Et av årets største funn: Wellesley har funnet mer olje og gass på Grosbeak i Nordsjøen
Grosbeak-funnet i nordlige Nordsjøen ser nå ut til å kunne bli bygget ut likevel, takket være et nytt olje- og gassfunn.
Wellesley Petroleum har nå funnet mer olje og gass i Grosbeak-funnet i den nordlige delen av Nordsjøen etter å ha boret to avgrensningsbrønner. Det kommer frem i meldinger fra selskapet og Oljedirektoratet.
Grosbeak-funnet ble opprinnelig gjort i 2009, men boringen har avdekket langt mer olje og gass. Dette gjør at det «nye» Grosbeak-funnet er det største funnet på norsk sokkel så langt i år, sammen med Aker BPs funn på Frosk-prospektet ved Alvheim-feltet tidligere i år.
I minimumsestimatet for funnet legger man nå til 47,5 millioner fat oljeekvivalenter, hovedsakelig olje, på toppen av de tidligere estimatene. Funnet ligger i lisens PL 248 I, som ble skilt ut i fjor, der Wellesley sikret seg operatørskap og 60 prosent eierskap mens Petoro eier 40 prosent.
Mens man tidligere ikke trodde funnet var kommersielt interessant med tanke på en utbygging, har tonen endret seg med de nye boreresultatene.
Går mot en utbygging
– Dette er en veldig positiv slutt til vår opererte borekampanje i Grosbeak-området, sier Chris Elliot, konsernsjef i Wellesley Petroleum, i en pressemelding.
Han peker på at boringen har «betydelig redusert» utviklingsrisikoen for reservoaret.
– Funnet av et separat gassreservoar av ypperlig kvalitet i øvre jura legger også til betydelige ressurser til det vi forventer vil være en kommersielt robust utbygging i fremtiden, sier Elliot videre.
– Hvordan kan dette funnet bli bygget ut, er det snakk om en subsea-satellitt?
– Det er ikke besluttet per i dag. Troll C kan være en tieback-mulighet, men ser man på volumene som er avdekket kan det også bli en standalone (selvstendig feltutbygging, journ.anm.). Vi jobber nå videre med å undersøke området basert på de dataene vi har hentet inn, sier Elliott til E24.
Wellesley-sjefen forklarer at det gjenstår mye arbeid før man kan sikte seg inn mot et konseptvalg rundt 2020. Blant annet må partnerskapet i de forskjellige lisensene bli enige om fremdriften og kostnadsfordelingen i de videre undersøkelsene og forarbeidene som nå må skje, før man kan utvikle et konsept.
– Det er muligheter for ytterligere leteboring neste år, og over de neste to årene vil vi sikte oss inn mot et konseptvalg, sier Wellesley-sjefen.
De to brønnene som nå er boret er nummerert 35/11-21 S og 35/11-21 A. Wellesley boret i sommer tørt på en annen letebrønn ved Grosbeak, kalt 35/12-7 Serin, og gjorde et mindre oljefunn på 35/12-6 Kallåsen.
Equinor har funnet olje på Skruis: Traff olje på sin første brønn i Barentshavet i år
I nabolaget til Troll og Fram
Før boringen anslo man at Grosbeak inneholder mellom 11,3 og 100,6 millioner fat olje. Dette er nå oppjustert til 53 til 115 millioner fat.
I tillegg ble det anslått at Grosbeak inneholder 1,8 til 16 milliarder kubikkmeter med gass. Dette er nå oppjustert til 7,6 til 12,2 milliarder kubikkmeter
Brønnene ble boret omtrent ti kilometer nordøst for Fram-feltet i nordlig del av Nordsjøen og 84 kilometer sørvest for Florø.
Avgrensningsbrønn 35/11–21 S påtraff en total oljekolonne på omkring 90 meter i Ness- og Etiveformasjonen.
Brønnen 35/11–21 A påtraff en total oljekolonne på omtrent 50 meter i Nessformasjonen. I tillegg ble en total gasskolonne på om lag 45 meter påtruffet i Sognefjordformasjonen.
Transocean Arctic-riggen som boret brønnene skal nå videre til lisens 825 i nordlige Nordsjøen for å bore en letebrønn (30/6–30) for Faroe Petroleum.