Brende etter Afrika-besøk: Norge interessert i sol- og vindkraft i Algerie

Regjeringen og Statoil snuser på mer enn bare gass i det nordafrikanske landet. Solenergi og offshore var også blant temaene da Børge Brende møtte Algeries energiminister denne uken.

SER MULIGHETER: Statoil vurderer mulighetene for å satse på offshore eller fornybar energi i Algerie. Børge Brende satt selv i styret i selskapet fra 2012–2013.
Publisert: Publisert:

Utenriksminister Brende (H) tok turen til Algerie denne uken for å møte landets energiminister.

Der diskuterte de to energisamarbeid og mulighetene for ytterligere aktivitet offshore og innen fornybar energi.

Per i dag er Statoil allerede engasjert i gassutvinning på land i det nordafrikanske landet, med eierskap i to lokasjoner, deriblant In Amenas som ble terrorrammet i 2013.

Nyheten om brendes uttalelser kommer frem av en melding fra det algeriske utenriksdepartementet tirsdag, melder Reuters.

Utenriksdepartementet har selv lagt ut et bilde fra møtet, og bekrefter at Brende og energiminister Boutarfa kom inn på offshore og fornybar energi.

– Potensialet offshore var ett av temaene under møtet mellom Brende og Algeries energiminister Boutarfa i går, sier en talsperson for det norske utenriksdepartementet til E24.

Vurderer gass og fornybar

Erik Haaland, informasjonssjef for Statoils internasjonale virksomhet sier at Algerie er et av landene som Statoil har på listen over mulige fremtidige prosjekter.

– Som en del av vår vurdering av muligheter globalt ser vi også på Algerie, men vi har ingen konkrete nye prosjekter på gang per i dag, sier Haaland til E24.

– Vi har en god dialog og samarbeid med Sonatrach, og vi ser på mulige forretningsmuligheter med jevne mellomrom, legger han til.

Sonatrach er Algeries nasjonale oljeselskap, og er partneren til Statoil i den eksisterende virksomheten selskapet har i landet.

Statoil har operert i Algerie siden 2003, og er med på to store gassfelt, In Salah og In Amenas, i samarbeid med det statlige oljeselskapet Sonatrach. Statoil sitter også på en lisens kalt «Timissit», som ble tildelt i 2004.

I 2015 omsatte Statoil for 4,4 milliarder kroner i Algerie.

PÅ PLASS: Statoil har allerede to anlegg i Algerie, blant annet In Amenas-anlegget som ble rammet av terrorangrep i januar 2013. 38 gisler ble drept, blant annet fem norske Statoil-ansatte.

Ser til havs?

Haaland beskriver Algerie som et land med mye gass- og solressurser.

Han peker på at Statoil lansert et klimaveikart og en spisset strategi tidligere i år, der solenergi er en del av strategien.

– Vi ønsker å se på mulighetene som finnes utover offshore vind, og solenergi er en del av strategien vi lanserte, sier Haaland.

Solenergi er imidlertid en satsing som er helt i startgropen for Statoil, som til nå har holdt seg til offshore vind, der de har flere prosjekter på gang.

– Vi har etablert en enhet som skal se på mulighetene innen sol, men vi har ingen konkrete solprosjekter per i dag, sier Haaland.

Statoil er altså allerede involverte i Algeries gass-sektor, men dette er første gang det har blitt uttrykt offentlig interesse for fornybare- og offshore-prosjekter i det nordafrikanske landet.

Satser på fornybar energi

Om kort tid vil Algerie offentliggjøre et 4.000 megawatt solenergi-prosjekt, som en del av landets strategi når det kommer til fornybar energi.

Under Brendes besøk skal også landets energiminister Nourredine Bouterfa ha informert om Algeries planer for et 3.000 megawatt vindenergiprosjekt, skriver nyhetsbyrået.

Noe av bakgrunnen for den store satsingen på fornybar energi er at Algerie har blitt sterkt påvirket av oljebremsen, i likhet med mange andre oljeavhengige land.

Det statlige oljeselskapet Sonatrachs omsetning endte i fjor på 27,5 milliarder dollar (om lag 237 milliarder kroner), noe som er mer enn en halvering fra 2014.

Ifølge tall fra OPEC står olje- og gass for 35 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Det nasjonale oljeselskapet Sonatrach har selv uttalt at de forventer å starte med arbeider offshore i løpet av 2017, men her er det mange som er interessert.

I tillegg til at Statoil vurderer hvilke muligheter som finnes, har selskaper som Eni, U.S Anadarko og Exxon Mobil vært på banen.

Les også

Saudi-Arabia eneeier av megaanlegg i Texas

Les også

Brått oljeprisfall

Les også

Fem faktorer som vil styre oljeprisen i mai

Publisert: