Siri Kalvig i Nysnø jubler for børsnotert Otovo

Siri Kalvig smiler bredt når Nysnø Klimainvesteringer sin aller første investering nå går på børs. - Solcelleselskapet Otovo er et perfekt eksempel på det vi ønsker å gjøre, sier hun.

Siri Margrethe Kalvig og investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen i Nysnø gleder seg sammen med Andreas Thorsheim i Otovo få dager før børsnoteringen.
Publisert: Publisert:

Fredag blir Otovo notert på Euronext Growth på Oslo Børs. Selskapet som selger solcellepanel til privatboliger skal vokse enda mer i Europa.

– Vårt mål er å bli den største aktøren i Europa, sier gründer og administerende direktør Andreas Thorsheim til Aftenbladet/E24. - Dermed trenger vi kapital, nærmere bestemt 250 millioner kroner, og de får vi inn.

Store aktører

De siste ukene er det gjennomført en rettet emisjon (aksjeutvidelse) og salg av aksjer på totalt 358 millioner kroner. Flere nye storinvestorer har meldt seg. Det er BNP Paribas Energy Transition Fund, DNB Asset Management og Andenæsgruppen. Disse tre tegner aksjer for totalt 165 millioner kroner. Så skal dagens store aksjonærer og nye aksjonærer inn med i underkant av 200 millioner.

Nysnø skal også være med videre, og håper å opprettholde sin eierandel på ca 9 prosent. Men konkurransen om aksjene er sterk.

Thorsheim understreker at Nysnø og andre store eiere som Agder Energi og Akershus Energi har vært helt avgjørende for oppbyggingen av selskapet.

Andreas Thorsheim i Otovio har hastverk med å komme ut i de europeiske markedene. Nå er pengene hentet inn.

Hastverk

– Dere kommuniserte tidligere at selskapet ville på børs i løpet av 2021. Nå skjer det allerede i uke 7. Har dere fått panikk?

– Absolutt ikke, sier Thorsheim. - Dette er planlagt fra desember og det skjer på riktig tidspunkt. Men det er riktig at vi har hastverk. Det som haster er å komme oss inn i markedene, for konkurransen er hard!

Otovo gikk inn i det spanske markedet for et år siden, i Polen i desember og Italia nå i februar.

– I Spania har vi fått en markedsandel på seks prosent på et år, og vi vokser stadig. Det samme skal skje i de andre europeiske landene. Dette skal vi klare selv om konkurransen er sterk. Forretningsideen vår ble testet og utviklet i Norge, der det var vanskeligere å gjøre solenergi lønnsomt i starten, og det vi lærte her om effektivitet er nå fortrinnet vårt i utlandet, sier Thorsheim.

Otovo har investert mye de siste fem årene, og det viser tydelig igjen i regnskapene. Tapet er over 200 millioner kroner siden 2016. Omsetningen gikk ned fra 193 til 147 millioner kroner fra 2019 til 2020.

– Det bekymrer meg ikke, det var pandemi-året. Overskudd håper vi å oppnå i 2023, sier Thorsheim.

– Gladnyhet for oss

– Vi er veldig glade for at Otovo nå er den første investeringen som går på børs, sier Siri Kalvig. - Vi investerte tidlig, og det har utviklet seg akkurat som vi håpet.

– Å mobilisere privat kapital er en viktig årsak til at vi ble opprettet, så sånt sett er det flott at selskapet får enda mer privat kapital tilgjengelig.

Både Kalvig og investeringsdirektør Eivind Egeland Olsen skryter av Otovo som evne til å få tak i de rette folkene.

– Det er veldig komfortabelt å se den posisjonen selskapet har opparbeidet seg i dag, sier Egeland Olsen. - Det er åpenbart at børsnoteringen skjer til riktig tid. Teknologi-risikoen er tatt ut, de er tilstede i seks europeiske land og har dermed ikke én konsentrert markedsrisiko. Verdiutviklingen har også vært svært god.

Tredobling

Nysnø kan glede seg over at fondets eksisterende investeringen på totalt 58 millioner kroner nå kan bokføres til i overkant av 160 millioner kroner basert på aksjekursen i emisjonen.

– En tredobling av investeringen er selvfølgelig veldig tilfredsstillende. Og vi ser for oss å være aksjonærer i Otovo i lang tid framover, sier Egeland Olsen.

Publisert: