United investerer i svenske Heart Aerospace: Vil kjøpe 100 elfly
Det amerikanske flyselskapet United har annonsert en satsing på supersoniske fly over Atlanteren. Nå satser de også på svenske elfly, sammen med Bill Gates.
Sammen med det amerikanske regionalflyselskapet Mesa Air Group og fondet Breakthrough Energy Ventures investerer United Airlines nå i Göteborg-baserte Heart Aerospace, ifølge en melding fra United.
Heart Aerospace ble etablert i 2018 og utvikler et 19-seters elfly med en rekkevidde på 400 kilometer. Selskapet har som mål å få flyet sertifisert for kommersiell drift innen 2026.
Oppkjøpsfondet EQT er blant de eksisterende investorer i selskapet fra før.
I tillegg til å investere i selskapet har både United og Mesa lagt inn en bestilling på 100 elfly hver fra Heart Aerospace. Bestillingene betinger at ES-19-flyet «innfrir Uniteds sikkerhet-, forretnings- og driftskrav», ifølge flyselskapet.
Breakthrough Energy Ventures er en gruppe venturefond som ble etablert av Microsoft-gründer Bill Gates i 2015 for å akselerere utviklingen i bærekraftig energi og grønne teknologier.
Hvor mye de tre amerikanske aktørene investerer i Heart Aerospace kommer ikke frem i meldingen.
Tror flyet kan brukes på over 100 ruter
United peker selv på at de bygger en portefølje av ulike satsinger som skal få selskapet frem til målet om å kutte klimagassutslippene helt innen 2050 – uten bruk av kvoter eller annen kompensasjon for utslipp.
– Vi anerkjenner at kundene ønsker enda mer eierskap til deres karbonavtrykk. Vi er stolte over å være partner med Mesa Air Group i å bringe elektriske fly til våre kunder tidligere enn noe annet amerikansk flyselskap, sier Michael Leskinen, direktør for forretningsutvikling og investorrelasjoner i United, i meldingen.
Flyselskapet har også begynt å tenke på hvordan de kan ta i bruk elflyet fra Heart:
«Når det blir operasjonelt vil ES-19 kunne operere på mer enn 100 av Uniteds regionale ruter fra de fleste av selskapets hub-er», skriver United.
Her i Norden mener Heart Aerospace selv at flyet vil kunne passe på ruter som Bergen-Stavanger, Göteborg-København og Trondheim-Östersund.
– Elektriske fly skjer nå og teknologien er allerede her. Vi kunne ikke vært mer stolte enn å gå i partnerskap med Untied, Mesa og BEV for å ta vårt ES-19-fly til markedet, sier Heart-gründer Anders Forslund.
– Vi forventer at markedet for kortdistanse regional flytrafikk vil spille en nøkkelrolle i utviklingen av elektriske fly. Etter hvert som batteriteknologien forbedrer seg, bør større fly kunne bli aktuelt, men vi kommer ikke til å vente med å starte denne reisen, sier Leskinen i United.
Håper elfly fra Tecnam og Rolls-Royce tar av i 2026: Widerøe kan bli første kunde
Flere satser på el
Uniteds investering i Heart Aerospace er nemlig ikke den første som den amerikanske flygiganten gjør i nye konsepter.
I juni ble det kjent at United Airlines satser på å gjenopplive supersoniske flyreiser ved å bestille fly fra selskapet Boom Supersonic – to tiår etter at Concorde hadde sine siste turer.
I februar ble det kjent at United vil kjøpe inntil 200 flygende drosjer fra oppstartsselskapet Archer Aviation i California.
United er langt ifra de eneste som satser på elfly. Her i Norge er Widerøe en av aktørene som både satser og håper på at elflyene snart vil ha kommet langt nok i utviklingen til at de kan tas i bruk i kommersiell trafikk.
Selskapet annonserte i mars i år at de jobber sammen med motorprodusenten Rolls-Royce og den italienske flyprodusenten Tecnam for å nå målet om å ta i bruk elfly i Norge.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs mener svenske Heart får god fart i prosjektet sitt med de amerikanske investorene med på laget.
– Snakk om bredde fra United – for en måneds siden var det Boom Supersonic-prosjektet med passasjerfly i Mach 1,7 (ganger lydens hastighet, journ.anm.) og nå er det 100 prosent elfly, produsert i Sverige. Dette er nok bare begynnelsen på en utrolig spennende periode med innovasjon/teknologi utvikling for kommersiell luftfart, sier han og legger til:
– Mon tror hvem som vinner racet mellom eVTOL (elfly som kan ta av og lande vertikalt, journ.anm.) og 100 prosent elfly med faste vinger på kortdistanse. Det racet blir spennende å følge, og spørsmålet blir om Widerøe blir den første med elektriske rutefly i Norge.