Sterkere fra Aker BP i tredje kvartal

Aker BP leverer sterkere tall i tredje kvartal enn på samme tid i fjor, men bunnlinjen er noe svakere enn ventet. – Veldig godt fornøyd, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik, her på selskapets stand under høstens ONS-konferanse i Stavanger.
Publisert:

Det Kjell Inge Røkke-dominerte olje- og gasselskapet Aker BP leverer et resultat etter skatt på 783,3 millioner dollar i tredje kvartal.

I samme kvartal i fjor fikk Aker BP et resultat etter skatt på 205,8 millioner dollar.

På forhånd var det ventet et resultat etter skatt på 813,29 millioner dollar, ifølge estimater som Bloomberg har samlet inn fra analytikere.

Dette er det første fulle kvartalet etter gjennomføringen av Aker BPs oppkjøp av Lundins olje- og gassvirksomhet.

Les på E24+

Adrenalinsjokk på børsene

Aker BP meldte for en uke siden at produksjonen i tredje kvartal var på 411.700 fat per dag, opp fra 181.300 fat per dag på samme tid i fjor.

Selskapet vil betale utbytte på 0,53 dollar per aksje i fjerde kvartal, det samme som i tredje kvartal. Utbyttet var på 0,48 dollar per aksje i andre kvartal og 0,31 dollar per aksje i første kvartal.

Aker BP-aksjen falt om lag 3,5 prosent fra start torsdag til 308 kroner. Aksjen er fortsatt opp rundt 13 prosent siden nyttår.

Usikkerhet om geopolitikk og skatt

Inntektene fra driften i tredje kvartal er på 3,96 milliarder dollar. Det var forventet driftsinntekter på 3,692 milliarder dollar, ifølge estimatene Bloomberg har hentet inn.

Driftsinntektene i tredje kvartal i fjor var på 849 millioner dollar.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik peker på at selskapets prosjekter blir utfordret av en krevende verdenssituasjon, og av forslag til endringer i de midlertidige skattereglene som ble innført under coronakrisen i 2020.

– Verden karakteriseres av geopolitisk ustabilitet, inflasjon og økende renter, utfordringer i leverandørkjedene og høy volatilitet i energi- og råvarepriser. I tillegg har den norske regjeringen foreslått en innstramming i de midlertidige skattereglene. Aker BP vil ta hensyn til alle disse faktorene før vi gjør endelige investeringsbeslutninger, sier Hersvik i en melding.

– Veldig godt fornøyd

Selskapet konsentrerer seg om å styre driften best mulig og sikre at prosjektene er robuste, forteller Hersvik i et pressemøte onsdag morgen.

– I sum må jeg si at jeg er veldig godt fornøyd med det kvartalet som ligger bak oss, selv om samfunnet rundt oss og verden ser litt mer støyende ut enn det vanligvis gjør, sier Aker BP-sjefen.

Det har vært skjerpet sikkerhet på norsk sokkel etter at to russiske gassrør i Østersjøen ble utsatt for eksplosjoner i september. Aker BP har styrket sin sikkerhetsorganisasjon, og gjør også tiltak som Hersvik ikke har lyst til å snakke høyt om. Han sier at Aker BP ikke har blitt utsatt for digitale eller fysiske angrep.

– Vi har ikke observert målrettede angrep hittil, sier Hersvik.

Påvirkes av skatteendringer

Aker BP skal levere en rekke utbyggingsplaner i løpet av året, som vil bli omfattet av krisepakken fra 2020. Hersvik vil ikke spekulere i hvordan lønnsomheten i prosjektene påvirkes av regjeringens forslag til skatteendringer.

– Men det er klart, timingen kunne jo vært bedre valgt, da, sier Hersvik.

Operatør Equinor skal etter planen sette i gang fase to av Johan Sverdrup-feltet i desember, forteller Hersvik. Aker BP eier 11,57 prosent av feltet.

– Det er også den viktigste vekstdriveren inn i 2023, før vi etter hvert fyller på med egne prosjekter i ’23 og ’24, sier han.

Les også

Trell og Trine er første par ut: Aker BP med bølge av utbyggingsplaner

Oppnådde høyere gasspriser

Aker BP har tidligere oppgitt prisene selskapet oppnådde i tredje kvartal:

  • Selskapet fikk 280,9 dollar per fat oljeekvivalenter for gassen sin, opp fra 152,6 dollar fatet i kvartalet før og 91,30 dollar i tredje kvartal i fjor
  • Selskapet fikk 101,1 dollar fatet for oljen sin, ned fra 117,5 dollar i kvartalet før men høyere enn prisen det oppnådde på 71,50 dollar fatet for ett år siden

Selskapet har også meldt tidligere at det tar en nedskrivning på 55 millioner dollar i tredje kvartal, særlig knyttet til Ula-feltet.

Aker BP skrev også ned verdier på 422 millioner dollar knyttet til samme felt i forrige kvartal. Det skjedde etter at den planlagte nedstengningen av feltet ble fremskyndet fra 2032 til 2028.

Dette blir trolig den siste nedskrivningen for Ula, påpeker Hersvik.

– Bokverdien for Ula nå, den står på null. Så det betyr vel at vi ikke kommer til å se betydelig mer nedskrivning av Ula i fremtiden, sier Aker BP-sjefen.

– Gjennomgående underinvestering

Olje- og gassprisene har vært høye over lang tid, og det skaper store utfordringer særlig i Europa. Det er stor usikkerhet om global vekst fremover, og dermed om prisene. Men Hersvik vil ikke spå noen tall.

– Jeg har egentlig ganske dårlig track record på å predikere oljepriser, så det har jeg egentlig gitt opp, sier Aker BP-sjefen.

– I stort er det vel vårt syn at det er en gjennomgående underinvestering i olje- og gassbransjen, og har vært det en stund. Litt avhengig av hvordan verden ser ut fremover, så... vi klarer i hvert fall ikke å se at det er tilstrekkelige investeringer til å dekke opp en vekst på rundt 1,5–1,8 prosent og en underliggende decline, sier Hersvik.

«Decline» viser til den naturlige produksjonsnedgangen i produserende felt. En stund etter oppstarten når produksjonen vanligvis et platå, men etter hvert vil produksjonen avta naturlig.

– Det betyr jo at hvis du ikke får noen spesielle hendelser burde du ha ganske «supportive» olje- og gasspriser fremover, sier Hersvik,

Skal investere 150 milliarder

Aker BP leverte i høst utbyggingsplanen for oljeprosjektet Trell og Trine til nær seks milliarder kroner. Selskapet skal levere totalt 15 utbyggingsplaner i løpet av året, og har planer om å investere 150 milliarder dette tiåret.

Blant de kommende prosjektene er Lille Prinsen, Rolvsnes, Solveig fase 2, Noa Fulla, Krafla samt Skarv-satellitter som Ørn, Shrek, Alve Nord og Idun Nord.

Aker BP kunngjorde i fjor at selskapet skulle kjøpe Lundin Energys olje- og gassvirksomhet for rundt 125 milliarder kroner. Fra 1. oktober i år er alle de ansatte fra det tidligere Lundin innlemmet i Aker BPs organisasjon.

– Tredje kvartal 2022 var det første kvartalet for det utvidede Aker BP, etter at Lundin-transaksjonen ble fullført i slutten av juni. I løpet av kvartalet har vi gjennomført en vellykket integrering av de to organisasjonene, sier Hersvik.

Les også

Fjorårets tredje kvartal: Aker BP øker utbyttet etter rekordkvartal

Publisert: