Fikk prestisjekontrakt på flere titalls havvind-millioner: - Et gjennombrudd

Scana Offshore AS og det Stavanger-baserte investeringsselskapet Incus Investor har jobbet hardt med å komme seg inn på markedet for havvind.

Bildet er fra Hywind Scotland, Equinor og verdens første flytende havvind-anlegg med seks turbiner. Hywind Tampen på norsk sokkel får 11 havvindturbiner.
Publisert: Publisert:

Incus-eide Scana Offshore AS har fått kontrakt på levering av forankringsutstyr til Hywind Tampen, som er Equinors nye havvindanlegg. Det er Kværner ASA som har tildelt kontrakten, ifølge en pressemelding fredag.

Kontrakten er av betydelig størrelse for selskapet, det vil si flere titalls millioner kroner, etter det Aftenbladet erfarer.

Havvind på ønskelisten

Det Stavanger-baserte investeringsselskapet Incus Investor, som inntil 2016 var kjent som Scana Industrier, har ønsket seg inn på havvind-markedet. Nå har de lykte med Scana Offshores første utstyrskontrakt i markedet for flytende vindkraft.

Leveransen fra Scana Offshore består av 33 såkalte skrogbraketter (hull brackets), som benyttes til å feste forankringsliner til skrogene på de totalt 11 havvindturbinene som utgjør Hywind Tampen.

Selskapet skal også levere ROV-verktøy for eventuell utskiftning av forankringslinene.

– Kontrakten er en tydelig bekreftelse på våre ingeniørers kompetanse, mener Torkjell Lisland, daglig leder i
Scana Offshore.

Han sier selskapet de siste fire årene justert strategien inn mot det grønne skiftet. Fra å være en ren leverandør av utstyr til olje- og gassindustrien, fokuserer selskapet nå i større grad på fiskeoppdrett og flytende vindkraft. Leveransen til havvindanlegget Hywind Tampen er den første store forankringskontrakten

For Scana Offshore starter Hywind Tampen-prosjektet umiddelbart, og forankringsutstyret skal leveres til
Kværner i løpet av våren 2021.

Les også

Regjeringen godkjenner Equinors flytende havvindmøller

Illustrasjon som Equinor har laget hvor de ser for seg hvordan Hywind Tampen-området kan bli i framtiden.
Les også

Flytende turbiner er i vinden – venter femdobling

– Vi har våget å satse

For å komme inn i havvind og havbruk har selskapet utviklet en ny og kostnadsreduserende teknologi, ifølge Lisland.

– Hywind Tampen-kontrakten representerer et gjennombrudd for denne teknologien, og gir oss en klar tilbakemelding om at Scana Offshores fokus på kontinuerlig produktutvikling er rette veien å gå, sier Lisland.

Konserndirektør Styrk Bekkenes i Stavanger-baserte Incus
Investor ASA sier de har jobbet hardt med å komme seg inn på markedet for havvind.

– Kontrakten med en verdensleder som Kværner utgjør både en viktig milepæl og en flott fjær i hatten for vår satsing på forankring til flytende havvind. Gjennombruddet gir oss enda et segment å vokse i, og vi ser havvind som et av de mest spennende områdene for videre vekst de neste årene. Vi er nå aktive i flere segment, noe som gir oss en god spredning i flere bransjer. Vi har våget å satse, og høster nå frukter av dette, sier Bekkenes i meldingen.

Les mer om Incus-eierne i Camar.

Les også

Det grønne skiftet: Rekordstore ordre på vindturbiner

Les også

Havvind-testing i Rogaland får 290 millioner kroner av EU

Publisert: