Hydrogenverdiene på Oslo Børs passerer 40 milliarder: – Dårligere odds enn lotto

Heftige kurshopp har dyttet tre hydrogenaksjers børsverdi til 44 milliarder kroner. – Dette er det store blant de norske aksjene, sier investeringsekspert Robert Næss, som advarer mot å fylle opp porteføljen sin med hydrogenaksjer.

Grønne aksjer har strømmet til Oslo Børs og er nå en mye større andel av Børsen enn tidligere. Hydrogen er blant det investorene har mest appetitt for.
Publisert: Publisert:

De tre rendyrkede hydrogenselskapene på Oslo Børs, Nel, Everfuel og Hydrogenpro, leverer underskudd og noe stor inntjening er ikke å vente med det første. Men de har uten tvil markedet i ryggen.

De to sistnevnte aksjene ble børsnotert i oktober og har siden steget henholdsvis 245 prosent og 100 prosent fra emisjonskurs. Nel er opp 190 prosent siden nyttår.

I lys av dette har børsverdiene deres nå steget til samlede 44 milliarder kroner, der flere milliarder har blitt lagt på etter de siste to dagene med handel.

Les også

Hydrogenfest for Spetalen

– Ganske store tall

Mye av utviklingen forklares med den grønne bølgen som tok Børsen med storm tidligere i år, med massive pengeinnsprøytninger. Men der oppgangen i flere av disse aksjene har dabbet noe av på grunn av luftig prising, fortsetter hydrogenfesten i full fart.

Det er det flere aksjeeksperter E24 har snakket med som klør seg i hodet over, da det har vært minimalt med nyheter den aller siste tiden.

– Dette er det store blant de norske aksjene, men jeg har vanskelig for å forstå det. Det er ganske store tall og det er ingenting som matcher disse aksjekursene. Jeg synes det er vanskelig å finne de store driverne og å forstå at denne prisingen skal være der langsiktig, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.

Robert Næss i Nordea.

Han advarer mot å fylle opp aksjeporteføljen med hydrogenaksjer under børsfesten.

– Hydrogen har en sjanse til å være på vinnerlaget, men det har vist seg historisk at hvis du kjøper en portefølje som er priset til høy fremtidig vekst og har lite inntjening i dag, så har du over tid fått dårlig avkastning. Så det er ikke sikkert det kommer til å ende så bra på sikt. Man kan ha flaks, men historisk er det få som lykkes. Det er dårligere odds enn lotto, sier Næss.

– Det kan bli en veldig lang nedtur hvis man har for mye av den type aksjer og de ikke lykkes med de ambisiøse målsettingene. Kanskje hvis man greier å skille klinten fra hveten, men de fleste klarer ikke det, legger han til.

Les også

Spetalen selger seg ned i grønn børsnykommer

– Lyst til å shorte

Blant de mer profilerte investorene og fondsforvalterne som investerer på Oslo Børs er det delte meninger om hydrogenaksjene.

Noen har inngått større veddemål, noen er svært negative og andre har mindre posisjoner i enkeltselskaper.

Forvalter Jan Petter Sissener har uttalt seg kritisk til hydrogenaksjer, men samtidig også gått inn i Hydrogenpro gjennom fondet Sissener Canopus.

– Det er konseptaksjer som er innenfor en sektor som jages av mye penger. Og likviditet kan dra aksjekurser langt, sier Sissener.

Han har tro på at hydrogen i fremtiden blir en vesentlig bidragsyter til industrien, slik Hydrogenpro satser på, men mindre tro på bruk knyttet til mer vanlige biler, slik som Nel satser på.

Jan Petter Sissener i Sissener Canopus.

– Angrer du på at dere ikke er med i større grad?

– Nei, vi føler at vi er på plass.

Han viser samtidig til at Øystein Stray Spetalen, som satser på Everfuel, har et veddemål gående mot Hydrogenpro på børs.

– Jeg har lyst, men tør ikke shorte grønne aksjer. Det er så mye penger som skal inn i den grønne verdenen. På et tidspunkt vil noen aksjer være opplagte shortkandidater og andre vinnere, men vi er ikke flinke nok til å vite hva som blir hva, forklarer Sissener.

Publisert: