Montel: Hydro legger Karmøy-utvidelse på is

Norsk Hydro legger utvidelsen av milliardanlegget for aluminiumsproduksjon på Karmøy på is inntil videre, blant annet fordi markedet er krevende og nettkostnadene blir for høye, skriver Montel.

UTVIDER IKKE: Her er Haakon Haakonsen, leder for Hydros teknologipilot på Karmøy, under en omvisning på anlegget i 2018. Hydro har snakket om utvidelse, men det skjer ikke nå.
Publisert: Publisert:

Hydro-anlegget skulle etter planen legge beslag på en strømkapasitet på 425 megawatt, noe som betyr et årlig forbruk på rundt 3,7 terawattimer (TWh).

Men utvidelsen er nå lagt på is, skriver bransjebladet Montel. Blant årsakene er et krevende marked for aluminium globalt, men også økt nettleie for industrien, skriver bladet, og viser til et brev Hydro har skrevet til Statnett, som driver de store kraftlinjene som utgjør «motorveiene» i det norske kraftnettet.

Hydro utelukker ikke at anlegget likevel kan bli bygget senere. Selskapet opplyser til E24 at det bare ikke har kunnet forplikte seg til det tidsløpet for utvidelser av kraftnettet som Statnett har lagt opp til.

Små aksjebevegelser

Karmøy er fortsatt et av de beste utvidelsesprosjektene for Hydro, men markedsutsiktene må bestemme når det eventuelt kan bygges ut, opplyser selskapet.

Pilotprosjektet på Karmøy skal senke energiforbruket ved å produsere aluminium, og anlegget til 4,3 milliarder kroner fikk 1,55 milliarder kroner i støtte fra statlige Enova. Dagens anlegg produserer 75.000 tonn aluminium i året og legger beslag på rundt én terawattime strøm av Norges totale forbruk på rundt 140 TWh.

Hydro-aksjen reagerer lite på nyheten, og er opp 1,45 prosent til 29,32 kroner rundt middagstider.

Les også

Hydro åpner milliardanlegg i august: Tør ikke patentere teknologien

Dyrere nettleie

I 2018 kom Statnett med forslag til ny modell for nettleie for industrien. Hydro protesterte da, fordi selskapet mente det ville gi for høye kostnader. Statnett innførte en midlertidig modell for nettleien, og jobbet videre med et system for hva Hydro og andre industribedrifter skal betale i nettleie.

Ifølge Hydro vil det nye systemet kunne gi selskapet økt nettleie med 300 millioner kroner i året når det er på plass, sammenlignet med nivået i 2018.

Ifølge Montel forsvarer Statnett-sjef Auke Lont økte kostnader for industrien i et brev til Hydro.

I tredje kvartal i fjor leverte Hydro et negativt resultat etter skatt for fjerde kvartal på rad. Selv om selskapet har fått trappe opp igjen produksjonen i Brasil etter en periode med halv drift, er ikke utsiktene for aluminiumsmarkedet de lyseste. Aluminiumsprisen lå på over 2.000 dollar tonnet i 2017 og 2018, men falt i fjor til rundt 1.800 dollar tonnet.

I starten av 2020 har prisen dalt videre, blant annet etter at et nytt coronavirus sprer seg i Kina, og markedene frykter for global vekst.

Publisert: