Folk nord for Dovre med «søringpriser» på strøm: – Håper det er forbigående

Strømprisen når nye høyder i Nord- og Midt-Norge i disse dager. Handelssjefen i Ishavskraft, Tom Eirik Olsen, erkjenner at det svir når det står på, men tror prisene vil snu.

STRØMSTØTTE: Kanskje vil folk i det nordligste prisområdet få strømstøtte for første gang i desember?
Publisert: Publisert:

Den ene strømprisrekorden har slått den andre de siste dagene i Nord- og Midt-Norge. Selv om prisene fortsatt holder seg høye, vender de torsdag noe ned i de to nordligste prisområdene.

Strømprisen i Nord-Norge blir i snitt 1,7 kroner per kilowattime og i Midt-Norge 3,4 kroner per kilowattime torsdag. Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool, som er den rene kraftprisen.

Til sammenligning er prisene i snitt henholdsvis 2,4 og 4 kroner onsdag.

Den dyreste timen gjennom dagen i nord blir mellom klokken 10 og 11, hvor det vil koste 3,6 kroner per kilowattime torsdag. I Midt-Norge blir ettermiddagstimen klokken 17 til 18 dyrest, hvor en kilowattime vil koste 4,8 kroner.

Les også

Historisk forskjell på strømpris i nord og sør: – Det er så ufattelig mye billigere her

– Det svir jo når det står på

Akkurat nå får folk nord for Dovre oppleve strømpriser på samme nivå som folk sør for Dovre har kjent i lengre tid.

Onsdag er snittprisen i Midt-Norge, i områdene rundt Trondheim og Molde, til og med høyere enn på Sør- og Østlandet.

– Det svir jo når det står på, men vi skal klare det og håper at det er forbigående. Det er på alles lepper, sier handelssjef i Ishavskraft, Tom Eirik Olsen.

Også kraftanalytiker Tom Reier Lilleholt i Volue har blitt oppringt av flere i nord som lurer på hva som skjer.

– Kanskje får de i nord strømstøtte for første gang i desember, sier Lilleholt.

Onsdag er det nemlig klart at det til tross for høyere strømpriser på tampen av november, heller ikke denne måneden blir utbetalt strømstøtte i det nordligste prisområdet. I november har nemlig snittprisen vært 44,3 øre per kilowattime, og strømstøtte får man ikke før prisen har passert 70 øre per kilowattime.

Da dekker i staten 90 prosent av summen over 70 øre som man eventuelt må ut med per kilowattime.

Les også

Prisrekord på strøm i nord

– Vil ligge langt under prisene i Sør-Norge

Men handelssjefen i Ishavskraft er veldig i tvil om strømstøtte vil bli aktuelt for nordlendingene gjennom vinteren.

– Vi tror ikke disse høye prisene vil vare gjennom vinteren. Vi tror vi vil ligge langt under prisene i Sør-Norge, på rundt 50–60 øre per kilowattime i snitt, sier Olsen.

Han minner om at flere av driverne som bidrar til pristoppene i nord i disse dager, var de samme som i fjor. Går man historisk til verks ser man at strømprisen i nord gjorde et byks på akkurat samme tid i fjor.

Kort oppsummert dreier det seg om islagte nordsvenske elver, som hindrer vann å komme frem til produksjonsanleggene i Nord-Sverige, som det nordnorske strømmarkedet er koblet på.

Det dreier seg om at det generelt er mindre vind i nord nå og at nordsvenske vindturbiner er kortvarig islagt, som gjør at produksjonen av vindkraft går noe ned.

Dette, i tillegg til at kaldt vær bidrar til at forbruket går opp, at flere bruker av den knappe ressursen strøm er, gjør at strømprisene gikk opp både i fjor og i år på dette tidspunktet, ifølge Olsen.

– Men sannheten endrer seg utrolig fort. Får vi mildt vær og mye vind i nord, så vil vi igjen se lave priser, sier Olsen i Ishavskraft.

Kraftanalytiker Lilleholt legger også til at Sverige nå har trøbbel med flere av sine kjernekraftverk, som også smitter over på prisene nord for Dovre. I tillegg understreker han at ingen er skjermet av følgene krigen i Ukraina har fått for energimarkedet.

Les også

Desember­strømmen kan koste drøye tre kroner per kWh

Spår strømpris mellom 1 og 6 kroner i sør

Strømprisen på Sør, Sørvest og Østlandet, de tre resterende prisområdene, vil i snitt ligge på 3,5 kroner per kilowattime torsdag.

Her vil den dyreste timen være som i Midt-Norge, mellom 17 og 18, hvor den vil koste 4,8 kroner per kilowattime.

Kraftanalytiker Lilleholt har følgende anslag for vintermånedene sør for Dovre:

– Våre simuleringer sier at om det blir en kald vinter, så kan snittprisen bli 5–6 kroner per kilowattime. Men blir det mildt og vått, kan den bli på rundt 1–2 kroner, sier Lilleholt.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Publisert: