Full drift for flytende havvindprosjekt i Portugal
WindFloat Atlantic-prosjektet i Portugal er nå i full drift, med Aker Solutions blant eierne via selskapet Principle Power.
Prosjektet har installert de så langt største turbinene på noe flytende vindprosjekt. WindFloat Atlantic består av tre turbiner fra dansk-japanske MHI Vestas på 8,4 megawatt hver. Til sammenligning har Equinor installert fem turbiner på seks megawatt hver på sitt anlegg Hywind Scotland.
Prosjektet er utviklet av konsortiet Windplus, som består av fornybarkjempen EDP Renewables, Engie, Repsol og Principle Power.
Dette er det første flytende vindprosjektet utenfor kontinental-Europa. Med drøye 25 megawatt kapasitet kan prosjektet levere nok strøm til 60.000 forbrukere i Portugal, ifølge MHI Vestas.
Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl
Flere norske aktører har meldt seg på i utviklingen av flytende havvind. Equinor var tidlig ute med sitt Hywind-konsept, men i den senere tid har også Aker Solutions meldt seg på gjennom sitt eierskap i amerikanske Principle Power. Selskapets løsning består av halvt nedsenkbare plattformer hvor turbinene er installert, og dette er teknologi som oljebransjen har lang erfaring med.
Aker-konsernet meldte nylig om en omfattende endring i flere virksomheter. Oljeservicebedriftene Kværner og Aker Solutions slås sammen igjen snaue 10 år etter «skilsmissen», og skiller samtidig ut virksomheten innen havvind og karbonfangst fra Aker Solutions og over i to selskap som skal børsnoteres.
– Vi har stor tro på Principle Powers konsept med et halvt nedsenkbart skrog, og mener dette er en veldig god og ikke minst kostnadseffektiv løsning for flytende vind, sa Astrid Skarheim Onsum i Aker Solutions til E24 i fjor.
Tror på lavere kostnader
Equinor har anslått at flytende havvind kan være lønnsomt ved en strømpris på 40 øre til 60 øre kilowattimen i 2030.
Kostnadene for havvind med bunnfaste turbiner har falt mye de siste årene, og Onsum sa i fjor at noe lignende kan skje på flytende prosjekter.
– Vi ser ingen grunn til at kostnadene ikke skal falle like fort, eller fortere. Det tok ti år fra bunnfast krevde tunge subsidier til de var konkurransedyktige mot andre typer kraft. Gitt at 70 prosent av kostnadselementene er de samme på flytende og bunnfast kan man se for seg at det vil gå enda raskere, sa Onsum til E24 i høst.