Greta Thunberg nektes adgang til Olje- og energidepartementet

Greta Thunberg er i Oslo for å støtte Fosen-aktivistene i Olje- og energidepartementet. Men vaktene slipper henne ikke inn.

TIL OSLO: Greta Thunberg kommer til Oslo i forbindelse med en større aksjon i Olje- og energidepartementet mandag.
Publisert:

– Greta Thunberg kommer til Oslo for å støtte aksjonene, og deltar foran Olje og energidepartementet på mandag, skriver leder Gina Gylver i Natur og Ungdom i en pressemelding søndag ettermiddag.

Siden torsdag har aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat tatt seg inn i resepsjonsområdet i Olje- og energidepartementet.

De demonstrerer mot at vindkraftverkene på Fosen fortsatt står, til tross for at en høyesterettsdom 11. oktober 2021 slo fast at konsesjonene var ugyldig og krenker samenes rett til kulturutøvelse.

Her er demonstrantene på plass i Olje- og energidepartementet lørdag kveld.

Nektet adgang

– Vi har i dag hatt en avtale om at Greta Thunberg skal komme hit og møte oss. Nå fikk vi beskjed fra vaktholdet her om at hun ikke slipper inn, sier Ella Marie Hætta Isaksen til VG søndag kveld.

Hun forteller at de har bedt om en begrunnelse flere ganger.

– Vi har vært i dialog med advokat og øverste kommunikasjonssjef i departementet, for å få endret avgjørelsen om å ikke slippe henne inn og vi synes det er oppsiktsvekkende, sier hun.

Hun understreker at de tidligere har oppfattet at det ikke skulle være noe problem.

– Vi skjønner ikke hvorfor dette besøket skal skille seg fra andre gjester, sier aksjonist Elle Nystad fra Norske Samers Riksforbund Nuorat.

Kan møtes gjennom døren

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter til NTB at de ikke ville slippe Thunberg inn, men i stedet tilbød henne å snakke med aksjonistene gjennom en sidedør til resepsjonen.

– Bakgrunnen for den beslutningen er at DSS av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at flere demonstranter skal ta seg inn i bygget, sier seniorrådgiver Espen Evensen i DSS til VG.

Ifølge Edvardsen åpnet de for at aksjonistene i resepsjonsområdet kunne møte Greta Thunberg gjennom døren.

– Vi har tidligere åpnet for besøk av advokat, presse og folkevalgte. Greta Thunberg tilhører ikke noen av de kategoriene, sier han.

Mandag morgen planlegger aksjonistene en større aksjon.

Ifølge popstjerne og samerettsaktivist Ella Marie Hætta Isaksen skal aksjonistene sperre av alle departementets innganger.

– Vi kommer ikke til å gå herfra frivillig før det er bestemt at vindturbinene på Fosen skal rives, sier Isaksen til VG.

Får støtte fra sametingspresidenten

Søndag kveld kom sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) til Olje- og energidepartementet for å vise sin støtte til aksjonistene.

– I et velfungerende demokrati skal man få si sin mening, og vise motstand, sier hun til VG.

– Det er på grunn av avmaktsfølelse at man velger å markere sine syn på en slik måte. Jeg kjenner på et ansvar for det, legger hun til.

Sametingspresidenten svarer slik på spørsmål om hun støtter storaksjonen som er varslet mandag.

– Det er mitt håp at de tenker nøye gjennom hvordan de gjennomfører denne markeringen og at de er godt kjent med konsekvensene av det, og tenker på sikkerheten sin og andre sin sikkerhet. Men det er klart, det er ingen som har drøftet dette med meg på forhånd.

Torsdag skal hun treffe olje- og energiminister Terje Aasland for å diskutere Fosen-saken.

Muotka opplyser også om at hun har bedt statsministeren om et møte om Fosen-saken i nær fremtid.

Les også

Thunberg raste mot politikere: – Før eller senere blir dere holdt ansvarlige

Les også

I oljebyen er Milla (11) den eneste som streiker for klimaet

Publisert: