Utlyser nye konsesjoner over nyttår

Utlysningen av nye blokker i Barentshavet og Norskehavet i 23. konsesjonsrunde kommer ikke før over nyttår, bekrefter Olje- og energidepartementet.

FORBLIR ALENE: Olje- og energidepartementet utsetter den 23.konsesjonsrunden i Barentshavet. Her et illustrasjonsbilde av West Hercules brønn nummer 100 i Barentshavet
Publisert:

Årsaken til utsettelsen er foreløbig ikke klar. Det er heller ikke satt noen dato for når konsesjonsrunden vil lyses ut.

- Vi har ingen kommentar til utsettelsen. Vi har bare fått spørsmål om vi ville lyse ut for jul og sagt nei til det, sier pressevakten i olje- og energidepartementet til E24.

Da departementet i april i år la 23. konsesjonsrunde ut på høring, ville Lien gå lenger nord og lenger øst på norsk sokkel enn noen gang tidligere. De mest kontroversielle blokkene i høringsrunden i nord lå nær maksutbredelsen for iskanten.

Viser hodebry

- Dette viser at oljeboring i nord nok en gang skaper hodebry for en norsk regjering, sier Silje Lundberg, fagrådgiver i Bellona i en pressemelding.

Hun mener utsettelsen er et tegn på at Venstre og Krf har klart å presse regjeringen til å ta en ny gjennomgang av saken, og mener nyheten er en svært god julepresang.

- Det er fantastiske julenyheter at Tord Lien ikke har fått gjennomført sin foreslåtte oljepolitikk. Det ville ikke bare vært en katastrofe for klima, men også for det marine miljøet i Barentshavet.

Nå krever Bellona at Venstre og KRF står knallhardt på følgende tre krav overfor regjeringen.

1) 23. konsesjonsrunde utsettes til etter at forvaltningsplanen for Barentshavet er oppdatert. Det nye område i Barentshavet sørøst er ikke en del av det omfattende faglige grunnlaget som har samlet inn gjennom en årrekke.

2) Når utlysningen kommer må del følge alle faglige anbefalinger fra Miljødirektoratet og Polarinstituttet. Dette innebærer at blokkene nordøst i Barentshavet sørøst, samt de nordlige blokkene i Barentshavet sør, ikke kan lyses ut.

3) Regjeringen må legge polarinstituttet sin definisjon av iskantsonen til grunn for all fremtidig politikk i Barentshavet.

Jomfruelig sokkel

23. runde skal også inneholde de første utlysninger av blokker i Barentshavet sørøst som ble en del av norsk sokkel da grenselinjeavtalen med Russland ble undertegnet i 2011. For oljeindustrien betyr en åpning av disse områdene nye muligheter.

Den nordnorske leverandørsammenslutningen PetroArctic mener at tilgangen til nye områder både nord i Barentshavet og inn mot Russland kan bli helt avgjørende for industrien, slik tilgang på nye områder har vært det på andre deler av sokkelen.

– Vi så det i forrige konsesjonsrunde da utlysningen av Hoop-området avdekket et nytt område der det er olje. Hvis vi fortsatt skal ha en offensiv petroleumspolitikk er tilgangen på nye områder helt avgjørende, sier administrerende direktør Kjell Giæver i PetroArctic til NTB.

Barentshavet størst

Giæver viser til at det har vært rekordinteresse på forhånd for å komme med i Barentshavet sørøst. forhåndsnominasjonen til 23. runde nominerte 40 selskaper 140 blokker i Barentshavet.

– Vi håper at denne interessen fortsatt viser seg når selskapene nå skal søke, og at de har langsiktige perspektiver. I vår dialog med selskapene har vi ingen indikasjoner på at interessen for Barentshavet sørøst har avtatt til tross for oljeprisfallet og større oppmerksomhet på kostnader, sier Giæver

Les også:

Etikk kostet oljefondet 5 milliarder i årSaudi-Arabia: – Umulig å redusere oljeproduksjonenGullfaks-plan til 4,6 milliarder kroner klarOljeinntektene stuper med over 20 prosent

Publisert: