Prisrekord på strøm i nord

Strømprisen i Nord-Norge blir i snitt 2,13 kroner per kilowattime tirsdag.

Publisert:

Aldri har det vært dyrere med strøm i det nordligste prisområdet, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

– Det har en sammenheng med at det har vært tørt i Nord-Norge i en periode nå og at det er kaldere vær. De to tingene gjør at det er duket for at prisene nærmer seg det vi ser i Sør-Norge, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy.

Ifølge Brottemsmo vil prisen i snitt øke 339 prosent fra i dag til i morgen i Nord-Norge.

Det kaldere været bidrar til økte strømpriser av to grunner: én, fordi forbruket går opp, flere bruker av den knappe ressursen. Og to, fordi vanntilførselen inn til produksjonsanleggene blir lavere, fordi elver rett og slett fryser til is, forklarer Brottemsmo.

– Og det blir sannsynligvis ikke lettere i Nord-Norge fremover. Det kalde været fortsetter ut uken, sier Brottemsmo.

Dyrest mellom 17 og 18

Den dyreste timen gjennom dagen blir mellom klokken 17 og 18, hvor det vil koste 5 kroner per kilowattime.

Denne ettermiddagstimen er den dyreste i alle de fem prisområdene. Og da vil strømmen koste det samme, altså 5 kroner per kilowattime, i hele landet.

I motsatt ende vil det være billigst i Nord-Norge midt i natten mellom klokken 03 og 04, da den vil koste nesten 40 øre per kilowattime.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Fortsatt høyere pris i sør

I snitt vil prisen i Nord-Norge være 2,13 kroner per kilowattime tirsdag. Til sammenligning vil den være på 3,62 kroner i Sør- og Øst-Norge tirsdag.

Det er en 85 prosent økning fra i dag, ifølge kraftanalytiker Brottemsmo.

– På kontinentet er gassprisen på vei oppover. Tyskland går inn i en periode med kaldere vær fra midten av uken, i tillegg til at vindkraft-produksjonen vil falle til godt under normalen fra i morgen av. Det vil påvirke prisbildet resten av uken, sier Brottemsmo.

I Midt-Norge vil den ligge på 2,43 kroner per kilowattime tirsdag.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Publisert: