Gigantskipet på Johan Castberg-feltet er forsinket

Utbruddet av coronaviruset har gjort vondt verre for Sembcorp-verftet i Singapore og deres oppdrag med å bygge produksjonsskipet til Johan Castberg-feltet. Leveransen forsinket med opptil ett år, etter det E24 erfarer.

En illustrasjon av produksjonsskipet på det kommende Johan Castberg-feltet i Barentshavet.
Publisert:

Johan Castberg er et nytt og stort oljefelt som nå er under bygging på norsk sokkel. Feltet vil bli det andre oljefeltet i Barentshavet etter Goliat og det tredje feltet totalt etter Goliat og gassfeltet Snøhvit.

Men gigantprosjektet til nesten 50 milliarder kroner har nå havnet under press.

E24 får opplyst fra tre kilder med kjennskap til prosessen at produksjonsskipet er minst seks måneder til ett år forsinket fra Sembcorp-verftet i Singapore.

Det halvferdige skipet skulle egentlig seile fra Singapore innen utgangen av mars og deretter ankomme Kværners verft på Stord en gang på sommeren eller til høsten, men dette vil ikke skje som planlagt, etter det E24 kjenner til.

Arbeidet i Singapore skal etter det E24 forstår allerede ha vært forsinket før utbruddet av coronaviruset, men virusutbruddet har gjort situasjonen vondt verre.

Basert på kildesamtalene er det fortsatt uklart om man vil klare å hente inn forsinkelsen utover i prosessen, slik at oljeproduksjonen kan starte mot slutten av 2022, som opprinnelig planlagt.

Equinor tror per i dag at de skal klare å få feltet i produksjon i 2022, opplyser selskapet.

Johan Castberg-prosjektet er heller ikke det eneste oljeprosjektet som nå påvirkes av forsinkelser ved asiatiske verft. En av kildene forteller at det nå er forsinkelser ved en rekke verft i verdensdelen.

Hvis oppstarten på Johan Castberg-feltet blir forsinket vil det markere den første store forsinkelsen i den nye bølgen med prosjekter som er under bygging på norsk sokkel. Utover 2000-tallet tapte norske leverandører en rekke kontrakter til asiatiske verft, men flere av prosjektene ble både forsinket og rammet av feil og overskridelser, som Goliat og Martin Linge.

Les også

Bakgrunn: Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

Flere verft sliter

Analysebyrået Rystad Energy sendte nylig ut en rapport der de konkluderer med at coronaviruset vil «forsinket de fleste 2020-leveransene av FPSOer og utsette 30 milliarder dollar i» oljerelaterte investeringer.

Analysebyrået påpeker at av de 28 produksjonsskipene (FPSOer) som er under bygging i verden for tiden, så bygges 22 ved verft i Kina, Sør-Korea og nettopp Singapore.

«Rystad Energy forventer at utbruddet av coronaviruset vil føre til omfattende bemanning- og leveransemangler i disse landene, som igjen vil føre til prosjektforsinkelser på minst tre til seks måneder», skrev analyseselskapet og la til at en ytterligere spredning av viruset kan gi forsinkelser på «9 og opp til 12 måneder».

– Selv om operatørene og leverandørene vil forsøke å finne måter å hente inn noe av den tapte tiden ved å skru opp tempoet i andre deler av prosessen, så forventer vi at produksjonsstart for disse prosjektene vil ende med forsinkelser, skrev Audun Martinsen, partner og leder for Oilfield Service Research i Rystad Energy.

Equinor tror det skal holde

E24 har bedt både verftskonsernet Sembcorp og Equinor om en kommentar til fremdriften. Sembcorp vil hverken bekrefte eller avkrefte forsinkelsen, mens Equinor åpner for at den opprinnelige tidsplanen er forsinket på deler av prosjektet:

– Equinor følger situasjonen og råd fra norske og internasjonale helsemyndigheter, og har innført reiserestriksjoner for reiser til enkelte land, sier Lise A. Hagir, talskvinne for Equinors virksomhet innen Teknologi, prosjekter og boring, til E24 om den generelle corona-situasjonen og fortsetter:

– Plan for produksjonsstart i fjerde kvartal 2022 står fast. Skroget kan komme noe forsinket fra Singapore, men slik situasjonen er i dag vil det ikke påvirke plan for oppstart av Castberg i 2022, fortsetter Hagir i Equinor.

– Sembcorp Marine jobber for å levere prosjektene våre sikkert, effektivt og i henhold til våre kunders forventninger. Skulle det være noen betydelig utvikling relatert til Sembcorp Marine og vår virksomhet, vil vi informere markedet der det er nødvendig, sier David Wong, talsmann for verftskonsernet Sembcorp.

Samtidig som tidsplanen nå skyves på i prosjektet, så har prosjektet også havnet under et økonomisk press – i hvert fall hvis dagens oljepris holder seg.

Da prosjektet ble lansert hadde nemlig Equinor og partnerne klart å halvere utbyggingskostnaden fra rundt 100 til under 50 milliarder kroner. Det sørget for at balanseprisen i prosjektet ligger på «under 35 dollar» per fat, altså oljeprisen prosjektet trenger for å være lønnsomt.

Men med den nye priskrigen som har brutt ut mellom Russland og Saudi-Arabia, falt oljeprisen med 25 prosent ned mot 30 dollar per fat. Hvis dette vedvarer, vil lønnsomheten i Castberg-prosjektet bli kraftig utfordret.

Les også

Equinor-sjefen om coronaviruset: Produksjonen er ikke påvirket

Les også

Virus kan forsinke oljeprosjekter: Men oljeprisen rammer hardest

Omfattende byggeprosess med mange aktører

Før Johan Castberg-feltet kan komme i drift er Equinor og lisenspartnerne Vår Energi og Petoro avhengig av at en rekke aktører leverer i henhold til plan – og ikke minst av værgudene spiller på lag.

I henhold til planen skulle det halvferdige produksjonsskipet, med et ferdig boligkvarter, seile fra Singapore mot Kværners verft på Stord i første kvartal i år og ankomme en gang til sommeren eller høsten for montering av de resterende modulene og utstyret, samt endelig ferdigstillelse.

Kværner produserer deler til produksjonsskipet på sitt eget verft på Stord, der produksjonsskipet skal ferdigstilles, og også på verftet i Verdal. I årsrapporten til Kværner kommer det frem at moduler til produksjonsskipet, som ble produsert for Kværner i Polen, ankom Kværner Stord i tredje kvartal i fjor.

I tillegg har Kværner hyret inn Aker Solutions til å utføre en del arbeid ved sine anlegg i Egersund og Sandnessjøen.

Deretter var planen at «produksjonsskipet blir testet og ferdigstilt på Stord før planlagt utslep til feltet i første kvartal 2022» for endelig oppkobling og igangsetting, opplyste Kværner i 2018.

Det er denne bufferen på et drøyt år, fra ankomsten på Stord og frem til slep, som nå er viktig. Hvis Kværner klarer å gjøre ferdig alt de skal, gjerne raskere enn planlagt, så kan man få skipet opp til Barentshavet i tide til 2022 – men det kan dukke opp utfordringer.

En kilde med lang erfaring fra offshoreprosjekter forteller at det ofte kan oppstå merarbeid i slike situasjoner med forsinkelser, fordi et verft er ivrige på å få sendt en plattform eller produksjonsskip av gårde og unngå for store forsinkelser.

Da ender det ofte med at det kommer en del påfølgende arbeider, som egentlig skulle vært ferdigstilt på «den forrige stasjonen», men som blir med over til «neste stasjon» i kjeden.

Et ferskt «skrekkeksempel» på dette er den skandalerammede Martin Linge-plattformen, som ankom svært forsinket fra Korea til Rosenberg Verft i Stavanger. Det måtte gjøres store arbeider på plattformen etter at det ankom Rosenberg og feltet er fortsatt ikke i drift.

Les også

Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

Publisert: