Gassprisen faller til det laveste siden 2021
Varmt vær i Europa presser gassprisen nedover. EU omtaler samtidig gassbeholdningen som god, tross russiske kutt.
Gassprisen i Europa (nederlandske TTF) har på nyåret fortsatt det kraftige fallet som begynte i midten av desember.
Onsdag bikket gassprisen under 70 euro per megawattime for første gang siden før Ukraina-krigen begynte i slutten av februar i fjor.
Gassprisen ligger på 64,6 euro megawattimen like etter klokken 17, et fall på rundt 10,9 prosent denne handelsdagen.
Prisen er nå på det laveste siden 2021, ifølge Bloomberg og tall fra Infront.
Korn er krig: Yara-sjefen vil kutte alle bånd til Russland
Mildt
Mildvær har blitt trukket frem som en sentral forklaring på at gassprisene har falt i det siste.
Nedover i Europa har det vært unormalt varmt for årstiden, noe som blant annet reduserer det normale behovet for gass til oppvarming.
– Så lenge værmeldingene ikke viser noe vintervær, virker videre fall sannsynlig, skriver analytikere i Energi Danmark i et notat, ifølge Bloomberg.
Gassprisen klatret mye etter Russlands invasjon av Ukraina. På det høyeste var gassprisen over 300 euro i slutten av august i fjor, før den begynte å falle noe tilbake igjen.
Russerne sto for 40 prosent av all gass som ble importert til Europa før krigen, men nå er andelen bare rundt 9 prosent.
Equinor-ras
Den lave gassprisen er med på å trekke ned aksjekursen til Equinor. Onsdag var kursen ned videre 4,88 prosent etter gårsdagens fall på 5,59 prosent.
Andre europeiske energiaksjer, deriblant Shell, har også falt, men nedgangen er mindre enn nedturen til Equinor-aksjen. Shell faller 3,4 prosent på London-børsen. Analytiker John Olaisen i ABG Sunndal Collier forklarer det med at Equinor har forholdsvis mer gass enn andre energiselskaper.
Også oljeprisen faller kraftig.
EU: God gassbeholdning
Det at europeiske gasslagre er fylt opp mer enn normalt har også blitt trukket frem som en forklaring på de lavere prisene. De 27 EU-landene begynte å hamstre gass i fjor, i frykt for knapphet på vinteren.
Fyllingsgraden av naturgass i EUs lagre er på nesten 84 prosent, til tross for bortfallet av russisk gass, opplyser EU-kommisjonen. Kommisjonen anslår at fyllingsgraden var 13 prosent høyere i desember enn snittet i EU fra 2016 til 2018.
– Det er en ganske god posisjon å være i, sier EU-kommisjonens talsmann Tim McPhie.
– Vi har et sunt nivå i gasslagrene på starten av dette året, men vi er på ingen måte tilfreds. Vi vet at dette året vil fortsette å være utfordrende, legger han til.
Beholdningen i unionens gassreserver økte til 82 prosent i september, godt i forkant av et mål om fyllingsgrad på 80 prosent innen november. I tillegg gikk bruken ned 20 prosent fra august til november, i takt med økte priser.
– Jo mer vi kan investerte i energieffektivitet, redusere energibruken, og styrke fornybarsatsingen, jo bedre stilt vil vi være når det kommer til å redusere gassavhengigheten, sier McPhie.