Frykter lang periode med dyr strøm: – Forverrer situasjonen for norske strømkunder

Prisene løfter seg på gass, kull og strøm i Europa etter eskaleringen i Ukraina-konflikten. – Denne gasskrisen ser ut til å vare mye lenger, sier analytiker.

Strømprisene holder seg fortsatt på over én krone kilowattimen. Vanligvis synker prisene på våren, men
Publisert:

Strømprisen i de sørligste prisområdene i Norge har så langt i år holdt seg på godt over én krone kilowattimen, utenom nettleie og avgifter.

Det er lavere enn toppen i desember da snittprisen var på 1,77 kroner kilowattimen, men fortsatt et uvanlig høyt nivå til Norge å være.

Normalt avtar forbruket og prisene utover våren, og fremtidsprisene tyder på at de nordiske prisene skal nedover når sommeren kommer.

Samtidig kan opptrappingen av konflikten rundt Ukraina øke risikoen for vedvarende dyr strøm. Uroen i Ukraina har løftet prisene på gass, kull og strøm i Europa, ifølge kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight.

– Denne gasskrisen ser ut til å vare mye lenger enn det man kunne regne med hvis det ikke hadde kommet et russisk inngrep. Det forverrer situasjonen for norske strømkunder, sier Botnen til E24.

Les også

NVE-sjefen advarer: Frykter dyr strøm ut hele året

Tysklands leder Olaf Scholz varslet tirsdag at landet trolig vil vente med prosessen for å godkjenne det russiske gassrøret Nord Stream 2, som skal sende mer russisk gass rett til Tyskland.

Den russiske gasseksporten til Europa har vært lav i vinter. Skulle det fortsette, kan det bli krevende å fylle opp igjen lave europeiske gasslagre. Det kan også påvirke strømprisene i Europa og Norge.

Det russiske gassrøret Nord Stream 2 venter fortsatt på godkjenning. En opptrapping av Russlands konflikt med Ukraina ser ut til å kunne utsette prosessen på ubestemt tid.
Les også

Yara, Hydro og Equinor: Slik reagerer børskjempene på Ukraina-krisen

– Kan jo gi utslag

Leder Terje Lien Aasland (Ap) i Stortingets energi- og miljøkomité mener Norge må være forberedt på at strømprisen kan holde seg oppe i en periode.

– Det er klart at gassprisen har vesentlig innvirkning på strømprisene. Jeg skal være varsom med å kommentere forholdene knyttet til Ukraina og Russland direkte, men dette kan gi jo utslag som vi må være forberedt på, sier Aasland til E24.

– Hva kan Norge gjøre for å forberede seg, hvis det blir en lenger periode med dyr strøm?

– Jeg tenker det viktigste er å tenke på hva vi kan gjøre for å få tilgang på rimelig, ren kraft. Vi må bygge ut mer kraft. Og så går energikommisjonen nå gjennom hele systemet og hvordan eksporten har påvirket norske priser, sier Aasland.

– Vi skal også ha dialog med EU-kommisjonen og Storbritannia, og om det fører frem får vi se. Men vi ønsker å ivareta vannkraften og reguleringskapasitetens verdi i det norske systemet. Det er et geopolitisk høyt risikobilde nå, og energisikkerheten er en viktig del av diskusjonen, sier han.

– Dere er også klare med mer strømstøtte hvis det trengs?

– Vi vurderer strømstøtten fortløpende. Folk skal være trygge på at vi stiller opp hvis energiprisene fortsatt holder seg høye, sier Aasland.

For norsk økonomi gir høye gasspriser også enorme inntekter. I fjor hadde Norge eksportinntekter på rekordhøye 475 milliarder kroner fra gass alene, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Les også

Tyskland stanser Nord Stream 2-prosjektet

Høyere priser på gass og kull

– Det er i det kontinentale gassmarkedet at actionen ligger nå, sier Botnen.

Etter uroen i Ukraina har snittprisen for gass for resten av året steget med rundt åtte øre kilowattimen og gassprisen for neste år med seks øre kilowattimen, påpeker han.

Gassprisen må ganges med to for å få kostnaden for å produsere gasskraft, så denne er nå opp med 16 øre for i år, påpeker han.

Tidligere president i Russland, Dimitrij Medvedjev, sitter i det russiske sikkerhetsrådet og gikk i dag ut og advarte EU om høyere gasspriser etter Nord Stream-nyheten.

Også prisene på fremtidig leveranse av strøm stiger, både i Tyskland og Norden, ifølge analytiker Botnen.

– Tyske strømpriser for resten av året har steget med rundt 11 øre kilowattimen i dag.

– I dag har nordiske priser i snitt gått opp med 4 øre kilowattimen for resten av dette året, målt ved systemprisen. Men det er sannsynlig med en større effekt i sørlige deler av landet enn lenger nord, sier Botnen.

Strømprisen påvirkes ikke bare av gassprisen, men også av prisene på CO2-kvoter og kull. CO2-kvoter er lite preget av Ukraina-konflikten, men kullprisen har ifølge Botnen steget mye.

– Russland er blant Europas største leverandører av kull, og det har vært en 8-9 prosent økning i kullprisen i dag. Dette virker særlig inn på nattprisene på strøm i Norden, som har løftet seg med rundt tre øre for resten av året, sier Botnen.

Les også

Slik blir regjeringens energikommisjon

NVE-sjefen advarte

NVE-sjef Kjetil Lund advarte nylig om at strømprisene kan holde seg høye i hele år og i verste fall i flere år. Også han frykter at risikoen nå er økt.

– Svaret på det er ja. De høye gassprisene er den klart viktigste årsaken til de høye strømprisene vi har hatt de siste månedene. Vi har sagt at hvis gassprisene holder seg oppe, så må vi regne med at også norske strømpriser vil holde seg på et høyt nivå, sier Lund til E24.

– Nå er det en dramatisk utvikling, og vi får se hva som skjer. Men det kan være grunn til å tro at gassprisene vil kunne holde seg høye over tid, og at det kan bidra til vedvarende høye strømpriser i deler av Norge, sier NVE-sjefen.

Det er en rekke faktorer som avgjør strømprisene i Europa og Norge, og det er ikke alt Norge kan påvirke selv. Botnen i Volue Insight sier at mye nedbør vil kunne dempe prisene resten av 2022.

– Værgudene er det første jeg vil tenke på, sier han.

– Vi har kommet inn i en annen værtype nå enn i fjor, det er mer nedbør ute og farter, og mer vind og mildvær fremover. Blir det vått, vindfullt og mildt gjennom 2022, så hjelper det. Men det er ikke så mye man kan gjøre med gass- og kullprisene sett fra Norden, sier Botnen.

NVE-direktør Kjetil Lund.
Les på E24+

(+) Selg olje, hvis du tror på normalisering i øst

Publisert: