YLE: Vattenfall mistenkt for strømprismanipulasjon i Finland

Finske energimyndigheter mistenker at det store svenske energiselskapet Vattenfall har tilbudt mindre strøm enn de hadde mulighet til i det finske markedet, melder YLE. Om det bevises kan det vente milliardbot.

Vindmøller ved en av Vattenfalls havvindparker.
Publisert:

Den finske statskanalen YLE melder fredag om at finske energimyndigheter skal mistenke Vattenfall for prismanipulasjon. Saken er også omtalt i flere svenske medier, inkludert Dagens Industri.

Det var Vattenfall selv som informerte finske energimyndigheter om saken, skriver YLE. Ifølge energiselskapet handler det om en feil, og ikke noen bevisst manipulasjon av strømprisen.

– Vi samarbeider med myndighetene og venter på deres beskjed, sier Markus Fischer hos Vattenfalls presseavdeling til Yle.

Finske energimyndigheter skal være i gang med å undersøke om Vattenfall prøvde å kunstig få opp strømprisen i fjor. Det enten ved å sende mindre strøm ut til markedet enn de hadde muligheten til, eller ved å kjøpe for lite strøm, for å drive prisen opp.

Risikerer milliardbot

Prismanipulasjon kan på det strengeste straffes med en bot på så mye som 10 prosent av omsetningen til selskapet i år regelbruddet skjedde, ifølge YLE.

Vattenfall omsatte for nær 240 milliarder svenske kroner i 2022, og en bot kan dermed bli så høy som 24 milliarder svenske kroner.

Det er fortsatt straffbart å manipulere prisen selv om det skjer ved et feilsteg, opplyser Antti Paananen hos finske energimyndigheter til YLE. At selskapet selv har informert påvirkere derimot hvor streng en eventuell straff vil bli, ifølge Paananen.

Strømgigant

Vattenfall er det største statlige selskapet i Sverige.

Kraftkjempen produserer strøm i en rekke land i Nord-Europa, inkludert Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia. I Finland har Vattenfall noe vannkraft, i tillegg til at de skal bygge havvindparker i landet.

Vattenfall er en stor kraftprodusent i Europa. I 2022 hadde selskapet en kraftproduksjon på 108,9 terawattimer. Til sammenligning produserte Norge totalt 146 terawattimer.

Det meste av produksjonen kommer fra vannkraft og atomkraft, men med betydelige andeler fra vindkraft og fossile kilder

Les også

Danske energihandlere varetektsfengslet: – Dypt sjokkerende

Strømmarkedet i Norge er koblet sammen med markedet i resten av Europa gjennom flere utenlandsforbindelser. Strømprisene og produksjonen eller i Europa kan dermed påvirke prisene også her hjemme.

Publisert: