Statoil satser på energilagring
Selskapets venturefond har kjøpt seg inn i Convergent Energy, som tilbyr energilagring for kraftbransjen, og har også gjort sin første investering i solceller.
– For oss er Statoil en strategisk partner over hele linja, sier Convergent-direktør Johannes Rittershausen til E24.
Han tror at Statoils investering kan gjøre det enklere for selskapet å skaffe kunder, finansiering og til en viss grad også styrke Convergents forhold til sine leverandører.
Convergent Energy + Power er et amerikansk selskap som designer, bygger og driver skreddersydde prosjekter som lagrer energi for større kunder, inkludert nettselskaper og kraftselskaper. Selskapet kontorer i New York og Toronto.
– Vi er til syvende og sist en tilbyder av fleksible løsninger for energilagring til våre kunder, og ikke et rent teknologiselskap, sier Rittershausen.
– Når nye kunder
Convergent opplyser ikke om hvor mye Statoil har investert, men sier at det norske selskapet er med i en gruppe på fem andre strategiske investorer som hjelper selskapet med å utvikle og finansiere sine løsninger.
– Vi har omtrent doblet virksomheten hvert år siden vi ble grunnlagt i 2011, og ser fortsatt muligheten for eksponentiell vekst, sier Rittershausen.
Lagring av strøm antas å bli en viktig faktor i lavutslippssamfunnet, hvor en høy andel av strømproduksjonen kommer fra variable kilder som solenergi og vindkraft. Det stiller høyere krav til elektrisitetsnettet.
Med teknologier som batterier eller svinghjul kan strøm lagres i perioder hvor produksjonen er høy, og brukes når den trengs. Lagringsteknologi kan hjelpe kraftselskapene med å stabilisere kraftnettet uten at de må bygge nye og dyre linjer.
Business-Bellona oppretter batteriselskap
– Vi er en prosjektutvikler, som egentlig betyr at vi er grensesnittet mellom kundene, kraftselskaper og energibrukere som kan skape verdier med energilagring, de som finansierer prosjektene, og tilbydere, som produsenter og systemutviklere som GE, ABB, Siemens, Tesla og så videre, sier Rittershausen.
– Viktig for Statoil
Statoils investering skjer gjennom investeringsselskapet Statoil Energy Ventures, som ble lansert i februar og skal investere rundt 1,7 milliarder kroner i grønne vekstselskaper de neste fire til syv årene.
Venturefondet har også gjort sin første investering i solcellebransjen, med en investering på 10,3 millioner dollar i Oxford Photovoltaics i samarbeid med to andre strategiske investorer.
– Statoil har vært en innovatør i energibransjen i mange år, fra oljeproduksjon på dypt vann til utvikling av havvind, og vi ser energilagring som et viktig bidrag til våre ambisjoner etter hvert som vår virksomhet innen ren energi vokser, sier Gareth Burns, leder for Statoil Energy Ventures.
Oxford PV, som stammer fra universitetet i Oxford, har utviklet solceller basert på mineralet perovskitt, et kalsiumtitanoksid med formel CaTiO3. De hevder å kunne øke effektiviteten i solceller med rundt 30 prosent.
– Det er klart at det ville senke kostnadene for solenergi ytterligere. For oss er det spennende å gå tidlig inn i teknologiselskap som har potensial, sier pressekontakt Elin Isaksen i Statoil til E24.
Solcellemarkedet er på rundt 100 milliarder dollar, ifølge Oxford Photovoltaics.
– Dette er vårt første solprosjekt. For oss er det viktig å få kunnskap om dette markedet, siden vi nå har begynt å se på sol, sier Isaksen.
– Vi går ikke ut med summen, men vi er interessert å være med å videreutvikle teknologi som har stort potensiale. Det er derfor vi går inn, sier hun.
Har storkontrakter
Lagringsselskapet Convergent utvikler prosjekter i samarbeid med kundene, skaffer finansiering for prosjektet, og driver deretter prosjektet for kunden. Dermed er det Convergent som skrur batteriet av og på for å skape mest mulig verdi for kunden.
– Så langt har vi prosjekter enten i operasjon, under bygging eller kontraktsfestet, for alt fra et avansert blybatteri som kan gi fra seg strøm i seks timer til et seksminutters svinghjulprosjekt, og mange andre prosjekter innimellom, sier Rittershausen.
Totalt har Convergent kontrakter for 200 millioner dollar (1,67 milliarder kroner) på prosjekter med kapasitet på totalt 70 megawatt.
Disse er basert på ulike teknologier, inkludert sinkhybrid-batterier, lithium-ion-batterier og svinghjulsteknologi hvor energi lagres i form av en roterende skive.
Dette er prosjektene
Blant annet har selskapet bygget en lagringsløsning på 0,5 megawatt for kraftselskapet Central Maine Power basert på avanserte blybatterier, som gjorde at selskapet kunne utsette en oppgradering av det lokale strømnettet til 150 millioner kroner.
Statoil investerer milliarder i fornybar energi
Selskapet utvikler nå en 7-megawatts lagringsløsning basert på lithium-ion-batterier for å balansere produksjonen fra lokal solenergi for Ontarios uavhengige nettoperatør. Samme kunde har også bestilt en 5-megawatts løsning hvor energi lagres kortvarig ved hjelp av svinghjul for å balansere nettet i Toronto-området.
Innen 2020 skal selskapet også levere en batteriløsning basert på hybrid-sinkbatterier med kapasitet på 10 megawatt til Pacific Gas and Electric Company i California.