Equinor og Aker BP håver inn: – Vil bli knallsterkt

Kraftig oppgang i olje- og gasspriser gjør at oljeselskaper som Equinor og Aker BP kan vente seg høyere inntekter. Equinors tredje kvartal blir knallsterkt, mener analytiker.

STERKT KVARTAL: Flere analytikere venter sterke tall fra oljeselskapene i tredje kvartal, inkludert Equinor og konsernsjef Eldar Sætre. Høyere olje- og gasspriser har gitt vind i ryggen for oljeselskapene i tredje kvartal, og fredag denne uken sparker Aker BP kvartalssesongen i gang for oljebransjen.
Publisert:

Denne uken legger Aker BP som det første av flere oljeselskaper frem tall for tredje kvartal, og neste uke kommer Equinor med sine tall.

Ifølge analytikerne renner pengene inn for oljeselskapene. Oljeprisen lå på over 80 dollar ved utgangen av tredje kvartal, mens den ett år tidligere lå på rundt 57 dollar.

Dette er datoene for kvartalstallene fra noen av oljeselskapene på norsk sokkel:

  • 19.10: Aker BP
  • 25.10 Equinor
  • 01.11: DNO
  • 07.11: Lundin Petroleum

Les også: (+) Verdens mektigste oljemenn. Og slik spiller de oljespillet

Venter fremgang for Equinor

Et snitt av analytikere venter at Equinor får et betydelig bedre tredje kvartal i år enn året før, ifølge SME Direkt/TDN. Justert driftsresultat (ebit) ventes på 4,89 milliarder dollar, fra 2,35 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

Det blir i så fall oljeselskapets beste justerte resultat siden tredje kvartal 2014.

Resultatet etter skatt ventes på 1,72 milliarder dollar, fra minus 480 millioner dollar for ett år siden. Omsetningen er ventet på 19,33 milliarder dollar, fra 13,6 milliarder dollar i fjor, ifølge estimatene.

Equinor samler og slipper også egne konsensustall før kvartalsrapporten, og disse tallene vil være enda mer oppdaterte enn SMEs tall, som er samlet inn i juli og august.

– Vil bli knallsterkt

Kepler Chevreux venter at Equinor vil levere et justert resultat på 5,09 milliarder dollar i kvartalet. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling og et kursmål på 275 kroner på Equinor-aksjen, som avsluttet tirsdag på 222,30 kroner.

– Tredje kvartal vil bli knallsterkt. Gassprisen er høy, oljeprisen er høy, så – «what’s not to like?» Jeg tror også at de vil melde at de kommer litt under anslaget på 11 milliarder dollar i investeringer i år, sier Kepler Chevreux- analytiker Anders Holte til E24.

– Jeg hadde definitivt eid Equinor nå, legger han til.

Oljekjempen får inn mye kontanter, noe som blant annet gir muligheter til å øke investeringene, redusere gjelden, øke utbyttet, kjøpe tilbake aksjer fra aksjonærene eller gjøre oppkjøp.

– Equinor vil generere 20 prosent av sin egen markedsverdi i netto kontantstrøm etter utbytte i perioden 2018-2020. Da har vi også tatt med en økning i selskapets investeringer til 12,6 milliarder dollar i 2020, sier Holte.

– Ikke nok oppside

Sparebank1 Markets venter at Equinors justerte resultat blir på 4,9 milliarder dollar, omtrent på linje med konsensus. Meglerhuset har en nøytral anbefaling på selskapet, men har oppjustert kursmålet på aksjen fra 220 til 235 kroner.

– En implisitt oljepris på 80 dollar fatet indikerer noe oppside, men ikke nok til å forsvare en kjøpsanbefaling, skriver meglerhuset i et notat.

Blant årsakene til at Sparebank1 venter fremgang for Equinor er høyere produksjon i Norge og høyere gasspris i Storbritannia, som tar imot mye av norsk gasseksport.

Spår oppgang for Aker BP

Aker BP har offentliggjort produksjonstall for tredje kvartal, som viste et kraftig hopp til 150.600 fat per dag fra 131.900 fat per dag i samme periode i fjor – men lavere enn i første og andre kvartal i år.

Analytikerne venter at Aker BP skal øke sin omsetning til 1,01 milliard dollar fra 596 millioner på samme tid i fjor, mens brutto driftsresultat (ebitda) er ventet å øke fra 395 til 767 millioner dollar. Resultat etter skatt er ventet å øke fra 112 til 160 millioner dollar, ifølge SME/TDN.

Sparebank1 Markets har nøytral anbefaling, men har økt kursmålet fra 323 til 345 kroner for Aker BP. Aksjen ble tirsdag handlet til 304,20 kroner.

– Produksjonen i tredje kvartal var skuffende, og kan skape noe diskusjon om nedsiderisiko for selskapets anslag for produksjonen i 2018, skriver meglerhuset.

Spår svakere fra Lundin

Analytikerne venter at Lundin Petroleum vil levere et resultat etter skatt på 92,4 millioner dollar, ned fra 227 millioner dollar ett år tidligere, selv om inntektene øker til 623 millioner dollar fra 517 millioner dollar i samme periode, ifølge SME/TDN.

Sparebank1 Markets har en salgsanbefaling på Lundin, men har løftet kursmålet fra 250 til 280 svenske kroner i takt med oppgangen i oljeprisen. Da markedet stengte tirsdag lå aksjen på 294,30 kroner.

– Vi sliter med å se noe videre oppside, skriver Sparebank1 Markets.

– Gode selskaper kan bli for dyre, legger meglerhuset til.

Høyere inntekter for DNO

Det Kurdistan-fokuserte oljeselskapet DNO er ventet å levere et resultat etter skatt på 72,8 millioner dollar i tredje kvartal, mot 463 millioner dollar for ett år siden da selskapet bokførte 556 millioner dollar i inntekter fra tidligere oljeeksport etter en avtale med Kurdistans regjering.

Estimater fra SME/TDN viser også at omsetningen er ventet å øke til 193 millioner dollar i tredje kvartal fra 73 millioner dollar i samme kvartal i fjor.

Selskapet har den siste tiden vendt seg mot Norge igjen, og skal sammen med Faroe og Wellesley blant annet bore brønnene Sognesand og Rungene i løpet av 2019.

Publisert: