Akers IT-satsing Cognite har landet sin første utenlandskontrakt

Den tyske olje- og gassgiganten DEA har latt seg inspirere av digitaliseringsarbeidet til Aker BP og det som skjer på norsk sokkel. Nå hyrer de inn norske Cognite til å bistå på hjemmebane.

Stein Danielsen fra IT-selskapet Cognite viser frem realtidsdata fra Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen, ved Aker BP sin stand.
Publisert: Publisert:

– Dette er den første kunden Cognite har fått utenfor norsk sokkel, sier en fornøyd Cognite-sjef John Markus Lervik til E24.

Teknologiselskapet, som har skutt ut fra Aker-systemet på Fornebu, har nemlig sikret seg en kontrakt med det tyske olje- og gasselskapet DEA. Avtalen signeres formelt fredag.

– Vi går ikke ut med kontraktsverdi, men dette innebærer et mangeårig samarbeid der vi skal hjelpe DEA med en digital transformering. Så dette er et samarbeid vi er veldig fornøyd med, fortsetter Lervik.

– Når begynner dere?

– Vi begynner til uken. At det går så fort er jo også litt nytt i olje- og gassammenheng og vi ser nå at bransjen er flinkere til å kjøre raskere prosesser med dedikerte digitaliseringsteam, sier Lervik.

Selskapet til IT-gründeren har vokst i rekordfart. E24 skrev i juli hvordan selskapet hadde gått fra null til 100 ansatte på halvannet år og forventer en mangedobling i omsetningen i år. I sitt første år i fjor omsatte selskapet for 30 millioner.

– Nå er vi nesten 150 ansatte, men jeg må også understreke at vi er avhengig av å ha gode, krevende og visjonære kunder, som DEA, for at vi skal fortsette å holde vårt eget innovasjonstrykk oppe, sier Lervik.

Cognite-sjef John Markus Lervik

Konsernsjef Maria Moræus Hansen i DEA forteller til E24 at selskapet har vært på utkikk etter en partner for å hjelpe selskapet med digitaliseringsarbeidet som de har satt i gang:

– Vi har hatt interessante diskusjoner med leverandører innenfor den digitale sfæren og etter en intern vurdering landet vi på Cognite, sier hun og legger til at de ønsker å dra nytte av teknologien både på felt de selv er operatør for, og på felt der de er partner.

DEA har allerede noen mindre digitaliseringsprosjekter i gang i Tyskland med andre leverandører, men samarbeidet med Cognite er ment å løfte arbeidet til et nytt nivå, forklarer hun videre.

– En av grunnene til at vi landet på Cognite er at vi har sett dem arbeide med selskaper som har kommet ganske langt, og vi ønsker å utnytte den erfaringen Cognite har tilegnet seg sammen med partnere som Aker BP, for eksempel, sier Moræus Hanssen.

Les også

Akers IT-satsing venter mangedoblet omsetning

«Datasyn» og sensorstyrt vedlikehold

Cognite skal både hjelpe DEA med å digitalisere arbeidsprosesser og forenkle arbeidsprosesser.

– Det er mye papir og tunge arbeidsprosesser som DEA ønsker å gjøre noe med. I tillegg skal vi jobbe med dem for å innføre mer tilstandsbasert vedlikehold, sier Lervik.

– Det vi er imponert over er at DEA ikke bare har satt IT- og businessfolk i teamet som skal jobbe med dette prosjektet, men at de har så brede team som også inkluderer HR. For det vi jobber med er jo å endre måten folk jobber på, fortsetter han.

Tilstandsbasert vedlikehold handler om å bruke sensorer på utstyr, slik at systemet varsler om når det trengs vedlikehold av enheter og utstyr, fremfor at man bare gjennomfører vedlikehold «blindt» i faste tidsintervaller.

Maria Moræus Hanssen, konsernsjef DEA

– Vi skal også utvikle helt nye løsninger for oss sammen med DEA, blant annet «computer vision», slik at systemet ved hjelp av kameraer og sensorer automatisk kan kjenne igjen, overvåke og spore utstyr og enheter som DEA bruker i virksomheten.

– Hvor viktig har det vært at DEA både har virksomhet på norsk sokkel og en norsk konsernsjef for at dere kunne lande denne kontrakten?

– Det at de vet hva som skjer i Norge har vært en viktig kobling, men vi ser også generelt at internasjonale energiselskaper ser mot Norge og hva som skjer her, sier Lervik i Cognite.

Les også

Wintershall og DEA vil fusjonere – får norsk nestsjef

Begynner hjemme i Tyskland

DEA har en omfattende global virksomhet som både inkluderer hjemmemarkedet i Tyskland, samt virksomhet i Norge, Mexico, Algerie Danmark, Libya og Egypt.

– De velger å begynne på hjemmebane, sier Cognite-sjefen om kontrakten og fortsetter:

– Mittelplate skal brukes som en spydspiss i digitaliseringsarbeidet, og så er målet å rulle ut prosjektet til andre felt etter hvert.

Mittelplate er Tyskland største oljefelt og ligger i Vadehavet nordvest i Tyskland. Feltet består av en kunstig øy midt i en nasjonal park. Siden 1987 har man utvunnet over 30 millioner fat olje herfra, og DEA venter å kunne utvinne rundt 25 millioner fat til.

For å måle effekten av prosjektet og det Cognite skal levere, skal DEA se på hva de kan oppnå av forbedringer i oppetid på anleggene, reduksjoner i driftskostnader, og hvilke reduksjoner man kan få i kapitalutgifter til vedlikehold- og modifikasjonsprosjekter.

Samtidig vil DEA også bruke arbeidet på Mittelplate-feltet som et slags laboratorium for å se hva som er mulig å få til også andre steder.

– Grunnen til at vi starter på Mittelplate er at vi er operatør der, og at det er en velfungerende installasjon med mye teknologi og data der vi også kan investere, sier Moræus Hanssen og understreker at DEA mener de fortsatt er i en læringsfase.

Les også

DEA vil bygge ut sitt første felt i Norge: Her leverer de søknaden for Dvalin

Samarbeider ikke med Wintershall ennå

Selskapet hun leder jobber nå mot en mulig fusjon med en annen tysk energigigant: Wintershall. Hvis de to fusjonerer blir de også en betydelig større aktør på norsk sokkel.

DEA og Wintershall har imidlertid ikke samkjørt digitaliseringsarbeidet sitt:

– De har sitt pågående prosjekt, blant annet på Brage-feltet på norsk sokkel, men de har gått for sine egne leverandører. Vi er fortsatt to uavhengige selskap og har ikke «sammenlignet notatene våres» for å si det sånn, sier Moræus Hanssen.

Hvis det blir en fusjon vil de sette seg ned å vurdere hvordan digitaliseringsarbeidet skal fungere.

DEA sier også at de ønsker å begynne å dele data på tvers av olje- og gassindustrien, noe som ikke akkurat er dagligdags. Det finnes noen få unntak, som Equinors datadeling fra Volve-feltet.

Maria Moræus Hanssen sier at det fortsatt er for tidlig å si konkret hva slags data man vil og kan dele:

– Men vi anerkjenner at vi må få dette i gang (...) og at vi vil bli mer konkurransedyktige og effektive som bransje, en bransje der vi som selskaper både kan være partnere til tider og konkurrenter til andre tider, sier hun.

DEAs Mittelplate-felt utenfor kysten av Nordvest-Tyskland
Publisert:

Her kan du lese mer om