Onsdag fikk vi tiårets hittil laveste oljepris

Tirsdag ble brentolje handlet til under 40 dollar fatet for første gang siden 2009. Én dag senere erstattes tiårets verste notering med en ny.

NYTT PRISSKRED: Her sees en gassflamme på Ekofisk-senteret,
Publisert:

Onsdag kveld før klokken 19 ble et fat brentolje nemlig handlet for så lite som 39,56 dollar i spotmarkedet.

Det er ny bunnotering for dette tiåret, og enda litt lavere enn på tirsdag. Da duppet oljeprisen ned i 39,85 dollar fatet ved 15-tiden.

– Opec skulle være den som satte foten ned, og sørge for at oljeprisen ikke falt for langt. Men de nekter å kutte i produksjonen. Og araberne vil ikke kutte. Da må prisen gjøre jobben for å få markedet i balanse, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

– Og nå ser vi at prisen gjør det den kan.

Les også

Amerikanske oljelagre krympet mer enn ventet

EKSPERT: Sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

– Kan fort synke under finanskrise-nivå

Vi må tilbake til finanskrisen for å finne billigere brentolje enn vi har nå.

– Tror du på nye prisbunner i desember?

– Ja. Bare støymessig kan vi nå fort få den laveste oljepris siden tidlig 2000-tallet, sier oljeanalytikeren, og utdyper:

– Med et standardavvik på 10 prosent, er det rent statistisk naturlig å forvente at vi kan få lavere pris enn vi så julaften 2008, hvor brentoljen ble handlet for 36,6 dollar. Og da må du tilbake på tidlig 2000-tallet, sier han.

Det hyperlave prisnivået under 40 dollar gjør bare oljeproduksjon enda mindre lønnsomt – særlig over dammen, påpeker råvareeksperten.

– Nå begynner du virkelig å fremtvinge en sterk respons i skiferoljeproduksjonen i USA. Holder prisene seg til disse nivåene, kan vi fort miste 100 skiferrigger.

– Man kan også se for seg at de slutter å sette oljebrønner i produksjon, sier Schieldrop.

Les også

Nå er bensinen billigere: – Denne gangen står ikke like mye i veien for råoljeprisen

LAVESTE PÅ SEKS ÅR: Onsdag kveld havnet brentoljeprisen igjen under 40 dollar fatet – og gikk enda lavere enn tirsdagens foreløpige bunnotering dette tiåret.

Prisfall tross råolje-lagerfall

Tidligere på ettermiddagen onsdag kom nye lagertall fra det amerikanske energidepartementet EIA, som umiddelbart løftet oljeprisene.

Råoljelagrene hadde nemlig falt med 3,6 millioner fat den siste uken. Analytikerne trodde EIA ville melde det motsatte – Bloomberg hadde innhentet estimater på 1,3 millioner flere fat.

Så hvorfor ble en kjapp, logisk oljeprisopptur plutselig forvandlet til prisskred, med ny verstenotering?

Muligens flyttet markedene øynene tilbake på ballen:

Les også

DNB med fersk rapport: Spår ledighet nær seks prosent

Spår tidligste lagertrekk i 2017

– Ja, fallet i råoljelagrene var overraskende, men kombinasjonen råolje og produkter fortsetter å gå opp – om enn ikke like mye som markedet ventet.

– Og ingenting er endret fundamentalt sett: Vi har fortsatt rekordhøye oljelagre, og går nå inn i en tid som historisk sett er preget av at lagrene fylles ytterligere, sier Schieldrop.

Tirsdag kom også en amerikansk energirapport som anslår at vi avslutter 2015 med en overproduksjon av olje tilsvarende 600.000 fat hver dag.

Deretter går man inn i en periode hvor lagrene fortsetter å stige kvartal for kvartal, før det ifølge prognosene tidligst blir lagertrekk i midten av 2017.

Publisert: