Svensk futurist: – Oljebransjen er på vei mot stupet
De store oljeselskapene er i ferd med å gjøre samme feil som Kodak. Det kan bety slutten for dem, mener futurist Stefan Hyttfors.
– Selskapene har brukt ufattelig mye penger på å finne og produsere olje, og på å jage etter hverandre. Nesten ikke en krone har blitt lagt ned i fremtidens energiteknikk, sier Hyttfors til E24.
Han er futurist, og opptatt av å gjøre næringsliv, politikere og andre bransjer klare for endringer. Han er også blant Nordens desidert mest ettertraktede foredragsholdere.
Kommende onsdag skal han snakke om «disruptive change» – endringer som utgjør store brudd, på oljemessen ONS i Stavanger. Blant tilhørerne vil det sitte folk fra noen av de største oljeselskapene i verden.
Til dem har han følgende budskap: Endre strategi, eller gå under.
– Oljeselskapene forsøker å redde en utdøende bedriftsmodell. Mange av dem går mot samme skjebne som Kodak og Nokia, mener Hyttfors.
Stort skifte
Kodak var det verdensledende selskapet innenfor fotoutstyr i store deler av forrige århundre. Men da digitaliseringen tok fotoverdenen, hang ikke selskapet med. I 2011 hadde det den negative spiralen gått så langt at den gamle fotogiganten måtte søke konkursbeskyttelse.
Nokia var lenge kongen i mobilmarkedet, men mistet sin posisjon da smarttelefonen gjorde sin inntreden.
Nå kan oljenæringen være i ferd med å gjenta feilen.
– Det er interessant at de store aktørene i olje- og gassektoren, ikke er de ledende innenfor fornybar energi. Det er det nye aktører fra andre land som er, sier Hyttfors.
Han viser til at solenergi har hatt en eksponentiell vekst de siste seks årene, en fordobling annethvert år. For fire år siden utgjorde den 0,5 prosent av global energitilførsel. Nå er det snakk om 2 prosent. Utviklingen vil trolig fortsette de neste årene.
(Saken fortsetter under bildet.)
– Oljebransjen er allerede på vei mot stupet på grunn av klimaendringene. Nå er valget enten å vente på fallet eller å hoppe selv. Det er skremmende å hoppe fordi det medfører stor risiko, men da har man i det minste selv tatt valget, sier Hyttfors.
Den svenske foredragsholderen tror at så mye som 70 prosent av selskapene på Fortunes 1000-liste vil være borte om ti år, ikke fordi de har blitt dårligere, men fordi de er best på noe som ikke lenger er nødvendig.
– Oljeselskapene er ekstremt dyktige på hvordan de skal pumpe opp olje, effektivisere prosessen, få inn roboter til erstatte mennesker. Men de som er dyktige i olje og gass, forstår nok ikke hva man skal være dyktige i om ti år. Det er det som kalles «disruptive change», sier Hyttfors.
Oljebransjen ber staten spleise på klimakutt-plan
– Her er erfaring et problem, fordi det baserer seg på det som er bestående. Vi antar at verden er syklisk, men har vanskelig for å forstå det disruptive, sier han.
Utfordringer for Norge
For Norge er oljerikdommen en utfordring ettersom den ikke først og fremst har å gjøre med innovasjon, men om tilgangen til naturressurser, mener Hyttfors.
– Det er som å finne gull i en skuff, sier han.
– Før eller siden må man forstå at denne tiden er over. Da er innovasjonskraft, kreativitet og endringsvilje avgjørende for å skape nye muligheter. Norge har en utfordring som handler om tenkemåte, å forberede seg på en fremtiden uten olje og gass.
Oljebransjen varsler 150 milliarder i investeringer i 2017
Han peker også på at Norge har et oljefond dypt integrert i verdens aksjemarked. Når store selskaper går over ende, vil det også gå ut over våre pensjonspenger.
– Det er som et korthus, alt henger sammen, mener Hyttfors.
Han mener oljeselskapene har penger nok til å kunne blitt ledende innenfor fornybar energiproduksjon.
– Selskapene kan bestemme seg for en ny strategi. De kan si at fremtiden er fornybar, og vi som verdensledende innenfor energi, skal ta oss inn i det markedet. Vi kan ikke vente på politikerne, sier futuristen.