Spår nytt urolig år i Europas gassmarked
Høye gasspriser i Europa har fått mye av skylden for strømkrisen i Norge. «Gjør deg klar for nok et foruroligende år», skriver analysebyrået Wood Mackenzie.
Det europeiske energimarkedet har slitt tungt i 2021, med svært høye gasspriser, som igjen har bidratt til svært høye strømpriser. Dette har også smittet over på Norge.
Krisen har ført til ny diskusjon om Europas energisikkerhet. Samtidig gir den enorme inntekter til norske gassleverandører.
I desember satte Norge ny eksportrekord for sjette måned på rad, og fikk rekordhøye 95,1 milliarder kroner i gassinntekter. I hele fjor eksporterte Norge gass for 475,8 milliarder kroner.
Nå advarer analytikerne i Verisk-eide Wood Mackenzie mot at uro i gassmarkedet i Europa også vil kunne prege dette året.
Det kommer frem i notatet «Europeisk gass: Fem ting å følge med på i 2022».
«Risiko for en kald vinter, usikkerhet rundt import via rør og lave gasslagre setter scenen for enda et volatilt år i Europa, der gassprisene potensielt kan stige videre og energimangel kan bite», skriver selskapet.
«Gjør deg klar for nok et foruroligende år», skriver de.
Rekordhøy gasspris tilsvarer 246 dollar i oljepris: – Et vanvittig rally
– Risiko for at dette kan gjenta seg
Senior oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets er enig i at det er usikkerhet også rundt neste vinter for det europeiske gassmarkedet.
– Det er en risiko for at denne historien kan gjenta seg. Europa er avhengig av å få normalisert gasslagrene sine før neste vintersesong, eller så står de ved det samme startpunktet, sier han.
Det er fortsatt usikkert rundt hvor russerne vil sende gassen sin fremover.
– De har ikke produsert mindre i fjor, men de har fokusert på å fylle sine egne lagre og sende gass til Tyrkia og Kina, mens de europeiske volumene har falt betydelig, sier Martinsen.
– Været og etterspørselen etter gass de neste månedene vil få mye å si for lagerutviklingen i Europa og hva som skjer neste vinter, sier han.
Usikkerhet om Nord Stream 2
Russiske Gazprom har eksportert relativt lite gass til Europa i vinter, og ifølge Wood Mackenzie vil gassprisene kunne falle hvis russerne tilbyr mer gass.
Russland har bygget et nytt gassrør til Tyskland, Nord Stream 2, men oppstarten er utsatt på grunn av manglende formelle godkjennelser fra tysk side.
En eventuell opptrapping av konflikten mellom Russland og Ukraina kan skape ytterligere problemer for røret, påpeker analytikerne.
«Oppstarten av det kontroversielle Nord Stream 2-røret som skal frakte russisk gass til Tyskland er trolig skjøvet til etter første kvartal, som betyr lite ytterligere russiske leveranser i vinterperioden», skriver Wood Mackenzie.
«Ved normale værforhold og lav import fra Russland vil europeiske lagre falle til under 15 milliarder kubikkmeter mot slutten av mars, som er rekordlavt», skriver de.
– Uten ytterligere import fra Russland vil evnen til å fylle opp nedtappede lagre og unngå en gjentagelse av fjorårets krise bli begrenset, sier gassanalytiker Kateryna Filippenko.
Han peker på at Gazprom så langt har vært motvillig til å øke eksporten via eksisterende ruter, og at det er usikkert når Nord Stream 2 kan starte opp.
– Politiske forhold er også skjøre, med russiske tropper på Ukrainas grenser, sier Filippenko.
Støre og Vedum: – Øker strømstøtten til 80 prosent
Kulde kan tappe lagrene mer
Hvis det blir kaldt i Europa, kan vinteren bli krevende. Det kan øke etterspørselen med opp mot 10 milliarder kubikkmeter gjennom vinteren, og sende lagrene ned i null, advarer Wood Mackenzie.
Ifølge analytikerne kan Europa da bli nødt til å tappe ut også såkalt «cushion gas», som er det gassvolumet som nødvendig for å opprettholde et visst trykk i lageret, og som normalt ikke tappes ned før et anlegg skal avvikles.
– Normalt vintervær, også i Asia, og klarhet i når Nord Stream 2 kommer i gang ville ha sendt prisene nedover, selv om behovet for lagring og høye CO₂-kostnader vil holde prisene over 15 dollar per million britiske varmeenheter (MMBtu), sier Filippenko.
Gassprisene i Europa har normalt ligget i området 3 og 12 dollar per MMBtu, men i vinter har gassprisene vært oppe i mange ganger høyere nivåer.
Equinor satte for eksempel sin internpris for handel med gass mellom ulike deler av selskapet i fjerde kvartal til 28,52 dollar per MMBtu (9,56 kroner per kubikkmeter).
Nytt kjempehopp i gassprisen: – Det er en global budkrig
Diskusjon om ny lagerstrategi
Energikrisen viser hvor viktig gasslagrene er, påpeker analytikerne.
– Eksepsjonelt kaldt vær på nordre halvkule kan gi Europa et nytt underskudd i leveranser. Spørsmålene reises om hvor viktig gasslagre er i energimiksen, og hvordan man bør belønne eiere og operatører i fremtiden, sier analytiker Graham Freedman i Wood Mackenzie.
– En ny lagerstrategi i EU vil kreve nye reguleringer, som varierer betydelig fra land til land. Steder som Italia og Ungarn har veletablerte strategier for å sikre tilbud i perioder med leverandørsvikt, andre har det ikke, sier han.