Forrige gang Opec kuttet produksjonen falt oljeprisen ni dollar
Det er ikke nødvendigvis hva Opec blir enige om på onsdag som blir viktigst for oljeprisen, men om oljekartellet blir trodd.
Klarer Opec å bli enige om å kutte i oljeproduksjonen er det ikke sikkert at det vil føre til den oljeprisoppgangen mange forventer.
Bloomberg har nemlig gravd litt i historien og sett på hva som skjedde med oljeprisene forrige gang Opec annonserte produksjonskutt.
Det skjedde 17. desember 2008 da oljeprisen, sterkt hjulpet av finanskrisen hadde falt som en sten fra den historiske topp-prisen i juli samme år på 147,27 dollar.
Men hva skjedde med prisen etter at Opec-toppene annonserte sin enighet om å begrense sin oljeproduksjon.
Derfor kan høyere oljepris få markedet til å flomme over
Falt ni dollar
På råvarebørsen i New York falt prisen med hele ni dollar på tre dager etter at Opec-møtet var ferdig.
Og to måneder senere var prisen forsatt under nivået fra før Opec-møtet før den klarte å bryte opp gjennom 50 dollar per fat for godt i mai 2009, ifølge Bloomberg.
Problemet var for så vidt ikke det Opec ble enige om. Problemet lå i troverdigheten.
For uttalelsen Opec kom med like før jul i 2008 mistet sin troverdighet da det viste seg at oljekartellet opererte med eldre produksjonskvoter og at detaljer om hvor mye det enkelte Opec-land skulle kutte først ble lekket ut noen dager senere.
Det svekket tilliten til at Opec faktisk ville gjennomføre produksjonskuttene de var blitt enige.
Analytiker: Saudi-Arabia forbereder oljemarkedet på «no deal»
– En ikke-hendelse
Derfor mener mange analytikere at det vil bli vel så viktig for markedsreaksjonene etter møtet hvor detaljert Opecs pressemelding blir.
– En uttalelse som er superkort uten detaljer om fordelingen av kuttene kan bli sett på som en ikke-hendelse i selv om viktig Opec-land som Saudi-Arabia og gulfstatene forplikter seg til å bidra til kuttene, skriver råvarestrateg Helima Croft i RBC Capital Marktes i en e-post til Bloomberg.
Oljespekulantenes veddemål kan varsle brått oljeprishopp
De aller fleste analytikerne som Bloomberg har snakket med venter at Opec kommer frem til en avtale om produksjonskutt, men kun syv av 20 forventer at Opec spesifiserer fordelingen av produsjonskuttene. Derfor er risikoen til stede av markedet ikke vil feste særlig lit til det Opec kommer frem til på onsdag.
Opec-landene lovet allerede i september at kartellets produksjon skal reduseres til mellom 23,5 og 33 millioner fat per dag. Til sammenligning ble det produsert 33,64 millioner fat per dag i oktober, ifølge uavhengige estimater.
Den kanskje viktigste motstanden internt i Opec mot kutt kommer fra Irak og Irak, Opecs nest største og tredje største produsenter.
«Norsk» løsning
Den norske oljeanalytikeren Bjarne Schieldrop lanserer i en kommentar mandag formiddag en løsning hvor Opec, hvis de virkelig ønsker en avtale, unntar Irak, Iran, Libya og Nigeria fra forpliktelsen om produksjonskutt og ber de andre landene om å kutte produksjonen med 2,2 prosent.
Han mener effekten på oljeprisen vil bli begrenset om Opec ikke kommer til en avtale om produksjonskutt.
Han anslår at oljeprisen kan falle til 43-44 dollar, men at den snart vil komme seg opp til rundt 48 dollar dollar igjen.
Schieldrop peker på at Opec har økt sin markedsandel og at det er tegn til at den amerikanske oljeproduksjonen er på vei opp igjen.
– Så vårt syn er at det beste for Opec vil være å akseptere at prisen er hva den er og i stedet være fornøyd med at markedsandelen øker, skriver han.