Gasseksplosjon gir strømpris-sjokk: – Det verst tenkelige tidspunktet

Tyskere og briter får rådyr vinterstrøm i fanget etter gasseksplosjonen. Nedbørsvarsel i Norden skåner oss fra prissjokk her hjemme – foreløpig.

VOLDSOMME FØLGER: Kraftprisene i Europa har steget voldsomt etter denne eksplosjonen i et stort gassanlegg i Østerrike.
Publisert: Publisert:

For én gangs skyld kan utsikter til regn ha kommet oss til unnsetning.

Men også Norge påvirkes av kraftmangelen som tirsdagens eksplosjon har utløst i Europa – og dersom det blir kaldt og tørt fremover, vil strømprisen krype oppover også her, varsler ekspert.

– Den norske strømprisen henger veldig tett sammen med den europeiske, fordi vi er koblet sammen i et stort nettverk. Det er dyr gass om vinteren, og når det da streiker forsyningslinjer, så vil det europeiske kraftmarkedet også gå opp, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy, til E24.

– Med samme etterspørsel og dårligere tilbud, så øker prisen, fastslår han.

– Nordmenn får dyrere strøm?

– Ja, så lenge hendelsen påvirker kraftmarkedet, så vil den også påvirke oss.

Les også

Italia erklærer nødssituasjon etter gasseksplosjon

Utløste kraftkrise

Skadene var store da Baumgarten an der March, et stort gassanlegg i Østerrike, eksploderte like før klokken 9 tirsdag.

Den antatte ulykken utlyste umiddelbare krisetilstander for europeiske gassleveranser – og har dermed fått strømprisene til å skyte i været.

Gasskraft blir ekstra viktig for Europa om vinteren, en årstid hvor vann fryser og fornybar energi ikke alltid kan levere varene.

– Det er det verst tenkelige tidspunktet for en stor gassterminal å brenne ned, sier sjefanalytiker Arne Bergvik i svenske Jamtkraft til Bloomberg.

– Hvis været blir kaldere og kapasitet blir utilgjengelig, så vil det uten tvil drive opp kraftprisene, legger han til.

Les også

Produksjonen stengt på Statoil-plattform etter gassalarm

Nær en euro dyrere

Men langt ifra like mye overalt. Hittil er det nordiske kraftmarkedet i all hovedsak skånet, mens konsekvensene allerede er betydelig i andre land:

  • Gasskontraktene i Storbritannia har bykset til sitt dyreste på flere år.
  • I Tyskland er de korte gasskontrakter blitt nær én euro dyrere per therm.
  • Imens er gasskontrakter i Norden med levering i første kvartal opp kun 0,1 euro.
MER VÆRUTSATT: Gassmangelen i Europa gjør at også norske strømkunder blir utsatte for prisstigninger som følge av den ujevne produksjonen av fornybar energi om vinteren, sier Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.

– Gasseksplosjonen får store konsekvenser i Storbritannia fordi de er veldig avhengige av gass. Det er også Tyskland nå på vinterstid, og tyskerne har aldri hatt så høy forventet strømpris i 2018 som nå, forteller Myhre.

– Men her hjemme er utslagene veldig små hittil. Prisstigningen i Norden tilsvarer kun 0,1 øre for en kilowattime, sier krafteksperten.

Les også

Prishopp etter rørstenging: Dyreste olje på 2,5 år

– Prisene kan stige mer i Norge

Samtidig er hendelsen priset inn i markedet med forutsetninger som fort kan endre seg.

Myhre trekker frem at det er meldt nedbør i Norden. Dette er gode nyheter for krafttilbudet, siden fornybar energi da kan komme gassmangelen til unnsetning.

Men ved å gjøre seg mer avhengig av fornybar energi, blir markedet også mer sårbart for endringer i vær og andre produksjonsforhold.

– Om værvarselet endrer seg, kan denne hendelsen få større effekt enn den har gjort foreløpig. Da kan kraftprisene stige mer også i Norge, forklarer Myhre.

Publisert: