Britene skal bygge nye 8.000 megawatt havvind: BP og Total blant vinnerne

Oljeselskapene BP og Total og tyske RWE er blant vinnerne i fjerde lisensrunde for havvind på britisk sokkel, melder Crown Estate.

Illustrasjonsfoto av havvindprosjektet Burbo Bank.
Publisert: Publisert:

Mens norske aktører venter på veilederen til hvordan de skal søke om utbygginger på norsk sokkel, er Storbritannia i gang med sin fjerde tildelingsrunde for lisenser for havvind.

Denne gang skal britene bygge ut 8.000 megawatt. Mandag ble det avgjort at lisenstildelingene gikk til blant andre oljeselskapene BP og Total og den tyske kraftgiganten RWE.

Det er den britiske kronens eiendomsselskap Crown Estate som nå har tildelt seks havvindtillatelser i britiske farvann.

Det betyr at aktører som norske Equinor, danske Ørsted og skotske SSE får konkurranse om å bygge havvind på britisk sokkel.

Equinor driver prosjekter som Sheringham Shoal, Dudgeon og Hywind Scotland i Storbritannia. Selskapet bygger også et gigantprosjekt på totalt 3.600 megawatt på Doggerbank sammen med SSE.

I forrige uke skrev E24 at en allianse av blant andre NHO, Equinor, Statkraft, Kjell Inge Røkkes Aker og Hafslund E-Co ønsket fortgang i norsk havvind.

Vil sysselsette 60.000

Den fjerde lisensrunden vil gi et betydelig bidrag til Storbritannias plan om å bygge ut totalt 40.000 megawatt havvind innen 2030.

En slik kapasitet vil kunne gi en årlig strømproduksjon på rundt 175 terawattimer, som er mer enn hele Norges vannkraftproduksjon.

Britene har planer om å utvikle sin havvindsektor til å sysselsette rundt 60.000 personer i 2030, opp fra rundt 11.000 i dag.

– Med et mål om netto nullutslipp, noen av de beste havvindressursene i verden og klare løfter fra regjeringen og industrien om å fortsette å investere i lavkarbonøkonomien er Storbritannia klar til å gjøre sin del for å håndtere den globale klimakrisen, sier konsernsjef Dan Labbad i Crown Estate.

Disse aktørene vant frem

Nå skal det gjennomføres miljøanalyser, før endelig utbyggingstillatelse blir gitt våren 2022. Prosjektene skal begynne å levere strøm mot slutten av dette tiåret, ifølge Crown Estate.

Disse prosjektene vant frem i fjerde runde:

  • RWE fikk to prosjekter på 1.500 megawatt hver i Doggerbank-området
  • Total og Green Investment Group fikk 1.500 megawatt utenfor Lincolnshire
  • BP og tyske EnBW fikk 1.500 megawatt utenfor Anglesey og 1.500 megawatt utenfor Barrow-In-Furness
  • Offshore Wind Limited (Cobra Instalaciones y Servicios, S.A. og Flotation Energy plc) fikk 480 megawatt utenfor Lancashire
Publisert: