Equinor vil dele ut 170 milliarder kroner til aksjonærene i 2023

De store oljeselskapene har betalt ut enorme summer til eierne den siste tiden. Onsdag forteller Equinor hva eierne får.

Dette bildet viser Johan Sverdup-feltet i Nordsjøen, som er en vesentlig bidragsyter til Equinors produksjon.
Publisert:

Equinor planlegger å dele ut nye milliarder til aksjonærene etter at høye olje- og gasspriser har gjort at pengene strømmer inn i kassen.

Onsdag arrangerer Equinor kapitalmarkedsdag, der oljeselskapet legger frem mål og forventninger, deriblant hvor mye penger aksjonærene kan se frem til er et av elementene markedet har ventet på.

– På bakgrunn av sterke resultater, utsikter og balanse, øker vi kapitaldistribusjonen til forventet 17 milliarder dollar i 2023, skriver Equinor i en pressemelding.

Det tilsvarer en utdeling til eierne på rundt 170 milliarder kroner, og består av både tilbakekjøp av aksjer og utbytter.

Les på E24+

Venter brems i resultatfesten på Oslo Børs: – Litt mindre fantastisk

Tilbakekjøp av aksjer er en måte selskapet kan tilbakeføre penger til eierne, i tillegg til utbytte.

Equinors resultat for 2022 ble rekordhøyt, men fjerde kvartal ble noe svakere enn det foregående, viser kvartalsrapporten onsdag.

Vil kjøpe tilbake aksjer for 60 mrd.

Styret i Equinor har besluttet at 2023-programmet for kjøp av egne aksjer vil bli på inntil 6 milliarder dollar, tilsvarende rundt 60 milliarder kroner.

Programmet er todelt. 1,2 milliarder er en langsiktig del, mens resterende 4,8 milliarder dollar er ekstraordinært.

Styret foreslår at Equinor skal betale ut et ordinært utbytte for fjerde kvartal på 0,3 dollar per aksje pluss et ekstraordinært kontantutbytte på 0,6 dollar per aksje – til sammen 0,9 dollar per aksje.

Utbyttene for de kommende tre kvartalene vil bli besluttet løpende av styret, men forventningen er altså at tilbakekjøp og utbytter vil summere seg til 17 milliarder dollar for 2023, fremgår det av Equinors melding.

Les også

Equinors kjøp av egne aksjer: Fra 0 til 100 mrd. på fem år

Equinor betaler et utbytte hvert kvartal til aksjonærene. Største eier er den norske staten, som sitter med 67 prosent av aksjene.

Equinors 2022-program for tilbakekjøp av aksjer var også på 6 milliarder dollar, mens de kvartalsvise utbyttene økte gjennom året til 0,9 dollar per aksje.

Betinget av oljepris

Equinor setter noen betingelser for tilbakekjøpsprogrammet. Det er ventet å bli gjennomført når oljeprisen (brent) er «i eller over området» 50 til 60 dollar per fat.

I tillegg må Equinors gjeldsgrad være innenfor ambisjonen på 15 til 30 prosent.

Flere andre oljeselskaper har betalt ut mye penger til eierne etter solid oppgang i olje- og gassprisene de siste årene.

Amerikanske Chevron har varslet at selskapet skal kjøpe tilbake aksjer for over 750 milliarder kroner fra eierne, noe som tilsvarer omtrent 20 prosent av selskapets verdi.

Publisert:

Her kan du lese mer om