Oljeanalytikere: Derfor vil ikke Saudi-Arabia løfte oljeprisen
Det er mange årsaker til at oljegigant Saudi-Arabia ikke griper inn for å løfte oljeprisen. Maktkampen mot USAs skiferolje er én av dem.
- Årsaken til at oljeprisen faller nå, er at markedet tror Saudi-Arabia vil teste skiferøkonomien, sier Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DNB Markets, til E24.
Det har kommet flere signaler den siste uken på at Saudi-Arabia ikke vil løfte en finger for å heve oljeprisen.
- Det er tydelig at Saudi-Arabia er komfortabel med en oljepris på under 100 dollar de nærmeste månedene, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities til E24.
Saudi-Arabia skal ha kommunisert til markedaktører at landet vil akseptere en oljepris mellom 80 og 90 dollar fatet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Tirsdag faller oljeprisen til 87,78 dollar fatet. Lavere har den ikke vært på drøyt fire år.
E24 BØRS: Sjekk utviklingen i oljeprisen her
Skiferoljen
Kjus forteller at det er sannsynlig at Saudi-Arabia forsøker å bremse den sterke veksten den amerikanske skiferoljen er inne i.
- I stedet for at amerikansk skiferolje vokser en million fat per dag i året, kan det være at Saudi-Arabia tester hva slags oljepris som gir en vekst på en halv million fat per dag i året, eller lavere.
IEA kutter i anslaget for oljeetterspørselen
- Ett eller annet sted mellom mellom 60 og 80 dollar for nordsjøolje ligger smertegrensen for veksten i skiferoljen, sier Kjus.
Overrasket markedet
- Forventingene var at Saudi-Arabia skulle kutte produksjonen videre i september for å holde oljeprisen over 100, etter at de kuttet i produksjonen i august, sier Omdal i Pareto.
Landet står for rundt én tredel av den totale oljeproduksjon til det internasjonale oljekartellet Opec (se faktaboks) og tilpasser normalt sin oljeproduksjon til utviklingen i oljeprisen.
Når det har vært mye olje i markedet og oljeprisen har falt, har landet tidligere produsert mindre olje for å stabilisere oljeprisen på rundt 100 dollar fatet.
Mens det har vært stor etterspørsel og lite olje i markedet, noe som vil drive oljeprisen opp, har Saudi-Arabia produsert mer.
Nå trosser i stedet Saudi-Arabia den fallende oljeprisen og kjører på.
Omdal tror landet ønsker å bremse veksten i den amerikanske skiferoljeproduksjonen.
- Jeg tror Saudi-Arabia ønsker å fortrenge en del av investeringene innen skiferoljeproduksjonen, sier Omdal.
Analytiker: – Lav oljepris kan koste tusenvis jobben
Tviler på skiferoljeagenda
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror investeringene i USA har liten betydning for Saudi-Arabias strategi.
- På kort sikt kan en lavere oljepris utfordre de dyreste skiferoljeprosjektene, men dette er prosjekter med en kortsiktig produksjonsperiode. Dette er ikke en strategi man vil bruke mot skiferolje, sier hun til E24.
Saltvedt trekker frem særlig to faktorer for Saudi-Arabias uvilje til å ta oljeprisgrep.
** Økt Asia-konkurranse fra både Russland og Vest-Afrika taler for en lavere oljepris.
** Mane de andre Opec-landene til disiplin. Mange av Opec-landene er sårbar for en oljepris under 100 dollar fatet. Det er ikke Saudi-Arabia.
- Med en lavere oljepris legger Saudi-Arabia press på alle konkurrentene, både i og utenfor Opec, sier Saltvedt.
- Bensinprisen burde holde seg lav en god stund til
Hun tror også Saudi-Arabia har gått lei av at Opec-land som Nigeria og Iran sniker seg unna produksjonskvotene sine. Da Saudi-Arabia i august kuttet oljeproduksjonen noe, var det ingen andre land som fulgte etter.
- Saudi-Arabia har en sterk økonomisk ryggrad. De tåler dette, og dumpet prisene for å få de andre landene til å samarbeide, mange ganger før. Ingen andre har ryggraden til å håndtere dette, sier hun.
Saltvedt mener det ikke er usannsynlig at Saudi-Arabia nå forsøker å presse prisene ned i forkant av det viktige Opec-møtet i slutten av november.
Usikkerhet rundt motivene
Kjus i DNB Markets understreker at det fortsatt er usikkerhet rundt Saudi-Arabias motiver og om de vil kutte i produksjonen eller ikke.
Han mener Saudi-Arabia har flere grunner til ikke å gripe inn.
- Jeg hadde spilt det slik Saudi-Arabia nå gjør det, sier han.
Han forklarer at det er store ulikheter internt i Opec-landene.
- Du vet at det er den samme familien som styrer i Saudi-Arabia om 10 år. Det er ikke tilfellet med land som Nigeria, Iran eller Algerie. Mens Saudi-Arabia kan tillate seg å maksimere volum og pris over en lengre tidsperiode, kan ikke de fleste av de andre Opec-medlemmene tillate seg å tenke slik.
Han tror sannsynligheten for at Saudi-Arabia ville kuttet produksjon for å forsvare oljeprisen, ville vært større om det ikke hadde vært for den amerikanske skiferoljen.
Omdal mener også at Saudi-Arabia kan oppnå flere positive effekter ved en lavere oljepris.
Derfor tror han oljeprisfallet er midlertidig
Han peker på at en lavere oljepris kan ramme land som lran, som støtter regimet i Syria, et regime Saudi-Arabia vil bli kvitt.
- Saudi-Arabia er jo i praksis i krig med Iran i Syria, sier han.
Iran er avhengig av en oljepris på 140 dollar fatet for å balansere budsjettet, ifølge beregninger gjort av Wall Street Journal.
Kan merke det allerede
Oljeselskapene kan vise økonomiske svakhetstegn allerede i resultatsesongen vi nå er på vei inn i, tror Omdal.
Oljeanalytikeren forteller at det er mange såkalt marginale prosjekter innen skiferoljeproduksjon, som er avhengig av en oljepris på 100 dollar fatet for å gå i pluss.
Amerikansk lettolje har gått fra over 100 dollar fatet til under 80.
- Dette vil gi en betydelig effekt på kontantstrømmen og vil dermed trolig gi lavere budsjetter og boreinvesteringer for skiferoljen, sier han.
Han tror de små skiferoljeselskapene særlig vil merke det.
- Vi får en voksenopplæring av markedet på effekten en lavere oljepris vil ha, sier Omdal
Les også: