Regjeringen utlyser 23. konsesjonsrunde

Olje- og energiminister Tord Lien utlyste 57 nye blokker for oljeindustrien tirsdag. Det er 21 år siden sist nye området ble åpnet opp for oljeindustrien.

NÅ SKAL DET LETES: Olje- og energiminister Trond Lien varslet tirsdag utlysning av 23. konsesjonsrunde.
Publisert:

Nyheten ble kunngjort i forbindelse med olje- og energiministerens tale under petroleumsmessen i Sandefjord tirsdag ettermiddag.

Totalt blir det utlyst 57 blokker, 54 av dem ligger nord for polarsirkelen.

Dette er første gang på 21 år at det åpnes nye havområder for oljeindustrien.

Blokkene fordeler seg på 34 blokker i Barentshavet sørøst (det tidligere omstridte området mot Russland), 20 blokker i øvrige deler av Barentshavet og tre blokker i Norskehavet, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Regjeringen tar sikte på tildeling av nye utvinningstillatelser første halvår 2016.

– Ved å starte petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst når vi en milepæl i norsk petroleumsvirksomhet. For første gang siden 1994 skal vi utforske et helt nytt område på norsk sokkel, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i en kommentar.

Regjeringen lyser dermed ut alle blokkene som oljenæringen ønsket i Barentshavet, hvilket også er helt i tråd med forslaget som ble sendt på høring i fjor vår.

– Regjeringen vil holde et forutsigbart og høyt nivå på tildeling av nye områder for petroleumsaktivitet, sier Lien.

Olje- og energiministeren mener dagens utlysning vil gi unike muligheter for verdiskaping, vekst og arbeidsplasser, særlig for Nord-Norge.

Les også:Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell

– Møtt med jubel

– Barentshavet sørøst vil bli et svært viktig område for industrien og Norge fremover, sier styreleder Arvid Jensen i Petro Arctic i en kommentar.

Petro Arctic er leverandørnettverket for olje- og gassnæringen i Nord-Norge.

– Dagens utlysning av 23. runde vil bli møtt med jubel i nord og forsterke den langsiktige optimismen knyttet til petroleumsnæringen i Nord-Norge, sier han.

(Saken fortsetter under kartet)

Kartet viser Barentshavet.

– Overkjøring

Det er imidlertid ingen jubel å spore hos Bellona.

Flere av blokkene skal gå innenfor et område der havisen bidrar til å skape unike og sårbare økosystemer, ifølge Bellona.

– Regjeringen overkjører nå i dag miljøfaglige råd og forsømmer sitt ansvar som forvalter av de sårbare havområdene i Arktis, sier petroleumsrådgiver Silje Lundberg til NTB.

Les også:Tror ikke lav oljepris demper interessen for nye oljeområdet

– Erna gir fingeren

Heller ikke Greenpeace er overbegeistret over utlysningen av 23. konsesjonsrunde.

– Erna Solberg har vist fingeren til kunnskapsbasert tilnærming i Nordområdene ved å utlyse leteområder til oljeindustrien som er i konflikt med iskantsonen, sier leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, i en kommentar.

– Dette skjer på tross av klare advarsler fra regjeringens egne faginstanser som fraråder at disse områdene åpnes opp for oljeleting, sier han.

Tar miljøhensyn

Lien mener imidlertid at utlysningen tar hensyn til miljøet.

– Med rammene som settes for nye utvinningstillatelser i Barentshavet ivaretas miljøverdiene ved iskanten, sier Lien i pressemeldingen fra departementet.

Les også:Statoil: – Tilgang til nytt leteareal er godt nytt

Han sier også at rammene sikrer at det ikke blir igangsatt petroleumsvirksomhet ved iskanten i denne stortingsperioden.

Intet knefall

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) avviser at hun gjør knefall for oljebransjen når hun setter iskantgrensen lenger nord, skriver NTB.

I forslaget regjeringen sender til Stortinget, er iskanten satt nord for samtlige områder som er åpnet for olje- og gassvirksomhet.

– Overhodet ikke, sier Sundtoft (H) til NTB.

– Dette er fakta, dette er basert på det jeg har fått fra Polarinstituttet. Iskanten er basert på observasjoner fra 1984 til 2013. Man kan ikke forhandle seg rundt fakta, sier hun før hun går til Stortinget med forslaget til ny forvaltningsplan for Barentshavet og Lofoten i løpet av våren.

Les også

– Tilgang til nytt leteareal er godt nytt

Les også

Derfor er åpningen av nye arealer i Barentshavet kontroversiell

Les også

Tror ikke lav oljepris demper interessen for nye oljeområdet

Publisert: