Vil elektrifisere dansk sokkel: – Noreco ønsker å ligge i forkant

Noreco vil bruke kraft fra land og kutte utslipp på dansk sokkel, og bygger opp en egen stab i Oslo for å analysere «det grønne skiftet». – Noreco ønsker å ligge i forkant, sier styreleder Riulf Rustad.

GRØNT SKIFTE: Noreco er opptatt av oljebransjens rolle i det grønne skiftet, og har planer om å elektrifisere produksjonen av olje og gass på dansk sokkel, hvor selskapet i juli overtok Shells virksomhet. Dette er Tyra-feltet, som nå er stengt ned og skal gjenutbygges.
Publisert:

For ett år siden hadde Noreco kvittet seg med det meste av sine eiendeler. Men så kjøpte selskapet Shells danske olje- og gassvirksomhet for 1,9 milliarder dollar, og i årets tredje kvartal leverte Noreco et milliardresultat.

Denne uken hentet Noreco inn 1,6 milliarder kroner gjennom et obligasjonslån, og selskapet er nå mer enn fullfinansiert for å satse tungt på virksomheten i Danmark, ifølge styreleder Riulf Rustad.

Noreco etablerer nå en egen stab for å analysere hva som skjer i energimarkedene, i håp om å ligge i forkant av «det grønne skiftet».

– Noreco ønsker å ligge i forkant, for å forstå hva som skjer i energimarkedet og gripe de mulighetene som kommer. Vi bygger opp en egen analysestab i Oslo for å følge dette, sier Rustad til E24.

– Personlig syns jeg det er tidlig å si hvordan dette kommer til å utvikle seg. Det er svakheter ved mange energiformer. Vi må derfor bruke tid på å skjønne vår relative posisjon i markedet, og få ned utslippene ved bruken. Utslippene ved produksjonen kommer vi til å løse, det er jeg sikker på, legger han til.

Les også

Noreco leverer milliardresultat etter dansk storkjøp

– Kan ta lederposisjon i grønt skifte

Etter kjøpet av Shells danske virksomhet sitter Noreco på 36,8 prosent av Dansk Undergrunds Consortium (DUC), mens operatøren Total (tidligere Mærsk) sitter på 43,2 prosent og Nordsøfonden eier 20 prosent. DUC er dominerende på dansk sokkel, og driver 15 av 19 danske felt.

– Hva er de viktigste prioriteringene for Noreco etter kjøpet av Shells danske virksomhet?

– De viktigste prioriteringene er å være med å utvikle det store potensialet på dansk sokkel. Det andre er å vri Norecos portefølje og dansk sokkel slik at de er i tråd med det grønne skiftet. Vi må også følge opp prosjektet med å gjenoppbygge Tyra-feltet, sier Rustad.

– Hvordan kan dere bidra til det grønne skiftet?

– Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er i en spesiell situasjon. Eierne, Noreco, Total og Nordsøfonden som er Danmarks utgave av Petoro, beslutter i fellesskap hvordan 15–20 felt skal drives fremover, sier Rustad.

– Danmark kan ta en lederposisjon i det grønne skiftet i olje og gass, blant annet gjennom elektrifisering og ved å sørge for at gassrørene er tette så man unngår metanlekkasjer. Vi må få ned karbonfotavtrykket på dansk sokkel, legger han til.

Tyra-feltet er en viktig sentral for dansk gassproduksjon, men ble stengt i september fordi havbunnen under feltet hadde sunket. Feltet skal gjenutbygges for rundt 28 milliarder norske kroner og planen er at det skal produsere igjen fra 2022.

Les også

Equinor-sjefen om klimaprotestene: – Minner oss på hvor viktig dette er

Styreleder Riulf Rustad i Noreco.
Les på E24+

Børskommentar: Rustads Noreco har neppe kjøpt høns i regnvær i Danmark

– Kan bli først med helelektrisk produksjon

Elektrifisering betyr at bruken av gasskraft på plattformene erstattes med kraft som fraktes med kabler fra land eller fra vindprosjekter i nærheten av olje- og gassplattformene. Dette kan koste penger, men ifølge Rustad er det billigere enn elektrifisering i Norge.

– Det kommer an på hvordan man gjør det. Fordelen med DUC er at de rundt 50 installasjonene er på grunnere vann og i mye kortere avstand fra land enn i Norge. Vi har ikke gått ut med noen tall og er i startfasen med å jobbe med dette, men vi tror dette er positivt nåverdimessig, sier Rustad.

Han har ambisiøse klimamål for Noreco:

– Vi kan bli det første selskapet med helelektrisk produksjon. Det viktige videre er å sørge for at produktene våre er betydelig mer miljøvennlige i bruk enn de er i dag. Vi må forstå hva vi kan gjøre, hvordan vi kan endre oss, og hvilke initiativer vi kan støtte for å være med og skape den endringen vi mener må til, sier styrelederen.

Les også

Aksjonærjubel etter Norecos danske milliardkjøp: – Blir fantastisk

DANSK SOKKEL: Dette er en oversikt over feltene på dansk sokkel.

– Utslippene må ned

De siste årene har oljebransjen opplevd at investorer vender dem ryggen på grunn av utslippene, og usikkerhet om klimapolitikkens effekt på forretningsmodellene deres.

I tillegg trues etterspørselen etter olje og gass på sikt av utrullingen av elbiler og konkurranse fra fornybar energi.

– Hvordan vurderer du Norecos fremtid i alt dette?

– Utslippene fra bruk av fossile produkter er jo åpenbart for store. Det må vi jobbe med som selskap og som industri. Utslippene må ned, og industrien må bli en del av den langsiktige energibalansen. Det er der oljeindustrien må sette inn innsatsen, som innen fangst, lagring og bruk av CO₂, sier Rustad.

– I oljeindustrien er det enorme inntekter. Hvis oljeindustrien hadde brukt én dollar per produserte fat for å løse problemene for industrien, så utgjør det 36,5 milliarder dollar i året. Det er enormt store penger involvert, legger han til.

Danmark forventer en oljeproduksjon på 105.000 fat per dag og en gassproduksjon på 44.000 fat per dag i 2019, ifølge Reuters.

Les også

Noreco tapte strid om Siri-plattformen – aksjen faller

CO₂-UTSLIPP: Utslippene på dansk sokkel lå på rundt 1,5 millioner tonn i 2014. Det meste av utslippene skyldes behov for kraft, men noe skyldes fakling av gass, blant annet på Tyra-feltet som nå er stengt og skal gjenutbygges.
Publisert: