EU vil redusere energiforbruket i 2030

Forhandlere fra EU-rådet og EU-parlamentet er enige om en foreløpig avtale om å redusere det anslåtte energiforbruket i 2030 med 11,7 prosent.

  • NTB-Reuters-Ritzau
Publisert:

Avtalen skal nå behandles av EU-ambassadørene fra alle medlemslandene og EU-parlamentets energikomité. Etter dette kan den formelt godkjennes av EU-rådet og EU-parlamentet.

Målet er at energiforbruket ved inngangen til det neste tiåret skal ligge 11,7 prosent lavere enn en tidligere prognose om forventet energiforbruk. I en kunngjøring fredag morgen skriver EU-rådet at medlemslandene skal sikres fleksibilitet når det gjelder hvordan de oppnår dette.

– Dette innebærer en bindende øvre grense for EUs endelige energiforbruk som tilsvarer 763 millioner tonn olje, skriver rådet videre. For primærforbruket blir det en veiledende grense tilsvarende 993 millioner tonn olje.

Det endelige forbruket viser til det forbrukerne til slutt bruker, mens det primære forbruket også inkluderer energien som brukes til kraftproduksjon.

Det finnes mange måter å effektivisere energiforbruket på. Det kan blant annet skje ved hjelp av fjernvarme og avgifter som motiverer forbrukerne til å bruke mindre energi. Også energikrav til bygninger og energimerking av elektronikk bidrar til at forbrukerne kjøper produkter som bruker mindre strøm.

Publisert:

Her kan du lese mer om