Regnet fyller magasinene: Strømprisen stuper videre

Kraftig nedbør fyller norske vannmagasiner. Det har kuttet strømprisen, og nå faller også innkjøpsprisene på leveranse av strøm til vinteren.

FYLLER MAGASINENE: Betydelige mengder regn bidrar til å fylle norske vannmagasiner, ifølge NVE. Det har også bidratt til å senke strømprisen betydelig, og nå faller også vinterprisene. Dette er magasinet Kvilesteinsvatn.
Publisert:

Stormer og nedbør fyller opp igjen vannmagasinene, og det er bra for nordmenns lommebøker.

I forrige uke steg magasinfyllingen til 73,4 prosent, viser ferske tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat.

Uken før hadde fyllingsgraden økt til 69,5 prosent fra 65,5 prosent én uke før der igjen.

– Det er en klar forbedring sammenlignet med de tallene vi så i forrige uke. Man har merket her vestpå at det er kommet mye nedbør, og da har man fått en bedring på tre terawattimer i de norske magasinene, eller rundt fire prosent av total kapasitet, sier John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

– Det er en god forbedring. Det merkes i systemet, legger han til.

Sterk nedbør og mer vann i magasinene påvirker også strømprisen, som har falt fra 48 øre kilowattimen i forrige uke til rundt 33 øre kilowattimen i dag.

Hoppet i strømprisene har spilt en viktig rolle i prisveksten, som i september var på tre prosent fra ett år siden, mens prisveksten utenom endringer i energipris og avgifter var mye lavere, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer: Dette vil ramme privatøkonomien din i høst

Fallende priser

Brottemsmo peker på at godt vær (som i dette tilfellet betyr mye nedbør), vil kunne senke kraftigprisene videre også fremover. Kontraktene for leveranse av strøm i fjerde kvartal har allerede falt kraftig i pris.

– I slutten av august, før vi fikk nedbøren, var prisen på 59 euro per megawattime, og nå er den på rundt 46 euro. Den har falt betydelig. Forventningene til prisen i fjerde kvartal er tett knyttet til den hydrologiske situasjonen, altså vann og snø, sier Brottemsmo.

Les også

Høyeste strømpris i august på tolv år

Det vil si at prisen per kilowattime for leveranse i fjerde kvartal har gått ned fra 56 øre til drøye 44 øre. Prisen på kontrakter for leveranse av strøm i første kvartal neste år er ifølge Nasdaq-børsen på 45 øre kilowattimen.

Fremtidshandelen med kraft på Nasdaq-børsen har vært mye omtalt etter at den Grimstad-baserte eks-milliardæren Einar Aas nylig meldte om at han stod på konkursens rand etter spekulasjoner på fremtidskontrakter i norsk og tysk kraft. Hendelsen kan ha bidratt til usikkerhet i markedet.

Les mer: Kraftselskap om Einar Aas’ avtale med Nasdaq: – Viser ryddighet

Var oppe i 60 øre

I løpet av de siste ukene har innkjøpsprisen på strøm falt fra nær 60 øre per kilowattime og helt ned til under 30 øre kilowattimen i noen perioder.

Ifølge strømbørsen Nordpool er prisen på strøm for levering torsdag på 33 øre kilowattimen.

Noe av årsaken til prisnedgangen i høst er at den svært tørre sommeren er avløst av stormer og kraftig regn, noe som bidrar til å fylle opp vannmagasinene igjen.

Brottemsmo sier at prisen kan falle videre hvis regnet fortsetter, men at det ikke er sikkert. Norske vannmagasin er fortsatt mindre fulle enn vanlig. I uke 38 for ett år siden var for eksempel magasinfyllingen på 82,9 prosent.

– Det kan falle videre, men det kan også snu. Men med de utsiktene vi har nå, forventer vi videre nedgang i strømprisen, sier han.

Ved utgangen av uke 38 holder magasinene rundt 60,4 terawattimer strøm, mot 68,2 TWh for ett år siden. Det er i Vest-Norge at magasinene er fullest, med 79,5 prosent fylling. Midt- og Nord-Norge har lavest fylling med 61,4 prosent, mens magasinene i Sørøst-Norge er 78,6 prosent fulle.

Les mer: Høstregnet gir lavere strømpriser

Så mye koster strømmen

Strømleddet utgjør normalt rundt en tredjedel av prisen på strøm.

I andre kvartal betalte kundene i snitt 1,10 kroner per kilowattime, hvorav strømprisen utgjorde 44,6 øre, nettleien 28,9 øre og avgtifter 36,8 øre per kilowattime, ifølge SSB.

I sommer advarte blant andre Industri Energi om at den lave magasinfyllingen kan føre til riktig høye priser i vinter. Magasinfyllingen er også lavere enn den bruker å være på denne tiden. Normalt er den på rundt 85 prosent.

Les mer: Eksporterte strøm tross lav magasinfylling: – Kan få riktig høye priser

Publisert:

Her kan du lese mer om