Saudi dytter oljeprisen ned

Saudi-Arabia vurderer å åpne oljekranen hvis prisen går over 100 dollar. Dermed faller prisen.

NYE TIDER: Båndene mellom Saudi Arabia og USA er ikke så tette som før. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi bekreftet søndag at Opec vil diskutere produksjonskvotene allerede på ministermøtet 17. november. Dette kom overraskende på oljemarkedet, som ikke regnet med noen kvotediskusjon før møtet 5. desember.

Oljeprisen falt med drøyt 1 dollar, og den lette amerikanske oljen WTI omsettes mandag morgen for rett under 95 dollar fatet.

Den fallende oljeprisen var også med å trekke det asiatiske aksjemarkedet ned mandag morgen. Verdens største børsnoterte selskap, PetroChina, falt 6,2 prosent - delvis på den fallende oljeprisen.

Les også: Største børsfall på 3 måneder.

Har lite å gå på

Qatars energiminister Abdullah al-Attiyah sa senere at han ikke ventet noen produksjonsbeslutning på møtet i Riyad denne uken.

- Men bare det at Saudi-Arabia indikerer at det blir et tema, er nok til å påvirke prisen, sier oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets til E24.

Han mener Saudi-Arabia helst ønsker en oljepris under 100 dollar. En for høy oljepris vil både gjøre alternativer mer attraktivt, og dempe veksten i verdensøkonomien.

- Men Opec har ikke så mye å gå på, kanskje 2-3 millioner fat daglig i ledig produksjonskapasitet. Og fraktratene fra Den persiske gulf tyder ikke på økt produksjon der, sier Kjus.

600.000 fat ute

Emiratene produserer nå mindre enn vanlig.

- De har redusert produksjonen med 600.000 fat grunnet vedlikehold. I løpet av noen måneder kommer imidlertid et nytt felt i Saudi-Arabia i drift, med produksjon på 500.000 fat daglig, sier Kjus.

Det er i vintermånedene etterspørselen etter olje er størst, og Kjus mener fremdeles det er gode muligheter for at prisen krysser 100 dollar denne vinteren.

- Selv med økt produksjon, vil oljelagrene falle i løpet av vinteren. Så bestemmer været hvor mye som trekkes, og dermed prisen, sier Kjus.

Les også: - Kan nå 100 dollar denne uken

Publisert: