Lund helt i oljetoppen i Europa
Statoils avgåtte konsernsjef Helge Lund kan tjene opp mot 900 millioner kroner i løpet av fem år hos britiske BG Group, og kan dermed bli den best betalte betale oljetoppen i Europa. Det vekker reaksjoner i London.
Lønnen er så høy at styret i BG Group må vedta en nye retningslinjer for lønn og godtgjørelser, ifølge The Independent.
Luke Hildyard leder tankesmia High Pay Centre, som jobber med høye topplederlønninger. Han mener Lunds betingelser er «latterlige og unødvendige».
– BG Group har latt seg rive med av «adm.dir.-kulten», altså ideen om at enkeltpersoner egenhendig kan forandre utsiktene til et selskap. Ofte viser det seg imidlertid at vellykkede ledere i ett selskap møter motgang under andre forhold i andre organisasjoner, sier Hildyard til avisen.
Kan nå 900 millioner
Ifølge Dagens Næringsliv får Lund ved siden av lønn og bonus, kontantutbetaling i stedet for pensjon, årlig aksjebonus og engangs flerårig aksjebonus, samt kompensasjon fordi han må flytte og en solid kompensasjon for bortfall av opptjent Statoil-bonus.
Avisen skriver at Lunds grunnlønn ligger på 15,7 millioner kroner, pensjonserstatningen er på 4,7 millioner, bonusavtalen er verdt 31,3 millioner, mens aksjebonus beløper seg til hele 93,9 millioner.
Han får fem millioner kroner i flyttepenger og 31,3 millioner kroner i kompensasjon for opptjent Statoil-bonus. Til sammen over 180 millioner på ett år, og snaut 890 millioner over en femårsperiode.
Europatoppen
Helge Lund opplyste onsdag at han ble kontaktet av BG Group for seks-åtte uker siden. Han overtar olje- og gasselskapet med sine 5.200 ansatte 1. mars, men ifølge Finansavisen måtte styret i selskapet strekke seg svært langt for å få tak i den attraktive næringslivslederen.
I onsdagens børsmelding fra BG Group kommer det frem at lønnspakken de har tilbudt Helge Lund må godkjennes av aksjonærene i en generalforsamling. I lønnspolitikken som aksjonærene har vedtatt er bonuser i form av aksjer og opsjoner nemlig ikke en del av rammen som kan tilbys.
En oversikt som finansavisen Bloomberg har satt opp, viser at Helge Lund vil bli den best betalte oljetoppen i Europa dersom bonusordningene hans slår til.
Aldri forhandlet lønn
Helge Lund ville onsdag verken kommentere lønnen i BG Group eller hvor mye hans nye lønn hadde å si for valget om å forlate Statoil-toppjobben. I Statoil har han aldri forhandlet om lønn.
– Jeg har aldri forhandlet lønn, og jeg har tatt det jeg har fått. Jeg har hatt en fantastisk jobb, sa Lund på spørsmål fra NTB onsdag.
– Jeg syns ikke det er riktig å svare på spørsmål om betingelser, sa Lund.
Oljeprofessor Øystein Noreng ved BI mener at et solid lønnshopp og nedskjæringer på norsk sokkel høyst sannsynlig er grunnen til at Helge Lund droppet Statoil til fordel for BG Group.
– Han fordobler sin lønn, får kjempegode bonusordninger og kanskje syns han det er mer spennende å være sjef for et lite selskap i Storbritannia enn et stort selskap på Forus. Han er interessert i penger som alle andre, mange ville nok sagt ja til å gå opp så mye i lønn, sa Noreng til NTB onsdag.
100 millioner
Lund tjente drøyt 100 millioner kroner i sine ti år som Statoils toppsjef, men kan altså oppnå det samme etter bare sju måneder i sin nye jobb i London, forutsatt maksimal bonusuttelling.
Kommunikasjonssjef Kim Blomley i BG Group opplyser til Dagens Næringsliv at Lunds årslønn blir på 2 millioner pund, eller rundt 15 millioner kroner.
– Det er en betydelig sum. Han er sikret en lønn på 2 millioner pund i året. For øvrig er 75 prosent av ytelsene basert på prestasjoner, og han må innfri høye forventninger dersom han får full uttelling, sier Blomley.
BG Groups styreleder Andrew Gould opplyste i en pressemelding onsdag at Lund er den perfekte mannen til å overta selskapet i den kommende fasen, og at nordmannen er i stand til å akselerere prosessen med å skape verdier for aksjonærene.
Storfisk
Peter Hutton i Royal Bank of Canada mener ifølge Finansavisen at ansettelsen er negativ for Statoil, men positiv for BG Group. Helge Lund ses på av analytikere som en virkelig storfisk.
– Det er vanskelig å forestille seg en mer passende kandidat, og styrelederen burde gratuleres for å ha landet en så stor fisk, sa Neill Morton i Investec Securities til Bloomberg onsdag.
Les også: