–Overraskende stor rabatt i REC-aksjen

Det er for tiden en stor differanse mellom børskurs og budkurs i REC Solar. Analytikerne klør seg i hodet.

STYRELEDER ENN SÅ LENGE: Ole Enger er i styreleder i REC Solar. Om alt går etter planen har selskapet opphørt å eksistere innen sommeren.
Publisert: Publisert:

I november la kinesiske Blustar Elkem inn et bud på Rec Solar på 4.340 millioner kroner, tilsvarende 108,50 kroner per aksje. Etter transaksjonskostnader i forbindelse med kjøpet, ventes det at aksjonærene vil motta rundt 107 kroner per aksje.

På børsen handels imidlertid REC Solar nå for 101,50 kroner og det er dermed ikke mindre enn drøyt fem prosent opp til budkursen.

– Overraskende stor rabatt

Analytikere E24 har vært i kontakt med stusser over den store differansen.

– Ja, jeg synes det er en overraskende stor rabatt i forhold til budkursen, sier Sondre Stormyr i Danske Bank Markets til E24.

– Det eneste usikkerhetsmomentet jeg ser er at kinesiske myndigheter må godkjenne kjøpet. Vi tror dette vil gå greit gjennom, men markedet ligger altså

inne med en ganske stor rabatt nå, sier Stormyr videre.

Ifølge REC Solar forventes det at en godkjenning fra kinesiske myndigheter skal foreligge i februar.

Det er ikke uvanlig at børskurs ligger litt under budkurs i et selskap det foreligger bud på – selv om budet nærmest er garantert å gå gjennom.

Forklaringen på dette er så enkel som at det er bedre med penger i dag, enn penger morgen. Man kalkulerer inn renteeffekter og et risikopåslag, det er alltids en sjanse – om enn liten, for at et oppkjøp ikke går gjennom.

Differansen i REC Solar må imidlertid karakteriseres som uvanlig stor.

Hvis alt går som planlagt i oppkjøpet kan man oppnå fem prosents avkastning på bare noen få måneder, med rimelig stor grad av sikkerhet.

Les også

Siste rest av Rec forsvinner til utlandet

– Uortodokst oppkjøp

Ei heller i Carnegie blir man kloke på spriket mellom kursene.

– Man kan bare spekulere på hvorfor det er såpass stor differanse mellom budkurs og handelskurs. Det er jo et litt uortodokst oppkjøp, i form av at det ikke er aksjene som selges, men innmaten i selskapet. Aksjonærene blir fortsatt sittende igjen som eier av aksjene i Rec Solar og er prisgitt at det kommer et utbytte, sier Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen til E24.

Rec Solar-kjøpet gjennomføres ikke som et vanlig oppkjøp ved at man kjøper samtlige aksjer i Rec Solar. Man har opprettet et Luxembourg-basert datterselskap der man overfører all virksomheten i Rec Solar til. Det er dette datterselskapet Bluestar kjøper.

Rec Solar blir dermed stående igjen som et tomt skall, pengene selskapet får for salget av virksomheten betales ut som utbytte til aksjonærene og Rec Solar vil så oppløses.

Les også

Slik omgår Rec Børsen, og setter småaksjonærene sjakk matt

– Det er vanskelig å peke på en bestemt grunn, men det kan nok skyldes at det er usikkerhet rundt når dette utbyttet kommer, sier Rasch-Olsen.

Ifølge REC Solars egen timeplan for transaksjonen ventes salget er gjennomført i tidlig mars. Deretter ventes det at aksjonærene får utbetalt sitt salgsutbytte i mai og at selskapet så strykes fra notering på Oslo Børs og blir oppløst.

Rec Solar er ordknappe

Investorkontakt i Rec Solar, Kim Boman, er heller sparsom med opplysninger rundt salgsprosessen, og viser til selskapets fjerdekvartalspresentasjon. Denne finner sted onsdag neste uke.

Han ønsker heller ikke å si noe om differansen mellom aksjekursen og den ventede salgskursen

– Jeg kan ikke kommentere hvorfor prisen ligger der den ligger. Det er opp til investorene, sier Boman til E24.

Les også

Spetalen kan tjene 390 millioner kroner på Rec Solar-salget

Les også

Aksje-topp om Elkems Rec-oppkjøp: – Et godt kjøp

Les også

Ole Enger tier om bonus

Publisert: