Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea
Aker Solutions posisjonerer seg i nok et land for å vokse i fornybar. Den flytende havvindparken som de og partnerne planlegger utenfor Ulsan kan bli over fem ganger så stort som norske Hywind Tampen.
I en melding fredag annonserer det norske oljeservicekonsernet at de nå har dannet en gruppering med WindPower Korea og fornybardivisjonen av det portugisiske kraftselskapet EDP (EDP Renewables).
Målet er å utvikle en enorm flytende vindpark på 500 megawatt med PrinciplePowers plattformteknologi «WindFloat» utenfor den store verftsbyen Ulsan i Sør-Korea.
Aker Solutions mener man må opp i denne typen dimensjoner for å få lønnsomhet i flytende havvind.
Selskapene opplyser ikke hva de betaler for aksjene.
500 megawatt tilsvarer til sammenligning over 5,5 ganger størrelsen av Hywind Tampen-prosjektet der Equinor og partnerne planlegger å installere 11 flytende havvindmøller for å gi fornybar strøm til Snorre- og Gullfaks-feltene i Nordsjøen.
EDP Renewables og Aker Solutions går nå inn på eiersiden i selskapet Korea Floating Wind Power (KFWind) sammen med eksisterende eier WindPower Korea. Principle Power, der Aker Solutions er aksjonær, trekker seg ut av prosjektet og vil heller fokusere på teknologi og servicevirksomheten i Korea.
Korea satser
Aker Solutions har allerede vært til stede i Sør-Korea i mange år på grunn av olje- og gassprosjekter, men det er et nytt land i fornybarsatsingen deres.
– Den nye grupperingen forplikter seg til å støtte opp om den sørkoreanske regjeringens ambisiøse planene for fornybar energi, som sikter mot installasjonen av 13 gigawatt havvind innen 2030 og som har satt et mål om minst 30 prosent fornybar energi innen 2040, skriver Aker Solutions.
Selskapet KFWind som Aker Solutions nå går inn i på eiersiden inngikk i januar i år en intensjonsavtale med myndighetene i Ulsan om å samarbeide om utviklingen av flytende havvinprosjekter og for å støtte opp om Ulsans industrielle utvikling, ifølge det norske selskapet.
Myndighetene i Ulsan ønsker å bygge opp verftsbyen til en industriell hub for produksjon av havvindutstyr nasjonalt og for eksport internasjonalt.
Equinors Hywind-partnere får rettighetene til å bruke teknologien på egne felt
Leverandør på eiersiden
I overgangen fra olje- og gasshverdagen til mer fornybar energi er mange av næringsstrukturene også under endring.
Mens Aker Solutions er en leverandør til olje- og gasselskapene i dag har selskapet også gått inn på eiersiden i fornybarsatsingen.
Dette gjør de nå i prosjektet i Sør-Korea og de har allerede gjort det i et stort havvindprosjekt i California.
I tillegg startet Amerikanske Principle Power, hvor Aker Solutions eier 23 prosent, nylig installasjonene av verdens hittil største turbiner innen flytende havvind. WindFloat Atlantic-prosjektet skal taues til havs mot slutten av 2019.
Aker Solutions ser på dette som en viktig milepæl for teknologien, som består av en plattform med halvt nedsenkbart skrog, velkjent fra olje- og gassbransjen.
EDP er hovedeier i WindFloat Atlantic, hvor også Engie og Repsol er eiere. Principle Power eier 1,2 prosent av prosjektet, som skal bidra til teknologiutvikling og lavere kostnader.
Fornybar-toget går: Norge kan bli stående igjen på perrongen – E24-podden med Lorentzen & Co