Kraftselskap om Einar Aas’ avtale med Nasdaq: – Viser ryddighet

BKK mener Einar Aas viser ryddighet med fredagens avtale om å selge eiendeler for å dekke milliardtapet på feilslått handel. – Et første steg, sier Nasdaq-børsen.

TIL SALGS: Einar Aas viser ryddighet, mener kraftselskapet BKK. Krafthandleren inngikk fredag avtale med Nasdaq om å realisere alle sine eiendeler for å dekke kreditorenes tap etter feilslått krafthandel. Dermed vil eiendommer som denne i Grimstad kunne bli solgt i tiden fremover.
Publisert: Publisert:

De 166 medlemmene i Nasdaq Clearing fikk en solid smell etter krafthandler Einar Aas’ milliardtap på feilslått krafthandel for to uker siden.

Kraftselskaper og krafthandlere måtte nemlig etterfylle oppgjørssentralens misligholdsfond med rundt én milliard kroner, som gikk med til å dekke Aas’ tap. Blant disse er Statkraft, Equinor, Fortum, BKK og mange andre.

Men nå har kraftselskapene håp å få noen av pengene sine tilbake, etter at Aas fredag inngikk avtale med Nasdaq om å selge sine eiendeler for å dekke noe av de massive tapene.

– Dette er et første steg i arbeidet med å få ut så mye som mulig av de eiendelene han har, for å komme videre i prosessen, sier sjefsjurist for Europa Andreas Gustafsson i Nasdaq til E24.

– Målsettingen vår er å få ut så mye penger som mulig i denne situasjonen. Vi har et ansvar overfor medlemmene våre, legger han til.

Les mer: Nasdaq og Einar Aas inngår avtale: Alle eiendelene til den tidligere kraftmilliardæren skal selges

Les også

Nasdaq og Einar Aas inngår avtale: Alle eiendelene til den tidligere kraftmilliardæren skal selges

– Villig til å finne løsninger

Det kom som et sjokk på mange av medlemmene i oppgjørssentralen Nasdaq Clearing at den tidligere kraftmilliardæren Einar Aas plutselig stod på konkursens rand for to uker siden.

Kraftselskapet BKK er fornøyd med at det er inngått en avtale mellom Aas og Nasdaq, som innebærer at Aas vil selge sine eiendeler frivillig for å dekke noe av tapene.

– Det er først og fremst et forhold mellom Nasdaq og Einar Aas. Men det viser ryddighet fra Einar Aas’ side, at han er villig til å finne gode løsninger, sier divisjonssjef Erik Spildo i BKK til E24.

– Venter dere å få tilbake deler av pengene dere har betalt inn til Nasdaqs misligholdsfond?

– Det forventer jeg. Størrelsen vet jeg ikke, men jeg forventer at det blir et oppgjør hvor de som har betalt inn penger får noe tilbake, sier han.

Betalte inn 48 millioner

Den statseide strømgiganten Statkraft har lagt ut fem millioner euro (rundt 48 millioner kroner) for å fylle opp igjen Nasdaqs krisefond, og satser på at oppgjørssentralen gjør det den kan for å begrense medlemmenes tap.

– Det er bra at Nasdaq har fokus på å redusere aktørenes tap, men vi kjenner ikke innholdet i denne avtalen, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft til E24.

– Venter dere å få tilbake deler av pengene dere har betalt inn til Nasdaqs misligholdsfond?

Ja, og vi forventer at Nasdaq jobber for å få dekket mest mulig av aktørenes og egne tap, sier Rynning-Tønnesen.

Markedet svinger etter hendelsen

Kraftprisene har variert mye etter Aas’ milliardtap, både på grunn av kraftig regnvær og kraftig vind de siste dagene, men noe av svingningene kan potensielt skyldes usikkerhet etter hendelsen.

Kraftprisen har de siste to ukene falt fra nær 60 øre per kilowattime til rundt 20 øre per kilowattime.

– Det har vært store svingninger i kraftmarkedet de siste dagene. Mye av det er knyttet til vær og hydrologi. Hvor mye Einar Aas-saken kan ha forsterket svingningene, det er umulig å si. Vi må gjøre opp status senere for å se om dette får varige effekter for markedet, sier Spildo i BKK.

– Hvor rystet er bransjen over det som har skjedd?

– Utfordringen som ligger der er at da Einar Aas datt ut av markedet, så brukte Nasdaq rundt 70 prosent av misligholdsfondet for å dekke posisjonen hans. Man blir jo rystet over at Nasdaq som børs ikke var så trygg som det alle ventet at den skulle være, sier Spildo.

Han påpeker at en oppgjørssentral skal være en trygg handelsplass sammenlignet med det å handle direkte med motparter, hvor man får en motpartsrisiko.

Nasdaq har hyret konsulentselskapet Oliver Wyman til å gå gjennom risikostyringen etter hendelsen. Spildo håper at det vil føre til at det blir gjort tiltak for å sikre at noe lignende ikke skjer igjen.

– Når man har alle fakta på bordet og Nasdaq eventuelt iverksetter tiltak knyttet til risikoen i markedet, så tenker jeg at det kan komme noe godt ut av dette, sier han.

Les mer: Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

Les også

Kraftbransjen støtter Nasdaq-gjennomgang: – Riktig og nødvendig

Fortum betalte 192 millioner

Den 17. september meldte Nasdaq at oppgjørssentralen Nasdaq Clearings misligholdsfond var ferdig etterfylt, etter bidrag på 107 millioner euro (1,02 milliarder kroner) fra medlemmene.

Etter alt å dømme er det finske kraftselskapet Fortum blant dem som har betalt mest inn til Nasdaq Clearings misligholdsfond, med et bidrag på drøye 20 millioner euro eller 192 millioner kroner.

– Fortum forventer at Nasdaq har tilstrekkelige systemer for pant og sikkerhet til alle tider, og vi vil følge situasjonen nøye, skrev Fortum i en melding i forrige uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om