Oljeutbygging gir kontrakter i Hammerfest: – Gleden ved endelig å lykkes er ubeskrivelig
Equinors utbygginger i Barentshavet har gitt enda en kontrakt til den lokale industribedriften Hammerfest Industriservice. Sjefen understreker hvor viktig det er at de store selskapene i oljenæringen tør å satse på nye leverandører.
– Vi er utrolig stolt og ydmyk over å få en slik tillit av Ocean Installer. Det har blitt jobbet målrettet i snart 10 år for å komme i posisjon til å levere en så kompleks produksjon, og vi må si at det er en milepæl for verkstedindustrien i Finnmark. Gleden ved endelig å lykkes er ubeskrivelig.
Det sier Bengt Holmgren, daglig leder i Hammerfest Industriservice.
Industribedriften i Finnmark har nå sikret seg en kontrakt med Ocean Installer for å levere 23 subsea spooler (undervannsrørsystemer) til Johan Castberg- og Askeladden-prosjektene.
– Betydelig
Kontrakten kommer i kjølvannet av kontrakten Ocean Installer sikret seg med Equinor til rundt 800 millioner kroner i februar.
Partene vil ikke ut med kontraktsverdien på denne nye kontrakten, men for den lokale bedriften er det deres største noensinne.
– Kontrakten er betydelig, og det er en oppside for oss som er minst like stor som selve kontrakten på andre ting vi kan levere til prosjektene. Ocean Installer har jo sikret seg en betydelig kontrakt for de marine operasjonene, sier Holmgren.
Hammerfest Industriservice har også sikret seg kontrakter på både Goliat- og Snøhvit-feltene, og fikk også oppdraget med å sveise brønnhodene som Aker Solutions skal levere til det kommende Johan Castberg-feltet.
– Med disse kontraktene har vi sikret oss det som antagelig er de to mest kritiske sveiseoperasjonene på Johan Castberg-feltet, sier Holmgren fornøyd, og forteller at de gleder seg til å sette i gang med det krevende arbeidet som skal gjøres.
Nå produserer Aasta Hansteen: En ny gassregion er åpnet på norsk sokkel
– God ordrereserve
Den lokale industribedriften har de siste årene omsatt for rundt 50 millioner kroner årlig, men måtte tidligere i år nedbemanne fra 48 til 42 ansatte fordi arbeidsmengden fra Goliat- og Snøhvit-feltene ble redusert.
– Men nå begynner vi å få en god ordrereserve på halvannet år og vi har allerede begynt å ansette igjen. Vi har ansatt to ingeniører som skal bistå med å følge opp disse komplekse, nye kontraktene, og vi vil også trenge flere kvalifiserte sveisere, sier Holmgren.
Ba Equinor komme på banen
I april var sjefen i Hammerfest Industriservice ute og etterlyste en større satsingsvilje og bevissthet fra oljeselskapenes side, hvis man skal klare å løfte frem den nordnorske leverandørindustrien slik man har gjort på Vestlandet gjennom tiår.
Han siktet særlig til Equinor, som han mener spiller en sentral rolle i å klare å bygge opp flere kompetente leverandørmiljøer i nord.
– Vi har turt å bruke penger og satse, men da må det også komme mer arbeid, ellers ender Hammerfest opp som en containerhavn. Man må jo få sjansen til å vise at man er leveringsdyktig og sikre gode referanseprosjekter, sa Holmgren den gangen.
Equinor svarte med å vise til at utbyggingsprosessene tar tid, og at man også trenger et volum av olje- og gassfelt for å kunne «bygge en grunnmur av aktivitet» og lokale ringvirkninger over tid.
– Nå føler vi oss mer lyttet til, sier Holmgren i Hammerfest Industriservice.
Noe av det han har påpekt er at det er svært krevende å få kontrakter som leverandørbedrift, hvis ikke noen tør å gi deg et prosjekt som man senere kan bruke som referanse i fremtidige anbudsrunder. En klassisk høna-og-egget-problemstilling.
– Opp noen divisjoner
Hammerfest Industriservice har tidligere kjempet om kontrakter for fabrikasjon og sveising da Snøhvit- og Goliat-feltene skulle bygges, men de fikk ikke kontraktene selv om de har gjort flere leveranser til feltene i etterkant.
Selskapet har sikret seg en såkalt PED-sertifisering for å produsere og jobbe med subsea-utstyr.
– Vi har klatret opp noen divisjoner nå, og det referanseprosjektet vi har manglet, kan vi nå legge på CV-en vår. Det gjør oss mer konkurransedyktige for fremtidige kontrakter. I olje- og gassindustrien blir man jo hele tiden spurt om hvilke referanseprosjekter man har, sier Holmgren.
– Ocean Installer har turt å ta sjansen på oss, og for hele leverandørindustrien i Finnmark er dette en milepæl, fortsetter han om kontrakten.
E24-podden: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen
Flytter til nytt verksted
Som følge av kontrakten med Ocean Installer skal Hammerfest Industriservice nå utvide til et nytt verksted som ligger på Polarbase utenfor Hammerfest sentrum.
Flyttelasset går i januar, og Holmgren forteller at de vurderer om de skal beholde det eksisterende verkstedet for arbeidet de gjør for fiskeri- og maritim næring.
I det nye verkstedet skal de også investere i nye sveiseroboter. Innovasjon Norge er inne og bidrar med noe støtte og risikolån.
– Det er jo det nye i tiden som kreves for å være konkurransedyktig, og et så stort prosjekt som vi nå har sikret oss gir oss muligheten til å avskrive en slik investering, sier Holmgren.
Arbeidene med subsea spoolene starter i tredje kvartal 2019 og vil fortsette til første kvartal 2021.
– De lengste rørene vi skal fabrikkere er 90 meter lange, veier 10 til 15 tonn og krever en svært høy presisjon i sveisingen, forteller industrisjefen.
Håper på nye felt i Barentshavet
Hammerfest har de siste par tiårene vært gjennom en berg-og-dal-bane der man først ble rammet av nedleggelsen til Findus fiskefabrikk, før oljenæringen gjorde sitt inntog.
Først kom utbyggingen av Snøhvit-feltet og LNG-anlegget på Melkøya, og deretter Enis utbygging av Goliat-feltet og store kontorer i Hammerfest sentrum. For ett år siden trykket Equinor på knappen og vedtok utbyggingen av Johan Castberg-feltet.
– Hvordan er stemningen i Hammerfest nå?
– Den er stadig stigende. Eni kjører en kampanje der de ansetter mer lokalt fremfor å bruke folk i turnus. Det er veldig positivt, og så er det jo klart at Johan Castberg-feltet vil gi en vanvittig aktivitet i årene fremover, med full fart fra 2020, sier Holmgren.
– Dette har vi ventet på, og vi er «overklare» for å si det sånn, skyter han inn.
– Ser dere mer arbeid som dere kan kjempe om fremover?
– Alta/Gohta-prosjektet til Lundin og Wisting til OMV ser ut til å være i rute, og hvis det går som planlagt kan det også bli aktivitet for oss, sier Holmgren.