Kuwait bekrefter Opec-kutt i ni måneder

Kuwaits oljeminister bekrefter at Opec vil opprettholde produksjonskuttet i oljekartellet i ni måneder.

BEKREFTER KUTT: Kuwaits oljeminister Issam Almarzooq.
Publisert:

Kuwaits oljeminister Issam Almarzooq bekrefter at Opec opprettholder dagens produksjonskutt i ytterligere ni måneder, melder Bloomberg.

Tidligere på torsdag har en rekke medier skrevet at dette vil skje, med henvisning til ikke-navngitte Opec-delegater.

Nigeria og Libya er fortsatt unntatt fra kuttplanene, mens Iran, som har økt produksjonen får holde produksjonen på dagens nivå, sier han ifølge nettstedet.

Samlet sett har oljeprisen falt noe tilbake gjennom dagen, og handles i skrivende stund for 53,68 dollar fatet. En nedgang fra det høyeste punktet på 54,6 dollar fatet tidligere på torsdag.

– Det virker som at markedet er litt skuffet, fordi det ikke kom «noe ekstra» som markedet hadde ventet på, sier Jan Edelmann, analytiker i HSH Nordbank AG til Bloomberg om prisutviklingen.

Var ventet på forhånd

Det var store forventninger knyttet til Opec-møtet torsdag, og markedet ventet på forhånd at oljekartellet ville komme til enighet om å videreføre produksjonskuttet på 1,2 millioner fat om dagen, som Opec innførte 30. november i fjor.

Les også

Analytiker ut mot Opecs strategi: – Trist for oljemarkedet

Det var imidlertid usikkerhet knyttet til om kuttet vil vare i seks, tolv eller ni måneder.

Tidligere i dag sa råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24 at det ville vært mer fornuftig å kutte produksjonen kraftig over en kortere periode, fremfor å holde på det moderate kuttet over lang tid.

– De maler seg inn i et hjørne nå. De skal kutte med 1,2 millioner fat i ni måneder. Det er masse tid for amerikansk skiferolje til å øke investeringene mye mer. Det hadde vært mye bedre å kutte 3,2 millioner fat i tre måneder enn 1,2 millioner fat i ni, sa Schieldrop til E24.

NEDGANG: Slik har oljeprisen utviklet seg gjennom Opecs møte torsdag.

Mener kuttene har fungert

I tillegg til Opec-landene har elleve andre land, inkludert Russland, støttet opp om den forrige kuttavtalen, som gjør at det totale kuttet ble på 1,8 millioner fat.

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih mener kuttene har fungert, og venter nå at fallet i oljelagrene vil akselerere i tredje kvartal, noe som vil være støttende for oljeprisen.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er også optimistisk på oljeprisens vegne. Han har et prismål på 70 dollar fatet for fjerde kvartal 2017. Det er rundt 10 dollar fatet høyere enn konsensus i markedet.

Publisert:

Her kan du lese mer om