Avtalen om oljekutt: Dette er de sentrale aktørene
Opecs avtale om oljekutt har bidratt til å løfte oljeprisen. Bak avtalen ligger det en viktig endring, nemlig tettere bånd mellom Saudi-Arabia og Russland.
Fjorårets viktige avtale mellom Opec-landene og en rekke ikke-medlemmer om kutt i oljeproduksjonen startet med en enighet mellom Moskva og Riyadh.
Det sier Dag Harald Claes, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet flere artikler og bokkapitler om energiens rolle i geopolitikken, og har Opec som et av sine interessefelt.
– Dette ble ledet av Saudi-Arabia fra Opecs side, og så fikk de russerne med seg, sier Claes til E24.
Nedenfor kan du lese en oversikt over noen av de sentrale aktørene bak kuttavtalen, som har bidratt til å løfte oljeprisen til godt over 60 dollar fatet, fra 48 dollar for ett år siden.
Saudi-Arabia har tradisjonelt vært sterkt knyttet til USA, og de nye båndene mellom saudierne og Russland den siste tiden har blitt omtalt som «a new oil bromance» (nye oljebestevenner) av tenketanken Center for Strategic & International Studies (CSIS).
For ett år siden ble 13 Opec-land og 11 ikke-medlemmer med Russland i spissen enige om å sette et tak på oljeproduksjonen. I mai ble avtalen forlenget ut første kvartal 2018.
Det har vært forventninger til at Opec og støttespillerne torsdag skulle forlenge avtalen med nye ni måneder i forbindelse med det 173. ordinære Opec-møtet.
Les mer: – Opec viktigere enn noensinne
Ifølge Claes har Russland spilt en viktig rolle. Etter å ha blitt enig med Saudi-Arabia om kutt skal landet også ha meglet mellom Iran og Saudi-Arabia.
– Hvilke er de viktigste aktørene?
– Det er jo disse to, Saudi-Arabia og Russland. Innad i Opec er det Saudi-Arabia mer enn noen gang, sier Claes.
Til sammen 13 Opec-land og 11 ikke-medlemmer er med på kuttavtalen, ifølge Opec selv.
Les mer: Dette er verdens ti største oljeprodusenter
Mot forlengelse av oljekutt: – Kan øke oljeprisen
Sjefene: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih og kronprins Mohammed bin Salman
Saudi-Arabia er Opecs desidert største oljeprodusent med en produksjon som for tiden er på rundt 10 millioner fat per dag. Landet regnes som Opecs reelle leder. Den som er landets ansikt utad på Opec-møtene er energiminister Khalid Al-Falih.
– Oljeministeren er en gammel rev i gamet, han har sittet i flere poster før, sier Claes.
Teknokraten Al-Falih var konsernsjef for oljeselskapet Saudi Aramco i perioden 2009 til 2015, før han i fjor tok over etter veteranen Ali bin Ibrahim al-Naimi som hadde vært energiminister i over 20 år.
Bak Al-Falih står 32-åringen som kalles «MBS», eller kronprins Mohammed bin Salman. Han har store planer om å endre Saudi-Arabias økonomi og gjøre den mindre oljeavhengig.
Salman har lansert planen «Vision 2030», som blant annet inkluderer en børsnotering av deler av Saudi Aramco. Pengene skal gå til å sette opp et statsfond og utvikle andre næringer enn olje.
Torsdag kan true oljeprisen: – Opec viktigere enn noensinne
– Juryen er fortsatt ute om hva MBS egentlig tenker og hvilken overordnet strategi han har for Saudi-Arabia, men han er jo en yngre og mer moderne leder, og er vel nå den reelle lederen i landet, sier Claes.
– Han ser vel ting litt tydeligere enn disse geriatriske gutta gjorde. Saudi må gjøre noe, du kan ikke ha en situasjon hvor 90 prosent av landets velstand er avhengig av oljen i en periode med mer langsiktig usikkerhet enn noen gang, legger han til.
Støttespillerne: Russlands energiminister Alexander Novak og president Vladimir Putin
Russland er ikke med i Opec, men er likevel med på kuttavtalen, etter først å ha vært motstander av den.
Snuoperasjonen har gjort det lettere for Opec, ifølge Claes.
– Hadde ikke russerne kommet med, ville Saudi ha drevet en slags krig på to fronter, sier han.
– Selv om russerne hadde latt være å trappe opp produksjonen voldsomt, så ville saudierne både hatt Russland der som ikke-alliert og USAs skiferolje som fiende. Det ville ha vært mye, mye tyngre for Saudi. Så det at Russland ble med har nok vært helt avgjørende, legger han til.
Russerne skal også ha spilt en viktig rolle ved å få erkefiendene Iran og Saudi-Arabia til å snakke sammen, ifølge Reuters. Russlands innflytelse i Midtøsten ser ut til å øke, etter at landet også har vært aktivt militært i Syria.
– Hva vil Putin?
– En mulighet er jo at det er det politiske som ligger under, at han ser en mulighet for å spille en rolle i Midtøsten. Ellers har også den russiske økonomien slitt veldig, og er også svært oljedominert. Så det er også i Russlands direkte økonomiske interesse å ha en stabil og relativt høy oljepris, sier Claes.
Ser risiko for at Opec vil skuffe markedet
De nølende: Iraks oljeminister Jabbar al-Luiebi og statsminister Haider al-Abadi
Irak er Opecs nest største produsent med rundt 4,4 millioner fat per dag, og har tidligere ønsket fritak fra kuttene på lik linje med Nigeria og Libya, fordi også Irak har slitt med utfordringer.
Irak har også uttrykt skepsis til å forlenge kuttene allerede i høst, ifølge Reuters. Men ifølge Financial Times skal landet nå ha åpnet for en forlengelse.
– Slik har det alltid vært opp gjennom årene, at du har hatt misfornøyde land. Det er noen som sier at det ikke er orden før alle følger avtalen til punkt og prikke, men sånn vil det aldri bli, sier Claes.
– Det viktige er at Opec har tilstrekkelig med aktører med seg, og at kuttene blir store nok til at det merkes i markedet. Juks vil det alltid være, men det må ikke gripe om seg slik at flere trekker seg, sier han.
Diplomaten: Mohammad Sanusi Barkindo, Opecs generalsekretær
Opecs nigerianske generalsekretær har spilt en viktig rolle som bindeledd. Høsten 2016 reiste han i skytteltrafikk mellom de viktigste landene for å sikre oppslutning om kuttavtalen.
Barkindo tok over som generalsekretær i august 2016, og har ifølge Wall Street Journal inntatt rollen som oljebransjens toppdiplomat.
58-årige Barkindo har det siste året reist mye mellom Opecs hovedkvarter i Wien og sentrale hovedsteder som Riyadh, Moskva, Teheran og Bagdad, og bidro dermed til kuttavtalen som ble hamret ut 30. november i fjor, og til forlengelsen i mai i år.
Nå tror de fleste analytikere at han skal lykkes med å samle aktørene om en ny forlengelse.