Storbanken: - Kan bli den verste oljekrasjen siden 1986

Det amerikanske finanshuset Morgen Stanley lukter faretruende pessimisme i markedet. Professor Øystein Noreng mener oljeprisen kommer til å forbli rundt 40-50 dollar fatet i ti år.

PESSIMISTISK: Morgen Stanley ser oljeprisen i en svartere og lengre natt enn under oljekrasjen i 1986.
Publisert: Publisert:

De som skrev under mener verden har blitt tryggere, men oljeprisen står utrygt i kjølvannet av atomavtalen mellom Iran og USA.

Irans atomprogram blir underlagt begrensninger, mot at Vesten hever FNs sikkerhetsråds sanksjoner- deriblant de myntet på landets oljeeksport.

Det skaper sterke forventninger om økt tilførsel av olje i et allerede overfylt marked.

Det er i hovedsak årsaken til at oljeprisen har rast 10 dollar den siste måneden, og fortsetter nedturen fredag.

I tillegg har uroen i Kina sendt bekymringsbølger ut i oljemarkedet.

I ettermiddag handles et fat nordsjøolje under 55 dollar fatet, ned vel 0,8 prosent.

Les også

Iran med store utenlandsreserver

Ser oljeprisen ned mot 40-tallet

For de som lever av høy oljepris kommer Morgan Stanley med dystre fremtidsspådommer i en fersk rapport.

BI-professor Øystein Noreng.

Investeringsbanken skisserer et «worst case scenario» hvor pessimismen i markedet tar overhånd, og oljeprisen faller kraftig. Da vil ta opptil tre år å innhente fallet, blir det anslått i den ferske rapporten.

Investeringsbanken mener nedturen kan bli verre enn i 1986, hvor oljeprisen ramlet ned fra 23.29 dollar fatet til 9.85 dollar fatet i desember.

Investeringsbanken skriver at oljemarkedet kan stå overfor en «enestående» situasjon.

– Det som skjer er ganske enkelt, sier professor emeritus Øystein Noreng til E24.

- I Norge har vi levd på illusjonen om at oljen skulle peake oppover. Det skulle bli mindre olje med tiden, og den skulle bli dyrere. Det har vi trodd i noen år, og vi har hatt liten vilje til å innse at det er mye olje i verden. Man har gjennomgått teknologiske gjennombrudd, og det er mye olje fra flere kanter, særlig i Midtøsten, hvor det er land som er interessert i å produsere mye.

Den ventede oljetilførselen fra land som Brasil, Venezula, USA og Midtøsten betyr lav oljepris i overskuelig tid, med mindre etterspørselen skulle ta seg uventet opp.

Les også

Iran lokker investorer med milliardprosjekter

– Vi kan ikke bare sitte og telle fat. Det har kommet et skifte. Det viktigste er at de store landene i Midtøsten ønsker å ha et marked for olje i 20–30 år fremover, for de innser at så lenge oljen er i bakken er olje verdiløs dersom den ikke kan selges. Norsk oljeindustri må tllpasse seg og senke kostnadene.

– Med mindre vi får en katastrofe i Midtøsten, betyr dette at vi kommer til å ha lav oljepris i ti år fremover. Kanskje ned til 40–50 dollar fatet, sier Noreng.

– Kan bli kraftigere enn i 1986

Oljeanalytiker Thina Saltvedt mener også at Morgan Stanley ikke tar for hardt i.

– Om en sammenligner den nedgangen vi har nå med ned gangen på 80-tallet var den kun drevet av et for høyt tilbud av olje på markedet, mens den vi opplever nå også er preget av en svak etterspørsel. Kina som er det landet hvor oljeetterspørselen har vokst mest de siste årene er nå stoppet noe opp, og dette sammen med at det for mye olje på markedet gjør at vi kan få en oljenedtur som vil vare lenger og bli kraftigere enn den i 1986, sier hun.

Oljeprisutviklingen under krakket i 1986.

Kina avgjør

Oljeanalytikeren legger til at hun kan ikke huske en oljeprisnedgang som har skyldtes svikt både på tilbuds- og etterspørselssiden.

– Dette gjør dagens situasjon noe spesiell. Vanligvis er det slik at når prisen faller kraftig, letter dette på presset og man får økt etterspørsel, men vi har ikke sett det nå, sier Saltvedt.

– På et tidspunkt vil markedet komme tilbake i balanse, men jeg tror tidspunktet forflytter seg lenger unna, fortsetter hun.

Ifølge Saltvedt er det Iran og den økonomiske utviklingen i Kina som er av størst betydning for oljeprisen de neste månedene.

– Iran er nok til dels priset inn i markedet nå, men det kan komme overraskelser herfra også. Vi vet ikke sikkert hvor mye olje de faktisk har. Når det er sagt, tror jeg det er usikkerheten i Kina som vi ha mest å si for oljeprisen. Mange frykter at nedgangen i Kina vil føre til at en ikke får solgt unna den oljen som nå er på markedet, sier oljeanalytikeren til E24.

(Saken fortsetter under bildet.)

JUSTERER NED: Oljeanalytiker Thina Saltvedt.
Les også

Statens oljeinntekter fortsetter å krympe

Snittforventninger på 67 dollar fatet

Torsdag kveld droppet oljeprisen samtidig som den amerikanske utenriksministeren John Kerry ble grillet av den lovgivende delen av Senatet om Iran-avtalen.

Kerry argumenterte hardt for å overbevise skeptikerne og uttalte at «dersom avtalen ikke kommer i havn vil det gi Iran grønt lys til å videreutvikle sine atomprogram».

Kongressen har 60 dager til å gjennomgå avtalen før den eventuelt blitt vedtatt eller avslått.

Saltvedt understreker at årsaken til at oljeprisen har svekket seg med om lag én dollar siden torsdag kan være at PMI-tallene fra Kina kom inn godt under forventningene, og at dette bidrar til å styrke frykten for at Kina ikke vil klare å kjøpe like mye olje som tidligere.

– Den første prognosen jeg hadde ikke tatt høyde for at det ville komme en Iran-avtale nå, så jeg skal justere ned de offisielle prisforventningene mine over den neste tiden nå, sier Saltvedt.

– Hvor tror du nå prisene vel ligge ved utgangen av året?

– Jeg kommer til å ta ned forventningene mine for snittpris for året fra 67 dollar per fat til 65 dollar per fat, og jeg tror en oljepris på rundt 65 er sannsynlig for utgangen av fjerde kvartal, sier Saltvedt.

Frem til for to måneder siden hadde Saltvedt og flere andre analytikere en forventning om en oljepris på 70 dollar per fat ved utgangen av 2015.

– Som sagt er dette en forventning som nå må justeres ned. Hvor langt ned jeg vil sette den har jeg ikke satt noe eksakt tall på, men ned til 65 dollar per fat er nok sannsynlig, sier hun.

Les også

Slik havnet Iran utenfor oljemarkedet

Les også

– Betyr mer olje i et marked som allerede flyter over av olje

Les også

Tror gladmelding kan tynge oljemarkedet

Publisert: