Equinor har funnet olje på Skruis: Traff olje på sin første brønn i Barentshavet i år

Equinor traff på første forsøk i årets letekampanje i Barentshavet. Det nye funnet på Skruis og fjorårets funn på Kayak vil trolig bli bygget ut som satellittfelt til det kommende storfeltet Johan Castberg.

Boreriggen Songa Enabler avbildet i Barentshavet
Publisert:

Equinor har nå gjort et oljefunn på Skruis-prospektet, nord for det kommende Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Ifølge meldinger fra Equinor og Oljedirektoratet estimerer man at Skruis inneholder mellom 12 og 25 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter.

Dette kommer i tillegg til Kayak-funnet på 25 til 50 millioner fat, som ble gjort i det samme området i fjor. Selve Johan Castberg-feltet inneholder alene mellom 450 og 650 millioner fat oljeekvivalenter.

Skruis ligger i lisens 532 der Equinor er partner med 50 prosent eierskap. Eni eier 30 prosent, mens Petoro eier 20 prosent.

Equinor og partnerne skal nå vurdere som en mulig satellittutbygging som kan kobles mot Johan Castberg-feltet som nå er under utbygging. Selv om Castberg åpner i 2022 er det ikke ledig kapasitet til å ta imot ytterligere produksjon før etter 2026/2027, ifølge Equinor.

Dermed ligger en Skruis-utbygging fortsatt et stykke ut i tid fordi en produksjonsstart først kan skje når det er kapasitet.

– Funnet er viktig. Det bidrar til å avklare ressursgrunnlaget for Johan Castberg-feltet som nå er under utbygging. Leting etter ressurser nær infrastruktur er en sentral del av Equinors ambisjon og strategi for norsk sokkel, sier Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel, Nick Ashton, i en uttalelse.

– Gjennom Johan Castberg-feltet åpner vi opp en ny oljeprovins i Barentshavet. Det gjør det mulig for oss å knytte opp denne typen mindre funn som blir svært attraktive når infrastrukturen er på plass, sier prosjektdirektør for Johan Castberg-utbyggingen, Knut Gjertsen.

Les også om Grosbeak-resultatene som ble annonsert mandag: Wellesley har gjort et av årets største funn på norsk sokkel

Kartet viser Skruis-funnet som nå er gjort nord for Johan Castberg.

Langvarig letesatsing i Nord

Skruis er den første letebrønnen Equinor selv har boret i Barentshavet så langt i år, men den er langt ifra den første som selskapet har boret i Barentshavet.

Etter en mindre vellykket kampanje i 2014 kom Equinor tilbake med en ny kampanje i fjor. Den ga ingen nye gigantfunn, men avdekket Kayak-funnet på 25 til 50 millioner fat, som altså kan bli en satellitt til Johan Castberg i fremtiden.

Equinor har flere viktige brønner foran seg i letekampanjen som spenner seg fra 2017 til 2018, og letedirektør Ashton mener dette nye Skruis-funnet bekrefter potensialet i denne delen av Barentshavet.

– Vi har de siste årene sett at leting i Barentshavet er utfordrende og krever tålmodighet. Vi har tre egenopererte og en partneroperert brønn igjen på planen i Barentshavet. Vi har også en god portefølje for de neste par årene. Sammen med de brønnene vi boret i 2017, vil dette bidra til i større grad å avklare potensialet i hele den tilgjengelige delen av Barentshavet, sier Ashton.

Mens boringen på Skruis nå er ferdig holder West Hercules-riggen på å bore Intrepid Eagle-prospektet. Denne riggen skal etter dette flyttes før den starter boringen på Goliat West-prospektet til Eni. Deretter skal den tilbake på jobb for å bore Gjøkåsen Shallow og Gjøkåsen Deep for Equinor.

Gjøkåsen er både en av de mest risikable og spennende prospektene på norsk sokkel, med tanke på at det kan være enorme oljeressurser der samtidig som det er en stor usikkerhet om det faktisk ligger noe der eller ikke.

Songa Enabler-riggen som boret Skruis skal nå videre til Trestakk-feltet i Norskehavet, der den skal bore fem produksjonsbrønner for Equinor.

Les også

Equinors comeback på Rosebank-feltet: Vil «ta en Castberg»

Les også

Sterkeste tall på fire år fra Equinor

Les også

Aker BP overtar Equinors andel i gassfunn: Kjøper for to milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om