Skuffet over kortvarig utsettelse av kryptoavgift: – Uklok avgjørelse

Budsjettpartnerne utsetter full elavgift for krypto-datasentre i to måneder. Abelia frykter en ny hasteprosess, og håper det er mulig å droppe full elavgift.

VIL DROPPE AVGIFT: Kjetil Thorvik Brun er leder for teknologi og digitalisering i NHO-foreningen Abelia. Han mener regjeringspartiene og KrF burde ha droppet innføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta.
Publisert:

Fredag kom nyheten om at innføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta skal utsettes fra 1. januar til 1. mars, etter at bransjen har klaget over den brå endringen i rammevilkår.

Det skriver NTB.

Les mer: Ny enighet mellom budsjettpartnerne: Utsetter krypto-avgift

Kjetil Thorvik Brun, leder for teknologi og digitalisering i NHO-foreningen Abelia, hadde ønsket at budsjettpartnerne i stedet droppet hele innføringen av full elavgift for disse aktørene.

– Her har man ikke helt forutsett hvordan effekten av en slik innføring vil være på andre deler av datasentervirksomheten. Det er bra budsjettspartnerne vil spisse det de har hatt som intensjon, men vi tror likevel dette er en uklok avgjørelse, sier Brun til E24.

– Her vil de erstatte én hasteprosess med en annen, sier han.

Les også

Ny enighet mellom budsjettpartnerne: Utsetter krypto-avgift

– Burde ha utredet

Abelia har sammen med IKT-Norge og flere av aktørene i næringen vært kritiske til hasteinnføringen av full elavgift for datasentre som utvinner kryptovaluta.

De har vært skuffet over at saken ikke har blitt utredet og at næringen ikke har blitt hørt. Nå lover regjeringen å holde en høring om saken, men Abelia mener det kommer sent.

– Mye av skaden har allerede skjedd. De burde ha utredet dette før det innførte full elavgift for datasentre, sier Brun.

– Er du misfornøyd?

– Vi hadde vært fornøyde hvis dette hadde blitt fjernet. Vi vil gjerne komme i høringen og bidra med det vi kan av kunnskap, og håper dette blir en reell prosess, og at den kan reverseres hvis det er grunnlag for det, sier han.

– Vi ser med stor forventning frem til hvordan satsingen videre på datasenter i Norge vil være, legger han til.

Les på E24+

Etter gullrushet – Del 1: Da kryptokollapsen traff Norge

IKT-Norge: – Stor skade

IKT-Norges sjeføkonom Roger Schjerva mener den brå endringen i rammevilkår har rammet bransjen mye bredere enn ved å bare true datasenter som utelukkende driver med utvinning av kryptovalutaer som bitcoin.

– Dette avgiftssjokket har gjort stor skade for hele bransjen. Vi takker for at iverksettelsen er utsatt tre måneder. Det er litt bedre enn ingenting. Budsjettavtalen har nå skaffet helt nødvendig tid til å finne en løsning uten mange uønskede og negative bivirkninger, sier Schjerva.

– Samtidig som vi i bransjen må merke oss de negative holdningene som er etablert med tanke på energiforbruket på utvinning av kryptovaluta, legger han til.

Vil kun ramme kryptovalutaen

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) sier at den delen av den elektriske kraften som leveres til datasentrenes øvrige aktivitet fortsatt skal ha redusert sats. Det er kun den delen av sentrene som produserer kryptovaluta som skal rammes av avgiften.

– Nå vil departementet få tid til å gjøre en avgrensning som sørger for at kun de delene av datasentrene som driver produksjon av kryptovaluta, påvirkes av endringene, sier Asheim til NTB.

Finanspolitikeren er likevel tydelig på at subsidiene skal bort fra 1. mars.

– Det er bra de presiserer at andre kunder i datasenterne ikke skal rammes. Det er en logisk følge av at politikerne både er positive til datasenterne og negative til produksjon av kryptovaluta, sier Schjerva i IKT-Norge.

– Datasentre er ofte organisert som co-loactions, noe som betyr at plassen leies ut til kunder. Det er av prinsipiell betydning å koble eventuell framtidig høy elavgift til den faktiske aktøren som driver med kryptomining, og ikke alle som er i samme datasenter, sier Schjerva.

Da vil den aktøren som disponerer serveren sitte med plikten til å rapportere om eventuell utvinning av kryptovaluta, påpeker IKT Norge-sjeføkonomen.

– Nå vil vi i IKT-Norge jobbe sammen med myndighetene for å finne ut hvordan et slikt skille skal kunne gjennomføres i praksis, sier Schjerva.

Publisert:

Her kan du lese mer om