Gir inntil ti milliarder for å unngå økt nettleie

Nettselskapene sto klare til å øke nettleien kraftig. Nå bruker regjeringen av sine strøminntekter i stedet. – Dette skjermer både private forbrukere og bedrifter mot økte utgifter, sier Terje Aasland (Ap).

MØTTES SENT: Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gir av Statnetts store inntekter.
Publisert:

Strømprisene har doblet og tredoblet seg i de tre sørlige regionene, i løpet av bare noen uker. Utgiftene til nettselskapene øker i samme takt.

Derfor har flere selskaper varslet en økning i nettleien – en regning som havner hos forbrukeren.

– I den situasjonen som er nå, ville det være urimelig og urettferdig. Derfor har vi sett på en løsning for å dekke opp for det, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Nå betaler i stedet regjeringen den ekstra regningen som ville havnet hos strømkundene. De betaler ut mellom seks og ti milliarder kroner, til nettselskapene i de tre sørligste strømregionene.

– Det vi nå gjør er å ta et viktig grep for å sørge for at husholdninger og selskaper som har hatt høye strømpriser, ikke også får økt nettleie, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Tar av flaskehalsinntektene

Pengene kommer fra Statnetts såkalte «flaskehalsinntekter».

Dårlig nettoverføring skaper flaskehalser mellom nord og sør i landet. Det skaper store forskjeller i pris.

Samtidig tjener det statseide selskapet Statnett rått på prisforskjellen – de er de eneste som kan selge strøm fra de billige områdene i nord til de dyre områdene i sør.

Til og med august har Statnett tjent 20 milliarder kroner på flaskehalsene, mot 5,3 milliarder kroner i hele fjor. Dette er penger som normalt skal gå tilbake til nettselskapene og kundene, men nå har regjeringen valgt å gå utenom den vanlige prosessen.

– Nå tar vi seks til ti milliarder kroner av dette og bruker dem for å dekke økte utgifter hos nettselskapene. Det skjermer både befolkningen og bedriftene, det er en målrettet innretning, sier Aasland.

Resten av overskuddet Statnett sitter igjen med flaskehalsene, skal gå til å utbedre nettet og dermed fjerne flaskehalser, sier Aasland.

– Dette er et grep for å dempe utslaget av den enorme uroen vi ser nå. Det er ingen som ønsker at situasjonen skal være som nå, med de ekstreme prisene, sier Vedum.

Regjeringen har hatt jevnlig kontakt med nettselskapene siden tidlig i sommer, men den endelige løsningen ble landet sent torsdag kveld.

Les mer: Analyse: Syv av ti får høyere nettleie hvis de ikke tar grep

FORNØYD ELVIA-SJEF: Det ble både skulderklapp og applaus fra nettselskapene, som nå slipper å øke nettleien overfor strømfrustrerte kunder. – Tommel opp, sa daglig leder i Elvia, Trond Skjellerud.

Klare til å øke 50 %

Det kom i grevens tid, ifølge bransjen.

Nettselskapene hverken kjøper eller selger strøm, de bare frakter den på nettet fram til kundene. Men, de taper alltid noe kraft på transporten, og den må de betale spotpris for.

Derfor øker utgiftene når strømprisen går i taket.

– Det har vært en helt ekstrem økning bare over de siste ukene, rett og slett. Med en dobling og tredobling av pris, må nettselskapene sende denne regningen tilbake til kundene. De vet vi at har utfordringer fra før, sier Mona Adolfsen.

Hun representerer små og mellomstore nettselskap i Samfunnsbedriftene Energi. Selskaper som har varslet økt nettleie, kan nå trekke det tilbake, ifølge Adolfsen.

– Alternativet hadde blitt en kraftig økning i nettleien for befolkning og næringsliv, som nå er avverget ut året. Nettselskapene får nå tilført flere milliarder kroner, som de så langt har lagt ut for selv, for kundene gjennom sommeren, sier Kristin H. Lind, direktør for nett og kraftsystem i Energi Norge.

3000 KR: Så mye vil en gjennomsnittlig husholdning spare med Aasland og Vedums løsning.

Denne endringen vil gjelde for omtrent to millioner husholdninger og bedrifter i de tre sørligste regionene – NO1, NO2 og NO5, ifølge Energi Norge.

En gjennomsnittlig husholdning vil unngå cirka 3000 kroner i økte utgifter i år.

Et av de største nettselskapene i sør, Elvia, skulle nå øke nettleien sin fra 1. oktober.

– Vi har vært i en krevende situasjon over tid. Vi var innstilt på at uten en løsning nå, ville vi øke nettleien med 50 prosent. Det greier vi nå å unngå, sier daglig leder Trond Skjellerud.

Han er svært glad og lettet over å slippe å sende den pressemeldingen.

– Det hadde vært utrolig krevende å forsvare å skulle øke belastningen på husholdningene nå. Det er lett å ønske seg at regjeringen kutter utgifter, men her unngår man store økninger, sier Elvia-sjefen.

Trygve Slagsvold Vedum har noe å bekjenne:

– Jeg byttet nettselskap i dag faktisk, til Elvia. Så dette var en god start.

Ingen redningsplanke til småbedrifter i nord

De lave prisene i regionene lenger nord, har samtidig ført til bekymring for at mindre strømprodusenter skal gå konkurs.

Det koster i snitt 12 øre å lage en kilowattstrøm, og med priser som bikker ned under ett øre, er det mange selskaper som selger med stort tap.

Energiministeren varsler ingen bergingsaksjon for de små kraftbedriftene ennå.

– Det er store svingninger i energiprisene. Nå er det veldig lave priser i nord, og hvordan markedet utvikler seg de neste månedene, det vet vi ikke, sier Aasland.

Publisert: