Elkjøp utvider solcelle-samarbeid med norske Otovo
Etter en test i utvalgte butikker ruller Elkjøp og Otovo ut solceller til konsernets butikker over hele Norge og Sverige.
Det norske solenergiselskapet Otovo satser for tiden tungt på å selge solceller til tak i Norge, Sverige og Frankrike, og nå har de utvidet samarbeidet med Elkjøp for å nå enda flere.
– Nå utvider vi samarbeidet med Elkjøp til å gjelde hele Elkjøp i Norge og Elgiganten i Sverige, samt nettbutikkene deres. Det er særlig nettsalget som er viktig for oss, sier Andreas Thorsheim, gründer og daglig leder i Otovo.
Samarbeidet mellom de to begynte i 2017, da Elkjøp begynte å selge Otovos solcelleløsninger på Slependen, Lørenskog og på Sørlandssenteret. Mens man har kunnet kjøpe solceller i butikk og på nett, er det Otovo som står for installasjon og konfigurasjon.
I 2018 begynte Elkjøp også å selge solcelle-takstein fra Otovo.
– Vi merker godt at interessen for solceller øker, bare så langt i år har vi solgt 1.000 anlegg i Norge og Sverige, sier Thorsheim.
– Når dere andre typer kunder via Elkjøp enn dere gjør via egne nettsider?
– De har en distribusjon og en rekkevidde som vi bare kan drømme om, og jeg synes det er viktig at etablerte retail-aktører løfter frem ny teknologi og nye aktører som oss. Elkjøp har vært viktige for å løfte oss i det svenske markedet, sier Thorsheim.
Otovo har på under ett år oppnådd tosifret markedsandel i Sverige, ifølge Elkjøp.
– Den teknologiske utviklingen har gått veldig fort de siste årene, og nå har Otovo et produkt som både er enkelt å drifte, som gir nok strøm for pengene og prismessig er tilgjengelig for folk flest, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge, og legger til:
– Vi har lenge solgt produkter som bruker lite strøm, så vi synes det er litt moro at kundene våre nå kan lage sin egen strøm.
Elkjøp-sjef Jaan Ivar Semlitsch ny konsernsjef i Orkla
Inntar Frankrike
Oppstartsselskapet Otovo ble etablert i 2016 og slo seg raskt opp på å selge solcelleanlegg til private hjem. De koordinerer alt fra planlegging til installasjon, og på nettsidene estimerer selskapet med hjelp av satellittkart hvor mye strøm du kan produsere på ditt tak.
I oktober i fjor hentet Otovo inn 100 millioner i frisk kapital fra pensjonsselskapet KLP og det statlige klimainvesteringsfondet Nysnø for å kunne satse nedover i Europa. De eksisterende eierne Obos, Akershus Energy og Agder Energi Venture spyttet også inn mer kapital.
I mars annonserte Otovo at de fusjonerer med franske In Sun We Trust.
– Det er Norge, Sverige og Frankrike vi satser på nå, og fremover er potensialet størst i Sverige og særlig Frankrike på grunn av størrelsen i markedene, sier Thorsheim.
Prisene på solcellepaneler har falt kraftig over flere år. Det forventes at prisene vil fortsette nedover, men når et panel har falt fra 4.000 til 800 kroner per stykk så gir det mindre og mindre effekt på prisen på et ferdig anlegg.
– Mye av kostnaden til et solcelleanlegg utgjøres nå av frakt, installasjon og andre kostnader, sier Thorsheim.
Han forteller at prisene på solceller i Skandinavia ble halvert fra 2014 til 2017, og at en viktig del av dette er at volumene har økt nok til at man får ned distribusjonskostnaden.
Ifølge Elkjøp koster et moderne solcelleanlegg rundt 100.000 kroner ferdig montert på et norsk gjennomsnittshus, avhengig av størrelse på taket og hvor lett eller vanskelig det er å installere på ditt tak.
Andreas Thorsheim i Otovo forteller at amerikanske solcelleaktører nå snakker om hvor mye man taper på å vente i sin markedsføring.
– Det er fordi du sparer mer på å kutte strømregningen nå enn du vil spare på å vente på at panelene skal bli enda litt billigere. Dit kommer vi i Skandinavia om ett års tid, spår han.
En annen joker som har gjort solcellepanelene enda billigere i Europa er handelskrigen mellom Kina og USA, som gjør at Kina sender paneler til Europa som tidligere ble sendt til USA, forklarer Otovo-sjefen.
Agder Energi-selskap vant Norges største offentlige energiavtale – og fikk Tesla på kroken
Mer sol i Norge enn mange tror
Med et solcellepanel på taket vil strømmen gå til for eksempel å lade elbilen i garasjen eller dekke annet strømforbruk i huset. hvis du bruker mer strøm enn panelene produserer vil differensen dekkes av strøm fra nettet. Hvis du produserer mer enn du bruker vil overskuddet fra solcellepanelene gå tilbake i strømnettet og du får litt betalt av strømleverandøren din.
Det er heller ikke så dårlige solforhold i Norge som man kanskje kunne tro:
– Store deler av Norge har faktisk flere soltimer enn byer som Berlin, Amsterdam og Praha, og solceller er en fantastisk måte å utnytte den solenergien som uansett treffer taket ditt, sier Thorsheim.
Fra du bestiller til anlegget er montert og i drift tar det rundt fire til åtte uker, ifølge Elkjøp.
Hvor lang tid det tar å nedbetale et slikt anlegg vil variere, blant annet avhengig av solforhold og hvor høy strømprisen er der du bor.
Man kan også få Enova-støtte fra staten som vil gjøre nedbetalingen raskere. Elkjøp sier at Enova hittil i år har gitt støtte til 355 solcelleanlegg, noe som er dobbelt så mange som i samme periode i fjor.
De beregner at det tar 10 til 15 år å nedbetale anlegget, mens Otovo sier at det i mange regioner kan skje på 7 til 8 år. Samtidig har panelene en garantert effekt fra fabrikk på 25 år og kan produsere imellom 30 og 40 år.