Vil utnytte nettet bedre: Senker nettleien om natten

Glitre Energi Nett tilbyr kundene lavere nettleie om natten for å flytte forbruket dit. Ved å bruke nettet smartere kan selskapet slippe enorme investeringer i nettet.

LAVERE NETTLEIE: Det Drammen-baserte nettselskapet Glitre Energi Nett tilbyr kundene lavere nettleie om natten, for å utnytte kapasiteten i nettet bedre. Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:

I høst sa sjefen i Glitre Energi Nett til E24 at kraftnettet bør utnyttes smartere, slik at nettselskapene slipper å bygge ut nye kabler og transformatorstasjoner for å klare å levere nok strøm under forbrukstoppene.

Nå følger det Drammen-baserte selskapet opp dette med et forslag som skal gjøre det billigere å lade elbiler om natten. Glitre Energi Nett senker nettleien med 14 øre kilowattimen til 35,70 øre kilowattimen i perioden mellom klokken 22 og klokken 06.

Det vil blant annet gjøre det billigere å lade elbilen om natten, og kan spare en vanlig kunde for rundt 1.000 kroner i året, inkludert strømprisen, hevder nettselskapet.

– Vi ønsker å gjøre det superenkelt for folk å skjønne dette, og at det skal være lett å endre forbruket. Derfor reduserer vi nettleien om natten, sier direktør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi Nett til E24.

– Vi mener det er viktig å komme i gang, og ønsker å gi kundene en gulrot slik at vi kan utnytte nettet bedre, legger han til.

Den reduserte nettleien skal bare gjelde i vintermånedene, som er da nettet er under hardest press for forbrukstoppene er høyere.

Les også

Nytt nettleieforslag: Slik kan strømregningen din bli påvirket

– Får reduserte inntekter

Glitre Energi Nett er det niende største nettselskapet i Norge med 95.000 kunder i kommunene Kongsberg, Nedre Eiker, Drammen, Lier, Jevnaker, Lunner og Gran.

– Hvor mye taper dere på å redusere nettleien om natten?

– Det spørs litt hvordan dette tar av. Men vi får reduserte inntekter i år. Vi har en inntektsramme som er regulert av NVE, hvor vi har noe merinntekt som dette vil spise av, sier Wetterhus.

– Men etter hvert som mange kjøper elbiler vil jo det økte forbruket være med på å finansiere denne reduksjonen, legger han til.

KUTTER NETTLEIEN: Direktør Tore Morten Wetterhus i Glitre Energi Nett reduserer kundenes nettleie om natten i vintermånedene. Da kan kundene spare penger på å lade elbil om natten, mens selskapet kan spare seg for store nettinvesteringer.
Les på E24+

Derfor forsvinner hundre år gamle selskaper fra kartet i forrykende fart

Advarer mot tørketromler

Kundene bør likevel ikke legge alt forbruket sitt til natten for å spare penger, understreker Glitre-sjefen. Målet er først og fremst å få flyttet ladingen av elbiler.

– Elbil er egentlig en gudegave til oss som driver med kraftnett, for det er ganske stort forbruk, og forbruket kan lett flyttes, sier han.

– Vi har vært mye i dialog med brannvesenet og brannvernforeningen. Vi fraråder bruk av oppvaskmaskin og tørketromler om natten, som er viktige brannårsaker. Det sparer du bare noen øre på. Det folk har størst mulighet til å styre av forbruk på natten er lading av elbiler, legger han til.

Les også

NVE foreslår nytt system for nettleie

Grønt skifte øker forbrukstoppene

Hvis Norge skal nå sine klimamål kommer kraftforbruket til å øke mye, kanskje opptil 50 terawattimer (TWH) på toppen av dagens forbruk på 135 TWh, ifølge Statnett.

Les også

Dette må til for å elektrifisere Norge: – Kan skje langt raskere enn tidligere antatt

Jo mer kraft som brukes i «rushtiden» morgen og ettermiddag, jo større milliardinvesteringer vil nettselskapene måtte gjøre i nettet. Derfor prøver Wetterhus å lokke kundene med gulrot for å utnytte nettet smartere.

– Vi skal gå over fra fossil infrastruktur som bensinstasjoner til å bruke kraftnettet i stedet, og erstatte over fossile leveranser med fornybar energi. Både myndighetene og vi ønsker å levere mer verdi fra dagens kraftnett gjennom å utnytte det smartere, sier han.

Les også

Svenskene fikk betalt for å bruke strøm: – Prisen kan gå ned mot null i Norge

Kan koste to milliarder

Glitre Energi Nett har regnet ut at det i verste fall måtte bygge ut nye kabler og transformatorer for flere milliarder kroner for å håndtere toppene i etterspørselen. Det kan skje hvis nettet blir maksimalt dårlig utnyttet, slik at toppene i forbruk blir mye større enn i dag.

– Hvis det er overforbruk i nettet vil vi ikke klare å levere den strømmen som trengs. Da må vi øke dimensjonene på kabler og transformatorer. Det som virkelig koster er når du begynner å grave i gatene. I verste fall må vi doble kapasiteten vår, til en pris opp mot to milliarder kroner, sier Wetterhus, som legger til at han ikke tror dette vil skje.

Les også

Vurderer strengere tilsyn med strømleverandører: – Kan være aktuelt å skjerpe regelverket

Håper andre følger etter

Glitre Energi Nett måtte få dispensasjon fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for å kunne redusere nettleien om natten. Selskapet håper at også andre nettselskaper vil gi sine kunder et lignende tilbud.

– Vi ønsker at også andre skal gjøre dette. Det er lett å forstå, og lett for folk benytte seg av, sier Wetterhus.

NVE kom nylig med forslag til et nytt system for nettleie, som skal gjøre det noe dyrere å bruke mye strøm i «rushtiden». Det vil også gjøre at de som lader elbiler om natten sparer penger, ifølge direktoratet.

– NVE vil gjøre det dyrere å bruke strøm i rushtiden. Du gjør det motsatte, og gjør det heller billigere om natten?

– Jeg tror NVE først og fremst ønsker at vi skal legge til rette for å bruke nettet smart. I dispensasjonssvaret sier de at de er positive til dette og ser frem til resultatene, sier han.

Tiltaket får støtte fra direktør for nett og entreprenør Kristin H. Lind i kraft- og nettbransjens organisasjon Energi Norge.

– Dette er et veldig godt eksempel på hvordan smartere nettleie kan innføres på en enkel måte som kundene virkelig får glede av fra første dag. Vi håper NVE åpner for at flere nettselskaper kan tilby lignende nettleie, sier Lind.

Les også

NVE-forslag kan sikre flere hurtigladere: – En kjempeseier

Les også

Norge var nettoimportør av strøm i fjor: Vindkraften setter nye rekorder

Les også

Stor vindkraft-aktivitet: – De norske selskapene har sovet litt i timen

Publisert: