har kuttet kostnadene mye, og Statoil ga nylig bud på en havvindpark i Nederland uten å kreve subsidier.

Flytende havvind er derimot en mer umoden teknologi, og derfor må kostnadene ytterligere ned for å gjøre teknologien mer attraktiv. Klarer man det, har også flytende havvind store fordeler ved at man åpner helt nye områder for vindkraften.

Les mer: Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park

Hywind Scotland, illustrasjon Statoil

– Japan er kjempespennende

Fornybarorganisasjonen Norwea ser flere lovende markeder for Statoils flytende havvindparker, i land der det er liten tilgang på grunne havdyp.

– Japan er et kjempespennende marked for denne teknologien, det samme er øst- og vestkysten i USA, sier spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea til E24.

Han skulle likevel ønske at Statoil kunne bygge ut det neste flytende anlegget, «Hywind 3», i Norge.

Norwea mener at det ville kunne bidra til industriutvikling her hjemme, slik at norske leverandører kan få vise hva de kan og bli med på senere leveranser av Hywind i utlandet.

Les også

Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park

Ønsker Hywind til oljebransjen

– Den kanskje letteste måten å bygge Hywind 3 på er å knytte det mot oljeinstallasjoner, sier Aasheim.

– Vi mener at vi må kunne validere norsk teknologi, også hakket under selve flyteren, og vise at vår leverandørindustri kan levere dette. Havner Hywind 3 i Japan eller USA, så vil det norske innslaget bli vesentlig mindre. Skottland er nærme, men det er langt til Japan, sier han.

Les mer: Industrien ønsker storsatsing på havvind

Statoil holder nå på å utrede om flytende havvindmøller kan bidra til å lage strøm til oljeanlegg, noe som kan bidra til å få ned CO2-utslippene fra olje- og gassproduksjon.

– Vi har fått ti millioner kroner i studiestøtte fra Enova for å utrede flytende havvind opp mot oljeinstallasjoner på norsk sokkel. Så vi jobber med å se om dette kan være aktuelt på norsk sokkel, sier Rummelhoff.

Les også

Industrien ønsker storsatsing på havvind

– Hadde vært veldig spennende

Også Rummelhoff ser muligheter for leverandørindustrien i Norge til å ta en større markedsandel innen vindkraft.

– Det hadde vært veldig spennende for den norske olje- og gassleverandørindustrien å få i alle fall ett prosjekt i Norge, så de kan etablere seg og være med. Jeg tror leverandørindustrien mistet litt de første togene på bunnfast havvind, for i 2010 og 2012 var ordrebøkene fulle, sier hun.

30 prosent av kontraktene på det skotske Hywind-prosjektet gikk til norske leverandører.

Flere aktører utvikler nå konsepter innen flytende havvind og puster Statoil i nakken. Derfor mener Aasheim i Norwea at selskapet ikke kan lene seg tilbake.

– Per i dag er Statoil verdensledende, og ikke langt unna å være den eneste aktøren som viser at dette fungerer i større skala. Men hvis man skal opprettholde forspranget så haster det litt, sier han.

Publisert: