Derfor stopper ikke Libya-uroen oljeprisfallet
Produksjonen er så høy at usikkerheten rundt Libya har liten påvirkning. Tirsdag når oljeprisen på nytt det laveste nivået på fem år.
I dagene før julaften var det tegn til at oljeprisen ville stabilisere seg på en pris rundt 60 dollar fatet. Den gang ei. Mandag fortsatt prisraset på det svarte gullet, og tirsdag er oljeprisen på det laveste nivået siden mai 2009, ifølge Wall Street Journal.
Fallet kommer etter at energidataselskapet Genscape presenterte en rapport som viste en fortsatt økning i den amerikanske produksjonen. Tallene fra Genscape gir ofte en forvarsel på de ukentlige oljelagertallene fra amerikanske myndigheter, som publiseres hver onsdag.
Saudi-Arabia: – Umulig å redusere oljeproduksjonen
Ifølge Bloomberg er det ventet at disse tallene vil vise 387,2 millioner fat, uendret fra uken før.
Tirsdag morgen er oljeprisen ned over én prosent til 57,37. Følg utviklingen i E24s aksjelive.
Mer olje på vei
Fallet kommer samtidig som havneanleggene Es Sider og Ras Lanuf står i flammer i Libya. Der har brannmannskap kjempet mot flammene de siste dagene, etter at en rakett traff en lagringstank. Situasjonen i det nordafrikanske landet er svært urolig for tiden, og det er opptøyer ikke langt unna de viktigste havneterminalene til landet.
Dette er derimot ikke «nok» til å sende prisene oppover igjen. Det globale markedet svømmer fortsatt over av olje, og det vil sannsynligvis komme enda mer olje på markedet fra Mexicogolfen og USA, som trumfer frafallet fra libysk oljeeksport.
Libyas oljeproduksjon er nå nede i 350.000 fat om dagen. Før Natos bombing av landet i 2011 var produksjonen rundt 1,6 millioner fat om dagen.
– Oljeprisfallet de siste måneden er på grunn av økende tilbud, med fortsatt mer olje på vei inn i markedet. Fallet kommer til å fortsette til noen tar grep, sier John Kilduff i Again Capital til WSJ.
Derfor kan oljekrisen faktisk være en fordel
Tilbudsoverskudd
Prisen på Nordsjøoljen (Brent spot) har hittil i år falt med 46 prosent, det største prisraset siden finanskriseåret 2008. I motsetning til den gang, hvor fallet var i all hovedsak drevet av en kollaps i etterspørselen, er det nå tilbudssiden som er den dominerende faktoren til fallet.
– Overproduksjonen er ikke et problem som kan løses på kort sikt. Oljeprisen lider av at Opec-landene, ledet av Saudi-Arabia, holder fast på å ikke kutte produksjonen, sier råvareanalytiker Hong Sung Ki i Samsung Futures til Bloomberg.
Norske gründere: Amerikansk oljegigant lekket ideen vår til konkurrent
Opec besluttet i november å ikke kutte produksjonen det neste halve året, og heller la markedet bestemme prisen. Dette er en helt ny strategi fra kartellet, som tidligere har regulert prisen ved å kutte eller øke produksjonen.
Opec fortsetter overproduksjonen
Sammen med den amerikanske skiferoljerevolusjonen og Libyas overraskende comeback som oljeeksportør av format, har dette sendt oljeprisen rett ned. Mens uroen i Libya foreløpig har kuttet den libyske oljeeksporten kraftig, har den amerikanske produksjonen økt til 9,14 millioner fat – det høyeste nivået siden 1983, da målingene av produksjonen begynte.
Oljekartellet Opec produserte i november 30,56 millioner fat per dag. Dette er sjette måned på rad at Opec produserer mer enn «taket» på 30 millioner fat.
Les også: