Tungt fall i oljeprisen siden nyttår: – Resesjonsfrykt, varmt vær og coronaproblemer

Oljeprisen har falt markant de siste tre døgnene. Det går utover oljeaksjene på Oslo Børs. – Har fått juling, sier analytiker om Equinor.

Publisert:

I løpet av årets tre første handelsdager har prisen for et fat nordsjøolje falt rundt 6 dollar. Det slår også ut på oljeaksjene på Børsen, og Equinor-aksjen er ned 8,9 prosent siden nyttår.

Nordsjøolje omsettes for 79,7 dollar klokken 11.45 torsdag.

Energianalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets peker på forholdene i verdens nest største økonomi som forklaring på prisfallet.

Energianalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets.

– Markedet har realisert at gjenåpning i Kina ikke gir en rask forbedring i mobilitet og oljeetterspørsel. Det vil ta noen måneder før kinesiske innbyggere kan legge det massive smittetrykket bak seg, og vi kan se positive effekter av Kina sin dramatiske omlegging i sin coronastrategi, sier Martinsen.

– Men det er ingen tvil om gjenåpningen i Kina er særdeles positivt for oljeetterspørsel dersom vi ser inn i andre halvår, legger han til.

Mekanismene bak fallet varier ut ifra hva markedet fokuserer mest på, ifølge analytiker Oddvar Bjørgan i meglerhuset Carnegie.

– Akkurat nå har det vært resesjonsfrykt, varmt vær i Europa og coronaproblemer i Kina, sier Bjørgan.

Les på E24+

Kan kryptomarkedet slå tilbake i 2023?

Oljepris på 90 dollar i år

Martinsen tror på en høyere oljeetterspørsel det kommende året.

– Vi tror oljeetterspørselen i 2023 vil være en kamp mellom svakere økonomisk vekst og forbedret mobilitet i verden. Totalt sett forventer vi at verdens oljeetterspørsel vi øke med omtrent 1 million fat per dag sammenlignet med 2022, sier han.

Bjørgan har et oljeprisestimat på 90 dollar per fat det kommende året. En undersøkelse gjort av Reuters blant 30 økonomer og analytikere ser på sin side en gjennomsnittlig oljepris på 89,37 dollar per fat i 2023.

Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie.

Han tror ikke dårligere økonomiske tider vil sende prisen rett ned.

– Vi tror resesjonsdrevet lavere etterspørsel blir mer enn oppveid av en stram tilbudsside, sier Bjørgan.

– Fått juling

Analysesjef i meglerhuset ABG Sundal Collier John Olaisen mener at kursfallet til Equinor kan knyttes til de fallende olje- og gassprisene.

– Aksjen har fått juling de siste dagene. Olje- og gassprisene er ned, verre er det ikke, sier han. De hadde også et veldig sterkt år i fjor, og da blir det litt fallhøyde også.

Han sier videre at lavere priser gir lavere inntjening og svakere kontantstrøm for selskapet. Han er likevel positiv til olje- og gassgiganten dersom prisene holder seg på dagens nivå på rundt 80 dollar fatet.

– Hvis olje og gassprisene blir liggende på disse nivåene så tror jeg at Equinor kommer opp igjen. Husk at 80 dollar oljepris er veldig høyt, sier analysesjefen.

– Hvis du skulle gitt noen råd til aksjonærene nå, hva skulle det vært?

– Hvis du skal ha oljeaksjer så «svitsjer» du over til VårEnergi, AkerBP eller Okea. De ser billigere ut, og er rene olje -og gasselskaper. Equinor kommer til å bruke mye av kontantstrømmen sin på fornybarinvesteringer, hvor det er mye usikkerhet rundt lønnsomhet.

Bjørgan mener på sin side at gassprisfallet nok har vært verre enn oljeprisfallet.

– Alle olje- og gassaksjer faller, og det gjør oljeservice- og en del shippingaksjer også, sier han.

Martinsen sier hovedforklaringene er oljeprisfallet, og et etterslep på det betydelig fallet i europeiske gasspriser i andre halvdel av desember.

Les på E24+

Klokkene tikker, men behøver ikke ringe for Flyr

Publisert:

Her kan du lese mer om