- Statoil kan miste Stokhman-oppdrag

Må forhandle om hele oppdraget på nytt, hevder kilder.

LETEBORING: «Deepsea Delta» boret i september 2006 en brønn på Shtokman-feltet.
Publisert:

- Alt er på bordet nå, til og med muligheten for at Gazprom vil jobbe med andre utenlandske partnere eller at de vil videreføre prosjektet på egen hånd, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået Dow Jones.

Rett før påske ble det kjent at Gazprom, Statoil og Total utsetter sluttføringen av forhandlingene om Shtokman. De tre partnerne har forlenget den foreløpige samarbeidsavtalen frem til 1. juli, som nå fungerer som en mulig tidsfrist.

- Ikke enige

I en melding etter styremøte i Shtokman Development Group den 29. mars, skrev de tre partnerne at «Aksjonærene er sikre på at prosjektet kan ytterligere forbedres, både teknisk og økonomisk».

I helgen signaliserte ledelsen i Gazprom, som er kontrollert av den russiske stat, at det vil komme betydelige endringer i Shtokman-prosjektet.

AksjeLongname: StatoilTicker: STLMarked: OSEOrganiasonsnummber: 923609016TSID:Trade time: 2012-04-10 08:45:00Last: Close: 152.4Periode: 7days

Ifølge Dow Jones Newswires kilder har Statoil og Total ikke blitt enige med Gazprom om noe som helst ennå.

- Prosjektet er tilbake til scratch, og ingen vet hva som vil skje. Alle aspektene av prosjektet, fra teknisk design til aksjonærstruktur og hvordan man skal fordele fortjenesten vil bli revurdert, skriver Dow Jones ifølge Six News.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil ønsker ikke å kommentere saken, utover det styret i samarbeidsselskapet allerede har uttalt.

- Vi er enige om å jobbe videre med å forbedre prosjektet, økonomisk og teknisk, sier Glad Pedersen til E24.

Mindre attraktivt

Shtokman, som ble funnet i 1988, er et av verdens største gassfunn. Feltet ligger 60 mil nord for Kola-halvøy, i et område som er svært værhardt.

Utbyggingen av feltet må forholde seg til store temperaturforskjeller, bølgehøyder på opptil 27 meter og store isflak.

Opprinnelig var feltet tenkt utbygd for å eksportere gass til USA. De siste årene har utbygging av skifergass i Nord-Amerika gjort at USA og Canada i langt større grad er selvforsynte med gass.

Samtidig har etterspørselen i Europa, som tradisjonelt er Russlands største mottaker av gass, falt.

I 2010 satte Statoil, Total og Gazprom som mål at Shtokman skulle være i drift fra 2016.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om